Brülörler, hava, elektrik motoru ile beslenen fanlar ve sıvı yakıt pompaları aracılığı ile çalışır ve brülörlerin çalışma prensibi, kontrol sistemi ve yanma odasının özelliklerine göre tasarlanır.
Brülör Ne İşe Yarar? Brülörün amacı, sıvı ya da gaz yakıtı hava ile normal karışım yaparak emniyetli şekilde alevin oluşumunu sağlamaktır. Yakıtı ısı enerjisine çeviren brülör, mekanik tesisatta kazanlarda kullanılan bir mekanizmadır. Verimli yanma sağlayan brülör çeşitleri, düşük yakıt sarfiyatı ile öne çıkar.
Brülörün görevi yakıtlarda mevcut olan enerjiden ısı olarak yararalanmasını sağlamaktır.Büyük su hacimli kazanlarda genellikle gaz veya sıvı yakıt kullanılır.Brülörlerede yanma havası sıcakılığı genellikle 5 C⁰ ile 40 C⁰ arasında olmalıdır.
Gaz brülörü, asetilen, doğalgaz veya propan gibi bir yakıt gazını, ortam havası veya verilen oksijen gibi bir oksitleyici ile karıştırarak, ateşleme ve yanmaya izin vererek kontrollü bir alev üreten cihazdır. Alev genellikle ısı, kızılötesi radyasyon veya ürettiği görünür ışık için kullanılır.
Alevin ürettiği ısı enerjisi bir yanma odası vasıtasıyla enerjinin gerekli olduğu yere transfer edilir. Brülöre yanma havasını beslemek için kullanılan fanı çalıştırmak için, brülör motoru elektrik enerjisi ile beslenir. Sıvı yakıt brülörlerindeki motor aynı zamanda yağ pompasına da tahrik aktarır.
İlgili 15 soru bulundu
Brülör Çalışma Prensibi Nedir? Brülör çalışma prensibi kısaca şu şekilde özetlenebilir: Brülör, yakıtı yanıcı gaz haline getirerek bir yanma odasına püskürtür ve burada yanar. Bu yanma, ısı ve enerji üretir ve bu ısı enerjisi, ısıtma sistemlerinde kullanılır.
Brülörde yakıt varken ateşleme gerçekleşmiyorsa: Fuel oil brülör arızaları içinde en sık görülenlerden biri ateşleme sorunudur. Brülörde yakıt varken cihaz ateşleme yapamıyorsa bu durumda memede pislik birikmiş olabilir. Meme kısmını temizleyerek çözüme gitmek mümkün.
Çift Yakıtlı Brülörler (Gaz veya Sıvı, Gaz veya Katı)
Çift yakıtlı brülörlerde iki yakıt birlikte kullanılabildiği sistemlerdir. Çift yakıtlı brülörlerde iki yakıt birlikte kullanılabildiği gibi gaz veya sıvı yakıt seçenekleri ayrı ayrı da kullanılabilmektedir.
– İki Kademeli Brülörün Çalışma Prensibi
Kazan üzerinde bulunan termostat ve presostatın ayarlanmış değerlerine göre sırasıyla 1. Ve 2. Kademeler devreye girer. İki kademeli çalışmayı yürütebilmesi amacıyla, iki adet meme ve selenoid vanasının yanısıra, yakma havasını otomatik olarak ayarlayan servomotor vardır.
Gaz Brülörü, hava ve yakıtı kontrollü ve verimli olarak yanmayı sağlayacak karışım oluşturan cihazdır. Bu cihazların genel prensibi; esas olan yanma verimini yükselterek ideal yanma şartlarına ulaşılarak çevre kirliliğinin önlenmesi ve enerji tasarrufu sağlanmasıdır.
Betonlu brülörler olark da tabir edilirler. Ortam yanma havası 550 derece ön ısıtılmasına kadar aynı kapasiteyi verebilecek şekilde çalışabilmektedirler.
10- Brülör Memesi : Yakıtın püskürtülerek hava ile karıştırılması için kullanılırlar. Memelerin üzerinde iki rakam vardır. Bunlardan biri yakıtın 7 bar basınçta püskürttüğü yakıt miktarını galon olarak verir. İkinci rakam ise püskürtme açısını bildirir.
Brülör, yakıtın hava ile uygun oranda karıştırılarak tam olarak yakılmasını sağlayan bir cihazdır. Özellikle mekanik tesisatlarda kullanılan brülörler, kazanlarda kullanılan yakıtın tam olarak yanmasını ve kontrol edilmesini sağlarlar.
Brülör ve yakım tesisinin bakımı
Ana depo çıkışında veya ısıtıcıda bulunan filtreler 3-4 günde bir defa mutlaka sökülüp mazotla yıkanarak temizlenmeli (Filtrelerin sökülmesinden önce giriş ve çıkış vanaları kapatılmalıdır). Brülör memesi 3-4 günde bir defa sökülmeli, mazotla yıkanarak temizlenmeli.
Doğalgaz Brülörü, hava ve yakıtı kontrollü ve verimli olarak yanmayı sağlayacak karışım oluşturan cihazdır. Bu cihazların genel prensibi; esas olan yanma verimini yükselterek ideal yanma şartlarına ulaşılarak çevre kirliliğinin önlenmesi ve enerji tasarrufu sağlanmasıdır.
Brülör seçiminde kazanın tipi, kazanın kapasitesi, kazanın cinsi , kazan karşı basıncı, kazan ısı kaybı , kazan derinlik , yakıt cinsi , brülörün çalışma şekli (tek/çift kademe, oransal) gibi faktörler önemlidir. · Karşı basınçlı kazanlarda uzun namlulu, karşı basınçsız kazanlarda kısa namlulu brülör seçilmelidir.
ÜRET BRÜLÖR ÜRG 2 GAZ BRÜLÖRÜ (75-185 KW) TEK KADEME GAZ YAKITLI TEK KADEMELİ BRÜLÖR.
Yakıtı Isı enerjisine çevirir. Sıcaksu, Buhar, kızın su, Kızgın yağ, Asfalt planti, Fırın, Ram Kurutucu gibi kazan, yanma hücresinde brülör yakıtı yakarak ısı enerjisine çevirir. Suyu Buhara, Yağyı kızgın yağa, Tekstilde RAM Kumaş kurutma Makinesi, fırında ürünleri pişirilmesinde kullanılır.
Atmosferik Brülörler:
Üflemeli Brülörler: Bu brülörlerin en önemli özelliği yanma havasının bir fan vasıtasıyla cebri olarak gönderilmesidir. Üflemeli brülörlerde yakma havasını sağlayan fan aynı zamanda yanma hücresinde oluşan karşı basıncı ve eğer varsa bacadaki dirençleri yenmeyi sağlar.
Demir-Çelik sektöründe, Demir dışı metallerde kullanılan endüstriyel fırınlarda ve ateşleme sistemlerinde ana brülörlerin güvenli ateşlenmesi için kullanılan küçük kapasiteli pilot beklerdir. Bu sektörlerin yanı sıra plastik, elyaf vekağıt endüstrilerinde de kullanılmaktadır.
Doğalgaz yakan cihazların (brülör, bek v.b.) emniyetli ve verimli olarak çalışmalarını temin etmek maksadıyla tesis edilen sistemlerdir. Gaz kontrol hattında kullanılacak olan ekipmanlar yakıcının kapasitesine, brülör tipi ve şekline bağlı olarak değişiklik gösterir.
Brülörün yanma havasının miktarı hava ayar klapesinin açılıp kapanması ile arttırılıp azaltılır. İstenilen yanma hava miktarının ayarlanması el ile manuel olarak veya servo motor vasıtası ile ayarlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri