- Aracınızın egzozundan gelen siyah renkteki duman mazot pompasındaki arızaya bir işarettir. Çünkü yakıt akışında oluşan düzensizlikler, aracın çalışmasını etkilerken yanma odasında olması gerekenden az ya da fazla yakıt, egzozdan siyah duman çıkmasına neden olacaktır.
Benzinli araçlarda araç içerisindeki filtreler benzin yakıtına göre ayarlanmıştır. Bu nedenle motorin kullanıldığında araç egzozundan çok siyah ve kokusu çok yoğun bir duman çıkmaya başlayacaktır.
Kalorifer yakıtı ve Fuel Oil siyah renkte ısınma ve sanayi amaçlı kullanılan yakıtlardır. Kalorifer yakıtı ”Kalyak” daha çok merkezi sistem ısınma için konutlarda veya küçük sanayilerde kullanılır.İnce,akışkan ve verimli bir yakıt olan bu yakıtın kalorisi yüksektir.
Berrak yeşil, sarıya kaçan koyu yeşil.
Ham petrol, sıvı hidrokarbonlarla değişen oranlarda çözünmüş gaz, katran ve katkı maddelerinden oluşur. Hafif (yüksek graviteli) petrol açık kahverengi, sarı veya yeşil renkli; ağır (düşük graviteli) petrol ise koyu kahverengi veya siyah renklidirler.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'de genellikle Motorin türevleri siyah ve sarı, benzin türevleri yeşil ile tanımlanır.
Akaryakıt Kaçakçılığı;
Ulusal marker uygulamasına tabi olup da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun belirlediği seviyenin altında ulusal marker içeren veya hiç içermeyen akaryakıt kaçak akaryakıt olarak tanımlanmaktadır.
- Aracınızın egzozundan gelen siyah renkteki duman mazot pompasındaki arızaya bir işarettir. Çünkü yakıt akışında oluşan düzensizlikler, aracın çalışmasını etkilerken yanma odasında olması gerekenden az ya da fazla yakıt, egzozdan siyah duman çıkmasına neden olacaktır.
Diğer bir önemli husus, bidon içindeki mazotunuzun bekleme süresinini bir kaç ayı geçmemesi... Beklemiş mazot/yakıt iyi değildir, oksidasyona uğrar.
Kalitesiz akaryakıt, aracın başta motor olmak üzere birçok parçasının aşınmasına neden olur. Çevreye normalden daha fazla karbon salınmasına neden olabilir. Bu nedenle de olumsuz etkileri fazladır. Normalden daha çok ısınmaya neden olduğu için aracın tutuşmasına ya da yanmasına yol açabilir.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Dizel yakıtı benzine göre daha yoğun, zor tutuşan ve yağ bazlı bir yakıttır ve enjektörlerin yağlanması görevini de görür. Bu nedenle de araç yakıt deposuna mazot yerine benzin yakıt koyulursa bu yağlama özelliği azalır, geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşur ve düzensizliğe neden olur.
Mazotu 1 kez kullanıp dökmek yerine sık dokulu bir bezle süzülerek birkaç kez kullanılabilir. Benzin veya tiner temizlikten hemen sonra yağlanmayacaksa kullanılmamalı. Uçucu olduğundan metal ile oksijen temasını dolayısıyla paslanmayı hızlandırır.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
*Benzin kalitesi hakkındaki en önemli özellik ve kalitesini belirleyen birim ise oktandır. Oktan sayısı yeterli miktarda olmalıdır. *Motorda çok fazla sarsıntı ve vuruntu olmaz. *Benzin deposunda uzun süre kalması mümkün olduğu için, oksitlenme olmamalı ve çürüyerek benzin deposuna zarar vermemelidir.
Avrupa Birliği emisyon standartlarına uygun olarak belirlenen motorin euro dizel aracın performansını artıran kaliteli bir akaryakıt türü. Akaryakıt alırken ucuz olmasına dikkat edebilirsiniz. Fakat seçeceğiniz tek unsur mazotun ucuzluğu olmamalı.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Bakım süreci, pompanın kapatılması ve güvenli bir şekilde erişilebilir hale getirilmesiyle başlar. Pompa parçaları dikkatlice sökülür ve bir temizleme çözeltisi ile yıkanır. Bu, pompa içinde biriken kir, tortu veya yakıt kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Ancak mazot filtresinin değişim aralıkları yağ filtresine göre daha geniştir. Aracınızda kullandığınız yakıtın kalitesi, mazot filtresini ömrünü doğrudan etkileyen bir unsurdur. Mazot Filtrenizi, her 30.000 km. de bir kez yada iki yılda bir kez değiştirin.
Kaçak petrolü (kaçak mazot, benzin, biodizel vs.) gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye sokan kişi, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
şişe vb. kaplarla ya da açıktan yakıt alımı ve satımı yasaklanmıştır.
Yakıt şirketleri, bu duruma karşı bir çözüm olarak yaz ve kış mevsimlerinde benzin içerisindeki hidrokarbon molekülü oranını farklı olacak şekilde düzenler. Kısacası benzin, güvenli depolama koşullarından çıkartıldığı an bozulmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri