Bildiğimiz üzere deniz taşımacılığındaki en önemli ve değerli evraklardan bir tanesi olan konşimento iki şekilde hazırlanabilir. Bunlardan birisi House Bill of Lading (HBL), diğeri de Master Bill of Lading'dir (MBL).
Master Bill of Lading, Türkçe 'de ana konşimento ya da hat konşimentosu olarak da isimlendirilir. Uluslararası deniz yolu ticaretinde çoğunluk olarak konteyner taşımacılığı şekline yer verilir. Dünya genelinde ise konteyner taşımacılığı yapan çok büyük amatör firmalar bulunur.
Master Bill of Lading, Türkçe kelime anlamı ana konşimento ve hat konşimentosu olarak kabul edilen önemli bir sistemdir. Özellikle uluslararası denizyolu ticaretinde, konteyner taşımacılığının yeri olmazsa olmazdır. Dünya genelinde, konteyner taşımacılığı ile dış ticaret işlemlerini yürüten birçok armatör firma vardır.
Ana Konşimento (Master Airway Bill – MAWB): Havayolu taşımalarında gerçek göndericiden gerçek alıcıya yapılan gönderiler.
İlgili 18 soru bulundu
Tarifeli seferlerde kullanılan konşimento çeşitleri
Düzenli Hat Konşimentosu (Liner Bill of Lading): Tarifeli sefer yapan gemilerle yapılan mal taşımaları için düzenlenir.
Deniz yolu konşimentosu (Marine Bill Of Lading / Ocean Bill Of Lading), taşıtanın isteği üzerine gemi işletmesinin veya onun yetkili acentesi tarafından düzenlenip taşıtana verilen, malın yüklendiğini ve belirlenen şekilde taşınıp varış yerinde alıcısına teslim edileceğini taahhüt eden bir belgedir.
Genellikle ticari anlaşmalarda ve de çoklukla akreditifli satışlarda temiz yükleme konşimentosu şartı bulunmaktadır (clean on-board bill of lading). Bu tercihten anlaşılıyor ki taraflar yükleme konşimentosu düzenlenmesini ve bu konşimentoda mala ve/veya ambalaja dair açık kusur beyanı bulunmamasını hedeflemektedirler.
Malı taşıyan firma tarafından düzenlenen tek taraflı yük taşıma ve teslim borcu senedi olan bill of lading, navlun sözleşmesinin varlığının da belirtisidir. Bill of lading yüklenen mal ile ilgili olarak, lojistik firmasının taşımacılığını da güven altına alır.
SOC yükleme (Shipper Owned Containers), konteynerin yükleten veya göndericiye ait olmasıdır. COC yükleme (Carrier Own Container) ise, taşıyıcının taşımanın tamamında konteynere sahip olduğunda kabul edilir.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Dış ticarette giden malların teslim edilmesi karşılığında konşimento belgesi verilir. Malları teslim alan alıcının gümrükten malları geçirmesi için ordino belgesine ihtiyaç duyar. Malların çekilebilmesi için hazırlanan belgeye ordino adı verilir.
Ordino, 1615 sayılı Eski Gümrük Kanununa göre, konşimentoya karşılık eşyanın çekilmesini sağlayan belge veya talimattır, ancak 2000 yılında yeni bir kanun yürürlüğe girmiştir. 4458 sayılı Türk Gümrük Mevzuatına göre ordino kaldırılmıştır.
Taşınacak mallar taşıyıcıya teslim edildiğinde yükleme konşimentosu düzenlenir. Yükleme daha sonra gerçekleşecekse, yükleme işlemi çok uzun sürecekse yükleme konşimentosundan önce tesellüm konşimentosu düzenleniyor.
Şöyle ki; ana konşimento taşıyıcı tarafından ihracatçının ihraç ülkesine ibraz etmiş olduğu gümrük evrakı üzerinden yurt dışında düzenlenirken, ara konşimento Türkiye'deki forwarder tarafından ithalatçıdan alınan bilgiler üzerinden yurt içinde düzenlenmektedir.
Ara Konşimento (House Airway Bill – HAWB): Acenteler tarafından düzenlenen hava navlunu için kullanılan yükleme dokümanıdır. Ara konşimento aynı zamanda destinasyon acentesi için yükleme talimatlarını, malın tanımını ve uygulanacak taşıma ücretlerini de içinde barındırır.
Konşimento, irsaliye veya taşıma senedi olarak da bilinen havayolu konşimentosu, gönderici ve taşıyıcı arasında yapılan bir sözleşmedir. Gönderici için önemli bilgiler sağlar ve gönderiyi takip etmek için de kullanılır ve gönderiyi elektronik olarak belirlemek için barkodlar içerir.
Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir.
Orjinal konşimento gerekmeden dijital ortam ile ürünlerin alıcı tarafından teyitsiz şekilde çekilmesine yarayan sistemin adına telex release denir. Konşimento denizyolu taşımacılığında en önemli evraklar arasındadır.
Kamyonla yapılan taşımalarda uluslararası CMR (Convention Merchandise Routier) Anlaşması gereğince düzenlenen bir taşıma senedidir. Taşıma senedi üç nüsha halinde düzenlenir ve her üç nüsha da gönderen ile taşıyıcı tarafından imzalanır (Bkz.
Sea Waybill (Deniz Yolu Taşıma Senedi)
Mallar konteynere yüklendikten sonra, gönderici referans olarak sadece bir Sea Waybill görüntüsü alır. Bu durumda ne gönderici ne de ithalatçı, taşıyıcıya herhangi bir ek belge vermek zorunda değildir.
EXPRESS RELEASE Telex release olarak da adlandırılır. Tahliye limanında teslim sürecini hızlandırmak için, alıcı tarafından konşimento ibraz etmeksizin teslim şeklidir.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
DHL konşimento gönderinin zamanında, doğru ve güvenli bir şekilde teslim edilmesinin ilk gerekliliklerinden biridir. Yurtdışı kargo gönderirken doldurulması gereken ve kıymetli evrak olarak kabul edilen konşimento, DHL ile yapılan her gönderi için de mutlaka doldurulmalıdır.
4) Through Bill of Lading
İki liman arasındaki denizden taşımanın uzantısında kara yolu ile taşıma da varsa (önce karayolu sonra denizyolu) ve tanzim edilen konşimento malın bu tür aktarmalı taşımasını kapsıyorsa buna Through Bill of Lading (tek konşimento) denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri