Termik manyetik şalter (MCCB), elektrik devrelerini aşırı yüklerden, kısa devrelerden ve diğer elektrik arızalarından korumak için tasarlanmış bir elektrik anahtarlama cihazıdır. Bir devre kesicinin ve bir termal-manyetik açma ünitesinin işlevlerini tek bir kalıplı kasa içinde birleştirir.
Termik manyetik devre kesicileri diğer bir adıyla kompakt şalterler veya MCCB'ler (Moulded Case Circuit Breakers) çeşitli yük karakteristiklerine sahip elektrik devrelerinin korunmasında ve kontrolünde kullanılır. Termik Manyetik devre kesiciler temel olarak; Devreyi açma kapama, Aşırı yük akımlarına karşı koruma.
MCCB (Moulded Case Circuit Breaker) yani termik manyetik (kompakt) şalterler bugün endüstriden ofislere birçok tesiste kullanılıyor.
Termik manyetik şalterlere kompak şalter adı da verilir ve genelde sayaç panolarında, bina sayaçlarında ya da elektrik panolarında kullanılır. Elektriğin kesilmesi gereken tüm tesisatlarda termik manyetik şalterlere ihtiyaç duyulur.
Miniature Circuit Breaker= Minyatür Devre Kesici. Aşırı yük ve kısa-devrelere karşı tesisatı korur.
İlgili 17 soru bulundu
Termik manyetik şalter (MCCB), elektrik devrelerini aşırı yüklerden, kısa devrelerden ve diğer elektrik arızalarından korumak için tasarlanmış bir elektrik anahtarlama cihazıdır. Bir devre kesicinin ve bir termal-manyetik açma ünitesinin işlevlerini tek bir kalıplı kasa içinde birleştirir.
RCD (rezidüel akım koruma cihazı), insan hayatını tehlikeli elektrik şoklarına karşı koruyabilen, izolasyon hatalarını önlemeye yönelik olarak kullanılan önemli bir koruma cihazıdır.
Bu şalterler ayrıca bir toprak koruma özelliğine sahipse 4 kutuplu olmalıdır. Çünkü özellikle dengesiz yüklenmede nötr akımları bölünür ve bölünen bu akım toprak rölesini açtırabilir. Bunu önlemenin yolu her iki şalteri de 4 kutuplu seçip, şalter fazları açarken nötr'ü de açmasını sağlamak gerekir.
Aşırı akımlara karşı koruyan devre kesicidir. Kurulan sistemin korunmasına yardımcı our. Kontrol kabiliyetine en yüksek verimle karşılar. Hemen hemen oluşabilecek tüm arızalara cevap vermekle yükümlüdür.
Termik manyetik şalterler, genel olarak 10 ile 1600 amper aralığında bir akım değerinde koruma sağlarlar. Özellikle aşırı yüklenme durumuna karşı sistemi koruma özelliği gösterirler. Kesinti derecesi olarak cihazlarda 10 kA ile 200 kA arasında bir değer öngörülmektedir.
rccb , residual current circuit breaker.
DC Devre Kesici Uygulaması
Esas olarak DC dağıtım sistemi ekipmanlarında ve elektrikli ekipmanlarda aşırı yükleme ve kısa devre koruması için kullanılır. Elektrik, posta, trafik, madencilik işletmeleri ve farklı alanlarda yaygın olarak kullanılabilir.
Kaçak Akım Koruma Anahtarları (RCCB'ler), elektrik kaçağı akımlarını tespit etmek ve bunlara karşı açma yapmak, böylece dolaylı temaslardan kaynaklanan elektrik çarpmasına karşı koruma sağlamak için en güvenli cihazlardır.
Termik ve Manyetik koruma sağlayan termik manyetik şalter, devre kesici gibi çalışmaktadır. Elektrik devresinden aşırı akım geçmesi veya kısa devre oluşması durumunda TMŞ devreyi keserek korumaktadır. Bu yönüyle Termik Manyetik Şalter, normal olmayan durumlarda devreyi açmaya yarayan devre kesici gibi davranmaktadır.
Termik manyetik şalterler kompak şalter adı ile de bilinen termik manyetik şalter, bina sayaç panolarında, elektrik panolarında ve bunun gibi alanlar kullanılan bir araçtır. Elektriğin kesilmesi gereken bütün tesisatlarda ihtiyaç duyulan bu şalter, elektriği açma ve kapama gibi fonksiyonlara sahiptir.
Akım önceden belirlenmiş bir eşiği aştığında, MCB'nin dahili mekanizması devreye girerek devrenin bağlantısını keser ve elektrik akışını durdurur. Bu hızlı bağlantı kesme, elektrikli ekipmanın, kabloların hasar görmesini önlemeye yardımcı olur ve en önemlisi yangın veya elektrik çarpması riskini azaltır.
(G)round Fault Delay: Devre kesicide toprak kaçak koruması bulunduğunu gösteren harftir. Örneğin bu özellik sayesinde ayarlanan toprak kaçak akım değerinin 1.1 katına ulaşıldığında 0.1 ila 0.4 (0.1-0.2-0.3-0.4 saniye değerlerine ayarlanabilir.)
Bilindiği üzere otomatik sigortalar pratik ve basit kullanımları sebebiyle evlerdeki kullanım için uygundur. Daha hafif yükleri kaldırabilecek yapıya sahip olduğundan otomatik sigortaları evlerimizde kullanırız. Kompakt şalterler ise aşırı yük gerektiren endüstriyel ve ticari kullanımlar için sıklıkla tercih edilir.
Termik: Aşırı yüklenmeye karşı yapılan koruma. Sigorta içindeki bimetal iletken ile koruma sağlanır. Manyetik: Kısa-devreye karşı yapılan koruma. Bobin sayesinde koruma yapılır.
Kısa devre durumunda yüksek akım manyetik çekirdek üzerinde indüklenme meydana getirir, oluşan manyetik kuvvet yay kuvvetini yendiğinde perdeyi hareket ettirerek şalteri trip konumuna getirir ve kontaklar açılarak devre kesilmiş olur.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Eğer röle sisteme ters bağlandıysa ve test edilmeden kullanılırsa sistem kısa devre yapar ve hem şaltere hem de elektrik sistemine zarar verebilir. Elektrik ile çalışan tüm cihazlarda geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir.
Standart IEC 60479-1'e göre kaçak akımın 30 mA değeri, insan sağlığı açısından sınır değeri olarak kabul edilir. Kaçak akım röleleri 30 mA (sınır değerinde) ve üs- tündeki değerlerde devrenin enerjisini ani olarak keserek güvenli bir koruma sağlar7.
30mA : İnsan hayatı ve elektrik çarpılmalarına karşı korumada 30mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır. 300mA : Olası izolasyon hatalarından oluşacak yangın riskleri için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır.
Kaçak akım röleleri elektrik sisteminde sigortalardan sonra bağlanmalıdır. Her ekipman veya sistem kendi içinde işletmeden dolayı bir miktar kaçak akıma sebep olur. Kaçak akım röleleri gruplandırılırken mevcut işletmeden kaynaklanan kaçaklar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri