Kanda MCH düşüklüğü; 27 pg'nin altındaki bir MCH değeri anlamına gelir ve bu yaygın olarak hemoglobinin üretim sorunu nedeniyle gelişmiş anemiye işaret eder.
Kan tahlili sonunda ortaya çıkan MCH değerinizin referans değer olan 31 pg'nin üstünde olması yani MCH yüksekliği, makrositik anemiyi işaret eden, vücudun yeterince kırmızı kan hücresi üretemediği anlamına gelir.
Tam kan sayımında ölçülen MCH değerinin 27,5 pg'den az çıkması durumunda MCH düşüklüğünden söz edilebilir. Bu durum, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin ortalama hemoglobin içeriğinin yetersiz olduğu anlamına gelir.
Bu anlamda, bir kişide kansızlık tespit edildiğinde MCH değeri, hangi türde bir aneminin söz konusu olduğu hususunda hekimi yönlendirerek doğru tedavinin planlanmasında kritik rol oynar. Eğer MCH düşüklüğüne eşlik eden demir eksikliği anemisi tespit edildiyse vücuda demir takviyesi yapılır.
“MCH değeri nedir?” ya da “MCH nedir?” soruları da bu şekilde cevaplanabilir. MCH değerinin referans aralığı ya da farklı bir deyişle MCH normal değeri, sağlıklı kişilerde 27 ila 31 pg aralığındadır. MCH değerinin bu seviyenin üzerinde olması MCH yüksekliği, altında olması ise MCH düşüklüğü olarak tanımlanır.
İlgili 29 soru bulundu
Tam kan sayımında belirlenen MCH düşüklüğü veya yüksekliği sonucu doktor ek test talebinde bulunur. Teşhise göre tedavi planlanır. B12 vitamini ve folik asit gibi nedenlerle düşen MCH için takviye verilebilir.
MCHC normal değerleri (referans aralıkları) laboratuvara göre değişkenlik göstermekle birlikte, 32 - 36 gram/desilitre (g/dL) veya 320 - 360 gram/litre (g/L) normal olarak kabul edilebilir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Hemogram kırmızı kan hücrelerinin rengi, ebatı ve hacmi gibi parametreleri incelenir. Bu incelemeler sonucunda şayet alyuvarlar; stabil durumlarından daha küçük ve soluk görünürse ve hematokrit ile hemoglobin değerleri de düşük çıkarsa demir eksikliğinden şüphelenilebilir.
Kırmızı kan hücrelerinden normalden fazla demir birikmesiyle oluşur. Bu anemi çeşidinde kanda MCV değeri düşük çıkar. Bunlarla birlikte alkol tüketimi ve bazı ilaçların kullanımı da MCV düşüklüğüne sebebiyet verebilir.
MCHC düşüklüğünün yaşanmasının en yaygın sebepleri arasında anemi yani diğer adıyla kansızlık gelir. Diğer sebepleri arasında ise; kan kaybı, adet kanamalarının çoğalması, hamilelik, mide ülseri ya da kanaması, demir açısından yeterli ve dengeli beslenmeme gibi sebepler sıralanabilir.
En çok görülen hemoglobin düşüklüğü nedeni demir eksikliği anemisidir. Bu tür anemi, kişinin vücudunda yeterince demir olmadığında ve ihtiyaç duyduğu hemoglobini üretemediğinde ortaya çıkar. Anemiye genellikle kan kaybı neden olur; ancak anemi demir emiliminin zayıflığından da kaynaklanabilir.
Bu test, bir kişinin kanındaki eritrositlerin sayısını, hemoglobin miktarını ve hematokrit (kanın kırmızı kan hücreleriyle doldurulmuş hacmini) ölçer. MCH değeri, hemoglobin miktarı ve eritrosit sayısının çarpımından, eritrosit sayısına bölünerek hesaplanır.
HCT düşüklüğüne, yani kan dolaşımında yeterli miktarda kırmızı kan hücresi bulunmaması durumuna anemi ya da kansızlık denilmektedir. Anemi vücuda ve vücuttaki hücrelere yetersiz oksijen taşınmasına neden olur.
Yetişkinlerde normal kabul edilen MCHC ölçümü 32-36 g/dl arasında değişir. Ölçüm birimi, laboratuvarlar arasında farklılık gösterebileceği için normal tahlil değer aralığını ölçüm sonuçlarınızın yazılı olduğu belgeden kontrol etmeniz önerilir.
Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir. Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır.
Kandaki demir oranı düşük olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder. Normal ferritin değeri, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng'dir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Tam kan sayımı, metabolik ve biyokimyasal değerler, karaciğer fonksiyon testleri ve hastanın pıhtılaşma ile ilgili değerleri lösemi tanısında faydalı tetkikler arasında yer alır. Bu testlere ek olarak periferik kan yayması ve kemik iliği örneğinin incelenmesi lösemi için tanısal değere sahip önemli uygulamalardır.
Tam kan sayımında MCHC düşüklüğü görülmesi genellikle kişilerin endişe ettiği bir durumdur. Bu durum hipokromi veya kırmızı kan hücrelerinin daha soluk görünmesine neden olabilir ve bu da anemi belirtisi olabilir.
MCHC normal değerleri nelerdir ? Normal MCHC değeri yetişkinlerde %31-37 veya 31-37g/dL arasında değişir.
MCHC NORMAL DEĞERLERİ NEDİR? MCHC normal değerleri (referans aralıkları) laboratuvara göre değişkenlik göstermekle birlikte, 32 - 36 gram/desilitre (g/dL) veya 320 - 360 gram/litre (g/L) normal olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri