McClelland'ın motivasyon teorisi, insanların üç özellik tarafından motive edildiğini öne sürer: başarı, ilişki ve güç. Her birey, bu üç kavramın bir ya da birkaçına yanıt vereceği, eşsiz ve karmaşık bir yapının parçası olduğunu belirtir.
McClelland'ın ihtiyaçlar kuramı sosyal öğrenme yolu ile öğrenilen ihtiyaçların başarı, güç ve bağlanma olarak insan davranışları ile çevresel faktörlerin birleştirilmesine yönelik kuramdır.
McClelland çalışanların davranışlarını ve tutumlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmiştir: Başarı ihtiyacı (the need for achievement), bağlanma ihtiyacı (the need for affiliation) ve güç ihtiyacı (the need for power) (ör: McClelland, 1961, 1971, 1975, 1985).
David C. McClelland tarafından ortaya atılan üç ihtiyaç teorisi, bazı ihtiyaçların sonradan edinildiği ya da kültürel olarak öğrenildiği temeline dayanmaktadır. McClelland sonradan öğrenilen başarma ihtiyacı, ilişki kurma ihtiyacı ve güç ihtiyacının; iş motivasyonunda etkili olduğunu belirtmiştir.
Bu araştırma kapsamında çağdaş motivasyon kuramları olarak ifade edilen, ilişkilendirme, beklenti-değer, öz yeterlik, hedef belirleme, özgür irade, sosyal bilişsel, öz düzenleme ve ARCS kuramları özetle incelenmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Herzberg, motivasyon teorisini oluştururken yöneticilerin çalışanları motive etmek için kullandığı teknikleri araştırır ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılayarak onların motivasyonunu arttırmaya yönelik kurumların izlediği adımları detaylı bir şekilde inceler.
Motivasyon teorileri, genellikle kapsam teorileri ve süreç teorileri olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Kapsam teorileri, bireyin ihtiyaçları ve içinde bulunan faktörler üzerinde dururken, süreç teorileri ise bireyin motivasyon süreçlerini ve hareketlerini anlamaya çalışır.
Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Literatürde “ERG” teorisi olarak bilinen Alderfer'in ERG Teorisine (Varlık-İlişki-Büyüme Teorisi) göre, insanların üç temel ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar "Varoluş", "İlişki" ve "Gelişme" dır. İkincisi 2019'da düzenlenen Uluslararası İstanbul Kodaly Eğitim Günleri bir anlamda mesleki eğitim olarak tanımlanabilir.
Beklenti teorisinin formülü kişinin algısına bağlı olarak kendisini sübjektif bir şekilde değerlendirmesine dayanır. Beklenti teorisi davranışı bir sonuç olarak ele aldığı için belli bir davranışı ortaya çıkaran sebeplerle ilgilenmez.
Literatürde Mc Clelland başarma ihtiyacı teorisi ya da başarı güdüsü kavramı olarak ifade edilen kuram; “mükemmeliyetçilik standartlarını da dikkate alarak, işleri daha iyi yapmaya yönelik çaba” şeklinde tanımlanmaktadır (Mc Clelland ve Koestner, 1992).
Herzberg'in motivasyon-hijyen kuramı kişinin gereksinimleri ve kişiyi tatmin eden ve etmeyen faktörlere ağırlık veren bir kuramdır. Herzberg'in motivasyon-hijyen teorisinde bu iki faktör grubu Çift Faktör kuramı, hijyen ve motivasyon faktörleri olarak değerlendirilmiştir.
26) "Bireyin toplumda bir statü edinme ihtiyacı başarma ihtiyacını artırır." McClelland?a göre başarma ihtiyacını fazla hisseden insanların özelliklerinden biri değil.
Motivasyon, öğrencilerin istenen görevleri yerine getirmeleri için, zaman ve çaba harcamaya ve becerilerini kullanmaya isteklilikleri ile ilgili bir kavramdır.
Henry Murray Öğrenilmiş İhtiyaçlar Kuramı Henry Murray'a göre kişileri harekete geçiren, kişilerin yaşamasını sağlayan ve aynı zamanda kişiliğini etkileyen, sonradan edinilmiş birtakım ihtiyaçlar vardır. Bu ihtiyaçlara göre dürtüler oluşur. Dürtüler yoluyla duygu, düşünce ve davranış şekillenir.
Bunlar beslenme, nefes alma, uyuma, örtünme ve korunaklı bir yere sığınma gibi, yaşam için hayati ve yaşamın devam ettirebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlardır. Maslow'a göre insan için en temel olan; yiyecek, su ve nefes alma gibi temel fizyolojik ihtiyaçlardır.
Sosyal Bilişsel Kuram (Sosyal Öğrenme Kuramı)
4. Varoluşçu ve Hümanistik (Fenomenolojik) Kuramlar: Bu kuramlar Gestalt ekolünden etkilenmiştir. Varoluşçu kuram temsilcileri; Maslow ve Murray'dir.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Motivasyonun temel kaynaklarından biri, bireyin içsel yönlendiricileridir. Bu yönlendiriciler, içsel tatmin ve başarma isteği gibi, bireyin kendini motive etme yeteneğine dayanır. Dışsal faktörler, çalışma ortamı, işin niteliği ve ücret gibi, bireyi motive eden çevresel etmenlerdir.
Herzberg'in çift faktör teorisi çeşitli değer sistemleri içinde çalışanın, çalışma ortamından neler beklediği ve çalışanları neyin daha fazla motive ettiğini, hangi çalışma koşullarının tatmin edici olmadığı ve işe karşı isteksizlik meydana getirdiğini belirlemeyi amaçlamıştır (Sabuncuoğlu ve Tüz, 1998: 115).
Bu tanımlar doğrultusunda motivasyonun temelini oluşturan üç faktör şunlardır; insanın bir davranışta bulunmasını sağlama, davranışı yönlendirme ve sürdürme, bu davranışı yapmaktan dolayı özel bir mutluluk duyma (Tutar ve diğerleri, 2006:150-151).
Motivasyona ilişkin süreç teorileri olarak Klasik Şartlanma , Beklenti Kuramı, Eşitlik ve Amaç Teorisidir. Motivasyon teorisi olarak ele alman şartlandırma sonuçsal şartlandırma (operant conditioning)türü olup ana fikri davranışların, karşılaştığı sonuçlar tarafından şartlandırıldığı varsayımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri