Laktoz İntoleransı Düzenleyici element olarak bilinen MCM6 geni içindeki özel bir dizi, LCT adı verilen bir genin aktivitesini kontrol etmekte rol üstlenir. LCT geni de laktaz enziminin üretimini sağlar. Bu enzim, süt ve süt ürünlerindeki laktozu sindirmemize yardımcı olur.
MCM6 geni, laktaz gen promotörünün bir güçlendiricisi olarak işlev görmektedir. Yaşla birlikte bu güçlendirici etkinin azalması ve laktoz intoleransı gelişmesi beklenirken, MCM6 gen varyantları taşıyan bireylerde, laktaz geninin ekspresyonunun arttığı ve dolayısıyla intoleransın gelişmediği gözlenmektedir .
DNA üzerindeki belirli nükleotid dizilerinin kendilerine has işlevleri vardır ve bu DNA parçaları gen olarak isimlendirilir. İnsanlarda 20.000-25.000 gen bulunabilir ve bu genler birkaç yüz nükleotid ile iki milyon nükleotidden oluşabilir.
İnsan genomundaki protein kodlayan gen sayısı 20.687 tanedir. Genler, allel adı verilen alternatif formlarda bulunabilirler. İnsanlarda, belirli genlerin allelleri çift olarak bulunur; her biri bir kromozomdadır (23 çift kromozomumuz vardır).
Gen, bir kalıtım birimidir. Bir DNA'nın belirli bir kısmını oluşturan nükleotid dizisidir. Popüler ve gayriresmî kullanımda gen sözcüğü, "ebeveynden çocuklarına geçen belirli bir karakteristiği taşıyan biyolojik birim" anlamında kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Genler, DNA'nın işlevsel alt birimleridir. DNA, hücrenin ihtiyacı olan tüm proteinlerin yapımı için bütün bilgiyi taşıyan kimyasal bilgi bankasıdır. Her gen, tek bir proteini kodlar.
DNA'nın başlıca rolü bilgiyi uzun süre saklamasıdır. Protein ve RNA gibi hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gerekli olan bilgileri içermesinden dolayı DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir. Bu genetik bilgileri içeren DNA parçaları gen olarak adlandırılır.
İnsan genomunda yaklaşık 30.000 civarı protein-kodlayıcı gen olduğu kestirilmiştir. İlk tahminlerde bu sayı 100.000 dolayındayken, dizi kalitesi ve gen bulma yöntemleri iyileştikçe gen sayısı aşağıya çekilmiştir.
İnsan genomunda yaklaşık 20.000 gen bulunmaktadır ve bunların 7000'e yakını tek gen hastalığı sebebi olarak tanımlanmıştır.
46 parça kromozomun sahip olduğu toplam kod, tek bir genomdur. Yani tek bir kromozom sadece bir parça DNA içerir. Aynı hücredeki toplam kromozomlar ise bir canlının genomunu kodlar.
Büyükten küçüğe doğru sıralarsak; Kromozom - DNA - Gen - Nükleotit DNA ' nın özellikleri aşağıda verilmiştir: - DNA adenin, guanin, sitozin, timin nükleotitlerinden oluşur. - DNA çift zincirli sarmal bir yapıdadır.
Genler, proteine dönüşen talimatları taşıyan genetik bilginin depolandığı yerlerdir. Her gen, bir ya da daha çok proteinin yapısını veya işlevini belirleyen bir dizi nükleotitten oluşur. Nükleotitler, DNA'nın yapısal birimleridir ve adenin (A), timin (T), guanin (G) ve sitozin (C) adlı bazların birleşmesiyle oluşurlar.
Şuan ki bilgilerimize göre ömrümüz içinde gerçekleşen modifikasyon gibi olaylar genlerimize işlemez. Fakat bazı tehlikeli durumlarla karşılaşan hayvanlar mutasyona uğrayabilirler. Bu da genlerde kalıcı değişime sebep olabilir. Ama sadece zaman geçtiği için genler değişemez.
Besin maddeleri ve biyoaktif gıda bileşenleri, farklı hücresel mekanizmalar kullanarak gen yapısını ve/ veya gen ifadesini değiştirmektedir.
Beslenme ile insan genomu arasında karşılıklı ve dinamik bir etkileşim vardır. İnsan genom dizisinin aydınlatılması ile besinlerle genler arasındaki etkileşimi ve besin öğelerinin gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik yoğun çalışmalar başlamıştır.
İnsan genomu 80 ile 300 milyon baz çifti ara- sında değişen ve 22 otozom ile 2 cinsiyet kromo- zomu arasında dağılmış, kabaca 3 milyar baz çif- tinden oluşan 1 DNA molekülü içerir. Toplam gen sayısı 29.000-36000 arasındadır.
Yapılan araştırmalarda insan DNA'sının şempanze DNA'sı ile %95 oranında aynı olduğu ortaya çıkmıştır.
Genelde genlerin yarısı anneden, yarısı babadan gelmesine rağmen babadan gelen genler, %60 aktif iken anneden gelen genler ise %40 aktif oluyor. Bunun nedenlerinden biri de, kadın vücudunun yabancı olarak gördüğü bebeği yok etmemek için bazı tavizler vermesi ve hatta kendi genlerini pasif tutmasıdır.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır. Ancak koyu ten ile açık ten allellerinin sayısı birbirini dengeliyorsa doğacak çocuklar, melez ten rengi ile doğarlar.
Psödogenler (Yalancı Genler)
Psödogenler (yalancı genler), fonksiyonel genlerle ilişkisi olan, fakat bir aktif protein haline transle edilemeyen genler olarak tanımlanmaktadırlar. Bazı araştırıcılar da, böyle genleri, fonksiyonel olan genlerin etkinliği olmayan kopyası olarak kabul etmektedirler.
Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
Genetik ya da kalıtım bilimi, biyolojinin organizmalardaki kalıtım ve genetik varyasyonu inceleyen bir dalıdır. Türkçeye Almancadan geçen genetik sözcüğü 1831 yılında Yunanca γενετικός - genetikos ("genitif") sözcüğünden türetildi. Bu sözcüğün kökeni ise γένεσις - genesis ("köken") sözcüğüne dayanmaktadır.
Genetik DNA'yı ve DNA'nın ürünlerini inceleyen bilimdir. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar hatta bakteriler, virüsler ve mantarlar o canlının bütün bilgilerini içeren DNA ya da RNA bulunduran hücrelerden oluşur. Yani DNA/RNA'yı inceleyen bilime genetik denilmektedir.
İnsan hücresinde 1 çift de eşeysel kromozom bulunur ve toplam sayı 46 eder. Eşey kromozomları kadınlarda XX, erkeklerde XY dir. Döllenme sırasında annenin yumurtasındaki 23 kromozom, babanın spermindeki 23 kromozomla birleşir. İşte bu 46 kromozom insanın yaşamında belirleyici rol oynar.
Bireyin kalıtsal özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlayan genetik şifre, herhangi bir nedenden dolayı (DNA onarımı, mayoz bölünme veya DNA replikasyonu sırasında meydana gelen hatalar, transpozonlar, virüsler, X ışını, radyasyon, ultraviyole, bazı ilaç ve mutajen kimyasallar, ani sıcaklık değişimleri vb. etkenlerle) ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri