Doktorlar anemi (kansızlık) teşhisi koyarken hem MCH hem de MCHC değerlerini kullanırlar. Çünkü iki değer de kandaki hemoglobin sağlığını yansıtır.
Kan tahlilinde MCH, vücuttaki ortalama hemoglobin miktarını ölçmek için başvurulan değerlerden biridir. Tam kan sayımında ortaya çıkar ve vücuda oksijen taşıyan ve kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobinin miktarını belirler.
Bu, düşük MCH kırmızı kan hücrelerinde düşük miktarda hemoglobin olduğu anlamına gelir. Düşük hemoglobin ise kırmızı kan hücrelerinin daha soluk ve küçük olmasına neden olur. Bir başka deyişle, vücutta hemoglobin üretimi veya miktarında bir azalma söz konusu olduğunda, kırmızı kan hücreleri küçülür ve solar.
MCH Yüksekliği Nedir? Yapılan tam kan sayımı testinde MCH değerinin 31 pg değerinin üzerinde olması MCH yüksekliği olarak tanımlanır. Kırmızı kan hücrelerinde olması gerekenden daha fazla miktarda hemoglobin olması anlamına gelen bu durum pek çok farklı sağlık sorununa bağlı olarak oluşabilir.
İlgili 44 soru bulundu
MCH yüksekliği, hücre başına düşün hemoglobin değerinin sağlıklı bir bireyin ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlası olması halidir. Makrositik anemi başta olmak üzere karaciğer hastalıkları, B12 vitamini eksikliği veya tiroit problemleri nedeniyle gelişebilir.
MCH yüksekliğinde, genellikle B12 veya folik asit eksikliğinin giderilmesi hedeflenir. Bu anlamda, hastaya vitamin takviyesi yapılarak beslenme düzeni buna göre şekillendirilebilir. Aynı zamanda, vitamin eksikliğine yol açabilecek diğer hastalıklar araştırılarak bu hastalıkların tedavi edilmesi amaçlanır.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer. Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
MCH düşüklüğünde demir ve B6 vitaminlerinden zengin beslenilmesi tavsiye edilebilir. Demir içeren gıdalarla birlikte bol limonlu salata gibi C vitamini ve lifli gıda tüketimi yapılması söylenir. Bu sayede MCH seviyeleri yükselebilir.
MCHC seviyesi %31'in altında düşmesiyle düşük olduğu kabul edilir. MCHC düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin proteinin taşıdığı oksijen ve demir gibi moleküllerin miktarının da azalması anlamına gelir. Bunun sonucunda da vücuttaki doku ve organlara yeterli sayıda oksijen taşınamaması sonucunu doğurur.
Tam kan sayımında MCHC düşüklüğü kişileri endişelendiren durumlardan birisidir. MCHC düşüklüğü, hipokromiye veya daha soluk kırmızı kan hücrelerine neden olabilir ve hipokromi anemi belirtisidir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Kırmızı kan hücrelerinden normalden fazla demir birikmesiyle oluşur. Bu anemi çeşidinde kanda MCV değeri düşük çıkar. Bunlarla birlikte alkol tüketimi ve bazı ilaçların kullanımı da MCV düşüklüğüne sebebiyet verebilir.
Demir, folik asit ve B-12 vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi hemoglobin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Diyete dahil edilmesi gereken gıda kaynaklarından bazıları et, balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
Lösemi belirtisi olarak halsizlik ve yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı ile birlikte lenf düğümlerinde şişme, tekrarlayan burun kanamaları, sık yaşanan enfeksiyonlar ve kolayca morarmalar kan kanseri belirtisinin bulgularıdır.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Kemik kanseri hangi testlerle anlaşılır? Kemik kanseri; kemik sintigrafisi, MR, BET, BT, idrar ve kan testleri ile saptanabilmektedir. ...
Kan Testinde Kanser Belirtisi
Test, klasik testlerin aksine kanserli tümörün varlığını gösteren DNA'yı baz alarak çalışıyor. Bu sayede herhangi bir belirti yokken bağırsak, karaciğer, prostat, yumurtalık kanseri gibi pek çok önemli ve ölümcül kanser türü hastalığın çok erken dönemlerinde bile yakalanabiliyor.
CA 125 değerinin yüksek olması hastada kanser varlığı anlamına gelmediği gibi, normal olması da hastalık olmadığını anlamına gelmez. Bu nedenle testlerin belirli aralıklar ile tekrarlanması ve hastanın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. CA 15-3 (kanser antijeni 15-3) (“cancer antigen 15-3”) nedir?
Normalde CRP değeri 10 mg/L'nin altındadır. Ancak kanser hastalarında bu seviye genellikle çok daha yüksektir. Tipik olarak, kanser hastalarında CRP seviyeleri 100 mg/L'nin üzerinde olabilir. Bazı durumlarda değerler 1000 mg/L'ye kadar çıkabilir.
Eritrosit (RBC) Yüksekliği Nedenleri
Kanın yoğunluğunun fazla olmasına sebep olarak, pıhtılaşma riski ortaya çıkar. Dış faktörlerin etkisi sonucu kan değerinin normalden daha fazla olması ile oluşan eritrositoz türüdür. İlaç kullanımları ya da birtakım hastalıklar, eritrositoza sebep olabilmektedir.
Sekonder polistemi nedenleri çoğunlukla vücudun oksijen ihtiyacının arttığı durumlardır. Kalp ve akciğer hastalıkları, uyku apne sendromu, yüksek bölgelerde yaşama ve sigara kullanımı oksijen ihtiyacını yükselterek alyuvar sayısında artışa neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri