MCCB (Moulded Case Circuit Breaker) yani termik manyetik (kompakt) şalterler bugün endüstriden ofislere birçok tesiste kullanılıyor.
MCCB: Moulded Compound Circuit Breaker, Kompak güç şalteridir. 15. RCD: Artık akım koruma düzeneğidir.
Termik manyetik şalter (MCCB), elektrik devrelerini aşırı yüklerden, kısa devrelerden ve diğer elektrik arızalarından korumak için tasarlanmış bir elektrik anahtarlama cihazıdır. Bir devre kesicinin ve bir termal-manyetik açma ünitesinin işlevlerini tek bir kalıplı kasa içinde birleştirir.
Termik manyetik devre kesicileri diğer bir adıyla kompakt şalterler veya MCCB'ler (Moulded Case Circuit Breakers) çeşitli yük karakteristiklerine sahip elektrik devrelerinin korunmasında ve kontrolünde kullanılır. Termik Manyetik devre kesiciler temel olarak; Devreyi açma kapama, Aşırı yük akımlarına karşı koruma.
Otomatik sigortalar (MCB) aşırı akımdan koruma sağlamak üzere tasarlanmıştır. Endüstriyel, ticari ve konut sektörlerindeki devrelerin korunması için idealdir ve aşağıdaki fonksiyonları sağlar: Kısa devre ve aşırı yük akımlarına karşı koruma, izolasyon ve kişilerin dolaylı temaslara karşı korunması.
İlgili 27 soru bulundu
C ve D tipi otomatik sigortalar ise genellikle anahtarlama veya devreye girme anında ani aşırı akımların oluştuğu endüktif karakterli devrelerin, transformatörlerin, klimaların, buzdolaplarının ve çok sayıda floresan lambanın korunmasında kullanılır.
Akım önceden belirlenmiş bir eşiği aştığında, MCB'nin dahili mekanizması devreye girerek devrenin bağlantısını keser ve elektrik akışını durdurur. Bu hızlı bağlantı kesme, elektrikli ekipmanın, kabloların hasar görmesini önlemeye yardımcı olur ve en önemlisi yangın veya elektrik çarpması riskini azaltır.
rccb , residual current circuit breaker.
Kaçak Akım Koruma Anahtarları (RCCB'ler), elektrik kaçağı akımlarını tespit etmek ve bunlara karşı açma yapmak, böylece dolaylı temaslardan kaynaklanan elektrik çarpmasına karşı koruma sağlamak için en güvenli cihazlardır.
Miniature Circuit Breaker= Minyatür Devre Kesici. Aşırı yük ve kısa-devrelere karşı tesisatı korur.
Bu şalterler ayrıca bir toprak koruma özelliğine sahipse 4 kutuplu olmalıdır. Çünkü özellikle dengesiz yüklenmede nötr akımları bölünür ve bölünen bu akım toprak rölesini açtırabilir. Bunu önlemenin yolu her iki şalteri de 4 kutuplu seçip, şalter fazları açarken nötr'ü de açmasını sağlamak gerekir.
Termik manyetik şalterler, elektrik panosunda kontrol merkezlerinde, dağıtım şebekelerinde, kompanzasyon panolarında ve alçak gerilim devre kesicisi olarak; anahtarlama ve koruma amacıyla kullanılmaktadır. Bina, ticari ve endüstriyel alanlarda pano içerisinde koruma mekanizaması sayesinde çalışırlar.
Bilindiği üzere otomatik sigortalar pratik ve basit kullanımları sebebiyle evlerdeki kullanım için uygundur. Daha hafif yükleri kaldırabilecek yapıya sahip olduğundan otomatik sigortaları evlerimizde kullanırız. Kompakt şalterler ise aşırı yük gerektiren endüstriyel ve ticari kullanımlar için sıklıkla tercih edilir.
Nominal akımı aşan termik manyetik şalterler aşırı yük akımına maruz kalır. Bundan dolayı termik manyetik şalterlerin koruma özelliği devreye girer. Koruma özelliği devreye girdiğinde termik manyetik şalter atar.
Çalışma fonksiyonu bakımından otomatik sigortalar ile aynı işleve sahiplerdir. Bu nedenle devredeki akımların normal akımı aşması halinde aşırı bir yük olur ve termik manyetik şalter atar. Nominal akımı aşan termik manyetik şalterler aşırı yük akımına maruz kalır.
Kısa devre durumunda yüksek akım manyetik çekirdek üzerinde indüklenme meydana getirir, oluşan manyetik kuvvet yay kuvvetini yendiğinde perdeyi hareket ettirerek şalteri trip konumuna getirir ve kontaklar açılarak devre kesilmiş olur.
RCD, toprak arızalarından kaynaklanan bir elektrik çarpması ve yangın durumunda elektriği otomatik olarak kesen hassas bir güvenlik cihazıdır. Örneğin, çimleri biçerken kabloyu keserseniz ve açıkta kalan canlı kablolara yanlışlıkla dokunursanız veya arızalı ekipman aşırı ısınırsa, akımın kabada akmasına neden olur.
Solar sistemlerde DC (direct current) sigortalar, aşırı akım veya kısa devre durumlarında sistemi korumak için kullanılır. Bu sigortalar, solar panellerden invertöre ve şarj kontrol cihazına kadar tüm DC yükleri korumak için kullanılabilirler.
C tipi sigortalar endüktif yüklerin bulunduğu işletmelerde, transformatörler, flouresan lambalar, klima, buzdolabı, XRAY cihazları, UPS kesintisiz güç sistemleri gibi cihazların korunmasında kullanılır.
DC Devre Kesici Uygulaması
Esas olarak DC dağıtım sistemi ekipmanlarında ve elektrikli ekipmanlarda aşırı yükleme ve kısa devre koruması için kullanılır. Elektrik, posta, trafik, madencilik işletmeleri ve farklı alanlarda yaygın olarak kullanılabilir.
Circuit Breaker: bir elektrik devresini oluşabilecek olumsuz bir duruma karşın hasardan korumak için elektrik akışını kesen otomatik elektrik anahtarlarıdır.
RCCB= Kaçak akım rölesidir. Faz ile nötr arasındaki fark akımını kontrol eder röle toleransında ise açma yapar , ya da 3 faz bağlı ise(her 4P ürün 3P bağlanmaya uygun değildir) fazların vektörel toplamını kontrol eder.
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
Hava devre kesici, yüksek akım için bir devre koruma cihazıdır, yaygın olarak büyük devre dağıtım kutusu sisteminde kullanılır, aşırı yük, kısa devre, toprak arızası, kaçak koruma, uzaktan kumanda ve diğer entegre devre kesicileri önleyebilir.
Cam kırılması sigortası, cam yüzeylerin hasar görmesine neden olabilecek hemen hemen tüm tehlikelere karşı güvence sağlayan özel bir teminattır. Sigorta ile hasar görmüş camın değiştirilmesi ve onarılması ile ortaya çıkan masrafların tazmin edilmesini sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri