Fosil yakıtlardan birkaçı doğalgaz, petrol ve kömürdür. Bu yakıtlar aynı zamanda yenilenemez enerji kaynakları arasındadır.
Yenilenemez enerji kaynakları
Nükleer, petrol, kömür ve doğal gaz başlıca yenilenemez enerji kaynaklarındandır.
Yenilenemez enerji kaynakları fosil yakıtlar ve nükleer enerji olmak üzere iki ana başlıkta toplanabilir.
Yenilenemez enerji kaynakları ise kömür ve petrol gibi fosil yakıtları içerir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının yenilenemez enerji kaynaklarından en büyük farkı tükenmeyen kaynaklar olmasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Küresel petrol rezervleri her geçen gün azalıyor. Petrol piyasasının başlıca aktörleri olan İran'ın 241, Sudan'ın 211, Suriye'nin ise 196 yıl kadar yetecek petrol rezervi kaldı. Türkiye'nin petrol rezervinin ömrü ise 16 yıl olarak hesaplandı.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
Öte yandan, petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji gibi “yenilenemeyen”, geleneksel enerji kaynakları çevreyi ve insan sağlığını giderek daha fazla tehdit eder hale gelmiştir.
Yenilenebilir enerjiler; güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal, dalga enerjisi gibi doğada kendiliğinden var olan kaynaklardan elde edilmektedir. Bu kaynaklar, fosil enerji kaynaklarının tersine zamanla tükenmez ve kömür, benzin, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerjilere alternatiftirler.
Kömür, petrol ve doğal gaz fosil kaynaklı yenilenemez enerji kayna- ğı olarak değerlendirilirken, uranyum ve toryum ise çekirdek kaynaklı yenilenemez enerji kaynağı grubunda yer almakta- dır. Hidrolik, güneş, rüzgâr, jeotermal, biyokütle, dalga gel- git, hidrojen birer yenilenebilir enerji kaynağıdır[1-2].
Rüzgârın kinetik enerjisi çok eski bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Rüzgâr türbinleri hareket halindeki havanın kinetik enerjisini önce mekanik enerjiye, ardından elektrik enerjisine dönüştürür.
Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır. Bu kaynakların kullanılması ve enerjiye dönüştürülmesi sürecinde çevre kirliliğine sebep olmayan yöntemlerden yararlanılır.
Ölen canlı organizmaların milyonlarca yıl boyunca çözülmesi sonucunda oluşan fosil yakıtlar, yüksek miktarda hidrokarbon ve karbon içermektedir. Enerji ihtiyacının karşılaşılması amacıyla yakılarak kullanılan bu yakıtlar, oluşması için gereken uzun süreç sebebiyle yenilenemeyen kaynaklar olarak sınıflandırılmaktadır.
Petrol: Yenilenemez kaynaklardan olan petrol (ya da ham petrol) çoğunlukla hidrokarbonlardan (hidrojen ve karbon bileşikleri) oluşan sıvı bir fosil yakıttır. Yapısal olarak plankton, alg vb. deniz canlılarının eski denizlerin dibinde gömülmesi sonucu üzerinden milyonlarca yıl geçmesi sonucu oluşmuştur.
Yenilenemeyen kaynaklardan bazıları şunlardır: petrol, madenler, metaller, doğal gaz ve yer altı suyu (yeniden dolmayan kapalı akiferler).
Bilim insanları için kömür, petrol ve gazın yerini almak ve iklim krizini durdurmak için en güvenilir enerji kaynakları Güneş, Rüzgar, Jeotermal, nükleer ve hidroelektrik.
Güneş Enerjisi
Güneş asla tükenmeyecek temiz bir enerji kaynağıdır.
Geçtiğimiz hafta Uluslararası Enerji Ajansı da, güneş enerjisinin en ucuz elektrik kaynağı olduğunu ve kömürün yerini devralmaya başladığını açıkladı.
Alışılmış enerji kaynakları Alışılmış enerji kaynakları kullanılarak üç yolla elektrik enerjisi elde edilebilir: a)Suyun potansiyel enerjisinden veya akışından hidroelektrik santraller aracılığıyla, b)Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar kullanılarak termik santraller aracılığıyla, c)Uranyum .
Üst toprağın bir santimetresinin oluşması birkaç yüzyıl ila birkaç binyıl sürebilir. Bu nedenle üst toprak yenilenebilir olmayan kaynak olarak nitelendirilir. Yer kabuğunun daha derin katmanları yeraltı suyu, mineraller ve fosil yakıtlar dâhil diğer doğal kaynakları içerebilir.
Güneş enerjisi, kurulum ve kullanım kolaylığı olmasının yanı sıra çevreyi kirletmemesi ve zararlı atık oluşturmaması gibi özelliklere sahip bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile (hidrojen gazının helyuma dönüşmesi) açığa çıkan ışıma enerjisidir.
Kömür, bitkisel kökenli organik maddeler ve inorganik bileşenlerden oluşmakta olup, bu bileşenlerin uzun süreler kimyasal ve fiziksel değişime uğraması sonucu elde edilir. Yani, doğal süreç içinde milyonlarca yıl önce ölen bitki kalıntılarından geriye kalmaktadır.
Petrolün oluşumu, dünya üzerindeki jeolojik süreçlerin sonucunda gerçekleşir. Bu süreç, milyonlarca yıl süren bir dönemi kapsamaktadır. Petrol, enerji ihtiyaçlarımızın büyük bir kısmını karşılamada önemli bir kaynak olup, dünya ekonomisindeki birçok sektöre katkı sağlamaktadır.
Her bir Tetis okyanusunun açılması Ortadoğu'da İnfra- kambriyen (Edikaran-Kambriyen geçiş periyodu) Ordovisiyen, daha sonra Permiyen döneminde kıtasal riftleri meydana getiren gerilme tektoniği- nin eşliğinde olmuştur. Bu rift havzaları, bölgede- ki petrol oluşumu için uygun yerler olarak kabul edilir.
Brent petrol, Kuzey denizinden çıkarılan ve varili uluslararası standart kabul edilen ham petrol türü.. ABD'deki NYMEX ile birlikte dünya çapında petrol fiyatlarının oluşmasında gösterge niteliğindedir. Petrol fiyatları, genellikle varil fiyatı üzerinden belirlenir, 1 varil 158.987 litredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri