MELADERM,derinin renginde koyulaşma (hiperpigmentasyon) görülen alanların renklerinin aşamalı olarak açılması amacıyla kullanılır. MELADERM'in etkin maddesi olan hidrokinon etkisini deriye rengini veren melanin adlı bir maddenin üretimini yavaşlatarak gösterir.
Melazmada Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Bunlar tek başına yada kombine kullanılabilmektedir. Topikal ilaçların kullanımı;fenolik bileşikler (hidrokinon, monobenzen, izopropil katekol vb) ile tretinoin, azelaik asit, tazaroten, adapalen, topikal izotretinoin, kojik asit, vitamin C ve E kullanılabilir.
Tek başına lazer tedavisi ile olumlu sonuç alamayan sarı, gri ve beyaz tüy sahibi kullanıcılar n-melanin ile çok olumlu sonuçlar alabilmektedir. n-melanin ile çok sayıda kişi bu tüylerinden kurtulmuştur. n-melanin, tamamen doğal içerikli bir solüsyondur.
Lazer Tedavisi
Cilt lekelerine neden olan melanin pigmentini içeren hücreler lazer ışınını emerken normal renkteki hücreler bu ışından etkilenmezler. Lekeye neden olan bölgedeki hücrelerin yakılmasına bağlı kabuklanma ile birlikte problemli bölge ortadan kalkar ve yeni doku oluşumu sağlanır.
Kısaca cilt pigmenti olarak tanımlanan melanin, insanlarda ve hayvanlarda görülür. Cildi, güneşin zararlı ışınlarından koruyan bu pigment, cilt kanserini de önlüyor. Birçok besinde bulunan ve gözlere, saçlara ve cilde renk veren melanin pigmenti, oldukça önemli bir madde olarak karşınıza çıkıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Melatonin, beynin uyku durumunda karanlığa verdiği bir tepki olarak uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Beyinde epifiz bezinde özellikle geceleri salgılana melatonin, kişiyi çeşitli hastalıklara karşı koruyarak kanserle mücadelede yardımcı olur.
Deriye renk veren pigment melanin vücutta daha fazla olduğunda kişinin ten rengi daha koyu olabilir. Esmer ten renginde açık tene göre daha fazla melanin bulunmasının sebebi budur. Melanin fazlalığı aynı zamanda ciltte leke de oluşturuyor. Melanini fazla olan kişilerde cilt lekeleri de koyu renkte oluşur.
Sağlıklı mukoza zarları için C vitamini gereklidir. Ayrıca melanin üretimi ve cilt koruması üzerinde de bir miktar etkisi olabilir. Narenciye, çilek ve yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini açısından zengin besinler yemek melanin üretimini optimize edebilir. C vitamini takviyesi almak da yardımcı olabilir.
Melanin pigmentinin yokluğuna “albinizm” denir; en belirgin göstergesi deri ve gözlerdeki renksizliktir. Albinizm olgusu yaygın ya da yerel olabilir. Yaygın (generalize) albinizm'de deride, iriste ve kıllarda melanin yoktur (albino). Derinin güneş gören yerlerinde kanserler oluşur.
B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar. Saçın rengini melanin pigmentinin miktarı belirlediğinden dolayı, B12 vitamininin saç beyazlamasına karşı çok etkili bir vitamin olduğu söylenebilir.
Güneş ışınları : Cilt devamlı olarak güneşten gelen UV ışınlarına maruz bırakıldığında cilt hasarları meydana gelebilir. Fazla ve sürekli güneşe maruz kalan insanlarda cildin UV ışınlarından korunmasını sağlamak amacı ile olması gerekenden fazla melanin hormonu salgılanır.
n-melanin'i uygulanacak bölgeye 9-10 cm uzaklıktan sıkınız. Tıraş ettiğiniz bölgeye n-melanin'i sıkınız ve kurumasını bekleyin. Solüsyonu sıkma ve kurulama işlemini 6 kez tekrarlayınız. (İsteğe bağlı olarak) n-melanin uygulanacak alana hafifçe parmak uçlarınız ile masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Deriye rengini veren melanin adlı renk pigmentleri, melanosit denilen cilt hücreleri tarafından üretilir. Bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması sonucunda meydana gelen cilt kanseri melanom veya melanoma olarak tanımlanır.
Melanin düzeyiniz genetik olarak belirlenmiştir fakat güneşe maruz kalmak da bunda önemli bir rol oynar. Cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmaya çalışırken melanin düzeyi artar ve bu da ten renginin koyulaşmasına neden olur.
Daha fazla melanin olması cildi daha koyu hale getirir. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur. Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için farkedilir. Daha açık, daha koyu veya kırmızı, gri veya mavi gibi farklı bir renk olabilirler.
Enzim Peeling
Bu yöntem ciltte melanin oluşmasını sağlayan “tirozinaz” adlı enzimi baskılar. Bu sayede lekeli bölgelerde melanin oluşumu azalır ve cilt rengi açılır. Cilt lekelerinin tedavisinde enzim peelig diğer kimyasal peelinglere göre daha etkilidir ve daha kısa sürede ve tek uygulama ile olumlu sonuç alınabilir.
H vitamini olarak da adlandırılan biotin, saç derisindeki dokuyu güçlendirme etkisine sahiptir. Saçların daha sağlıklı, dolgun ve canlı görünmesini sağlar. Saç gelişiminde son derece önemli bir rol oynaması nedeniyle, biotin eksikliğinde saçların normalden hızlı beyazladığı görülebilir.
Melanin üretimi hipofizden salınan melanin stimule edici hormon (MSH) etkisi altındadır. Tirozin üzerine bakır içeren tirozinaz (feniloksidaz) enzimi etki ederek önce DOPA (dihidroksifenilalanin) oluşur. Dopakinon, dopakrom üzerinden DOPA oksidaz enzimi etkisiyle melanin'e çevrilir.
B12, D, E vitamini ve biyotin eksikliği saçların erken beyazlamasına sebep olabiliyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının yanı sıra dışarıdan vitamin takviyesi alarak süreci destekleyebilirsiniz. Ayrıca bakır takviyesinin de saç pigmentleri üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenmektedir.
Melanin derimize, gözümüze, saçımıza renk veren pigmenttir ve derinin epidermis tabakasında bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir. Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur. Bu pigmentlerden eumelanin cilde kahverengi-siyah, pheomelanin ise sarı-kırmızı renk verir.
Melanin pigmenti yeterince üretilmediğinde saçlarımız rengini kaybeder. Melanin, saç tabakasında birikir ve saçların kızıl, kahverengi, sarı veya siyah parlamasını sağlar. Yaşlandıkça, saç hücreleri daha az melanin üretir.
Askorbik asit (C vitamini); Askorbik asit, 0-kinon üretimini enzimatik olarak azaltarak tirozinaz aktivitesini inhibe eder ve böylece melanin sentezi engellenir.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, beyazlayan saçların boyamadan doğal rengine dönmesinin mümkün olduğunu ortaya koydu.
Melanin ve pigment üretiminde rol alan bakır minerali, yaşlanmaya bağlı ciltte görülen etkilerin en aza indirilmesine yardımcı olur. Bakır, hayati öneme sahip tiroit bezinin sağlıklı çalışmasını sağlayan önemli bir mineraldir.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri