“Olumlu davranışlar, paylaşımcılık, iltifatta bulunmak, hoşgörüyle ve kibar bir dille konuşmaktır.” “Çevreye saygılı, örnek olmak, arkadaşlarımıza ve büyüklerimize saygılı davranmaktır.” “Tatlı dille konuşmak, saygılı davranmak, her kesi eşit tutmak.” “En önemlisi kul hakkı yenmemesidir, Derslerde konuşulmamasıdır.”
OLUMLU DAVRANIŞ NEDİR? Olumlu davranış çocuğun gelişim dönemine uygun, toplum ve aile içinde isteklerini ve ya fikirlerini kırıcı olmadan ve inatlaşmadan sergilemesidir. Çocuğa çeşitli kuralların öğre lmesinde ise, doğru şeyleri yapmaya teşvik etmek kadar, bazı şeyleri yapmasına engel olmak da önem taşır.
üOlumlu davranışları örnek gösterme. Herkesin duyabileceği bir şekilde teşekkür etme, tebrik etme. üGüzel sözler söyleyerek onurlandırma. üOlumlu davranışı belirterek sınıfça alkışlatma.
Olumsuz davranışlar, bireylerin kendilerine ve çevrelerine zarar veren tutum ve davranışlardır. Örnek olarak aşırı kıskançlık, sürekli tembellik ve depresif tavırlar gösterilebilir. Bu tür davranışlar, sosyal ilişkilerimizi ve duygusal dengemizi bozar ve sonuç olarak mutsuzluk ve huzursuzluk yaşamamıza neden olur.
Prososyal davranışlar, olumlu sosyal davranışlar ya da başkalarına yarar sağlama niyeti; yardım etmek, paylaşmak, bağış yapmak, işbirliği yapmak ve gönüllülük gibi, diğer insanlara ya da bir bütün olarak topluma fayda sağlayan sosyal davranışlar bütünüdür.
İlgili 32 soru bulundu
Genellikle çocuklarda sık gördüğümüz davranış bozuklukları arasında hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, sürekli ağlayarak isteklerini yaptırma, inatçılık, yalan söyleme, alt ıslatma, dışkı kaçırma, yeme bozukluğu, karşı gelme, uyku bozukluğu gibi problemler vardır.
Yapılan bu araştırmaların sonuçlarına göre ilköğretimde en çok karşılaşılan istenmeyen öğrenci davranışları arasında derse karşı ilgisizlik, arkadaşını şikâyet etme, izinsiz konuşma, derste başka şeylerle uğraşma gibi davranışların yer aldığı görülmektedir.
Olumlu davranış bireyin iş, toplum ve aile ortamlarında başarısını ve sosyal doyumunu artıran becerilerin tümüne denilmektedir. Olumlu davranış geliştirmede amaç çocukların, gençlerin istendik davranışlarının arttırılarak, problem davranışlarının azaltılmasını sağlamaktır.
Olumlu davranışsal destek gelişimsel geriliği olan bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve problem davranışları azaltmak için uygulamalı davranış analizi ilkelerini ve sistem değişikliklerini kullanan bir yaklaşımdır.
Alıntılardan da görüldüğü gibi öğrenciler birbirlerine karşı gösterdiği olumlu davranışları açıklarken, saygılı ve kibar olmak, iyi bir arkadaş olmak, sırdaş olmak, arkadaş olduğu için yalan söylememek, güvenmek, arkadaşlara karşı dürüst davranmak, birbirlerinin haklarına saygı göstermek, paylaşımcı olmak, yardımlaşmak ...
Olumsuz duygular görmezden gelindiği zaman kişinin mutsuz olmasına neden olur. Vücudun hormonal dengesi bozulur, mutlu olmak için gerekli hormonların üretilmesine engel olan ve bağışıklık sistemine zarar veren bir döngünün meydana gelmesi kaçınılmaz hale gelir ve sonucunda da kronik stres ortaya çıkabilir.
OLUMLU DAVRANIŞ NEDİR? Kişinin kendisine, başkasına ya da herhangi bir nesneye zarar verme- yen davranışları olumlu davranıştır. Olumlu davranışlar, bizlerin aile- lerimize, arkadaş çevremize, öğretmen- lerimize ve diğer kişilere pozitif, yapıcı ve iletişime açık bir şekilde yaklaşma- mızla ortaya çıkar.
OLUMLU (POZİTİF) OLMAK
Olumlu olmak demek, bilinçli olarak işin parlak, güzel yanına bakmak demektir; dünyaya gerçek dışı gözler- le bakmak değildir. Diğer bir ifadeyle; Olumlu olmak, daha az endişeli ve daha mutlu ol- mak demektir.
Davranışlarda iki Çeşittir: Fiziki (Gözlenebilen, dışsal) Davranışlar: Dışardan gözlenebilen bedensel davranışlardır. Örnek: Yemek yeme, spor yapma, esneme, yazı yazma vb. Fizyolojik (Zihinsel, içsel) Davranışlar: Dışarıdan gözlenemeyen sadece zihinsel etkinlikleri ifade eden davranışlardır.
İyi insan, kötülük yapana da iyilik yapabilmeyi bilendir. İyi insan, elindeki ile mutlu olmasını bilendir. İyi insan, elindeki ile mutlu etmesini bilendir. İyi insan, ufak tefek yanlışlarını gördüğünde etrafındakileri tatlı dille uyarabilendir.
Güzel ahlakı elde etmek için, Cenabı Hakkın emirlerine uyup, yasaklarından da sakınmalı; peygamber efendimizin sünnetine uygun hareket etmeli, her türlü haram, zulüm ve haksızlıklardan uzak durmalı, her an ve her yerde Allah'ın gözetiminde olduğumuzu hatırlamalı, kimsenin aleyhinde konuşmamalı, kimseyi rahatsız ...
Örneğin; sınıfa geç gelmek, sınıfa gürültüyle girmek, başkalarına bağırmak, üzerine yürümek, tartaklamak, tehdit etmek, saldırmak; haşin davranmak; arkadaşlarına hükmetmek; zorbalık yapmak; makul eleştirilere düşmanca tepki göstermek; kırıcı ve küfürlü konuşmak, sözle taciz etme, arkadaşlarına sahte ithamlar yöneltmek, ...
İstenmeyen davranışlar, okulda ya da sınıfta öğrenme- öğretme etkinliklerini kesintiye uğratan, engelleyen, öğrencinin kendi öğrenmesini ve başkalarının öğrenmesini engelleyen, fiziksel ve psikolojik olarak rahatsızlık yaratan ve mala-mülke zarar veren davranışları kapsar (Levin ve Nolan,1996; Bugaz ve Ekinci, 2006:4).
Çocuğu en çok üzen şeyler arasında sert eleştiri, karşılaştırılmak, ihmal edilmek, aşırı beklentiler, zorbalık, akran baskısı, evdeki anlaşmazlıklar ve hayattaki ani değişimler bulunur.
Olumlu özellik örnekleri: kibar, cömert, güçlü, esnek, şefkatli, iddialı, çalışkan, güvenilir, dürüst, pratik, sorumlu, asil, yetişkin, yaratıcı, tutarlı, değer-bilen, yetenekli, hızlı, duygusal, anlayışlı, sabırlı, düşünceli, sağlam, sözüne güvenilir, inisiyatif gösterebilen, hevesli, çok yönlü, eğitimli, deneyimli, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri