MD komutu: Dizin oluşturmayı sağlar.
cd, (change directory) Unix benzeri ve Linux işletim dizgelerinde o an içinde bulunulan dizini değiştirmeye yarayan komuttur.
del (delete) komutu, dosyaları silmek için kullanılır.
Çok eski bir DOS komutu olmasına rağmen günümüzde de kullanılan önemli komutlardan birisidir. Eğer Windows'un DOS penceresini kullanıyorsanız, bu komut ile herhangi bir dosyayı silmeniz mümkün. Örneğin "mektuplar" isimli bir dosyayı silmek istiyorsanız, komut satırına "RD mektuplar" yazmanız yeterli olacaktır.
Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda kullanılabilen CMD komutları, o bilgisayara ait tüm bilgilere erişmenize olanak tanımaktadır. Bilgisayarda kullanılan tüm programlara erişim sağlamak, var olan hataları tespit etmek ve bunları gidermek için kullanılan CMD komutları çok daha hızlı işlem yapmanızı sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
cmd.exe, Microsoft Windows, Windows NT, Windows CE, OS/2, EComStation ve ReactOS'un varsayılan Komut satırı uygulamasıdır. Uygulama çeşitli işletim sistemlerinde farklılık gösterebilir ancak kullanımı ve komutları hemen hemen aynıdır.
Cls – İstemcide uzun süre çalıştıysanız ve çok sayıda komut satırı oluşturduysanız, ekranı temizlemek için “Cls” yazıp enter tuşuna basabilirsiniz. Dir – İstemci aracılığıyla sisteminizde çalışma yaparken mevcut tüm dosya ve klasörleri bu komut sayesinde listeleyebilirsiniz.
1- rm -rf komutu
– rm Linux komutu dosya silmek için kullanılır. – rm -r komutu klasörü, hatta boş klasörleri bile tekrarlamalı olarak siler. – rm -f komutu teyit sorusu sormadan “Salt okunur dosyaları” siler. – rm -rf / : Kök dizindeki her şeyi siler.
REN komutu: Dosya adının veya uzantısının değiştirilmesini sağlar.
RET komutu kodun bu satırına gelindiğinde RETURN (geri dön) işlemiyle geciktirme kodunu çağıran yere geri döner.
28. which Komutu
which komutu, kabuk komutlarının tam yolunu verir. Verilen komutu tanıyamazsa, bir hata verir.
cd (Change Directory) komutu, üzerinde bulunulan dizini değiştirmek için kullanılır. Örnekte C: kök dizininde iken, C:\ Windows dizinine girilmiştir. “cd Windows” komutunun türkçe meali: “Windows dizinine gir” 'dir.
Dallanma terimi genellikle makine kodu ya da çevirici dil programlarındaki atlama komutları için kullanılır. Üst düzey dillerde dallanma noktaları genellikle "if-else", "while", "for" gibi döngü yapılarında ya da işlevlerin çağrılması durumunda ortaya çıkan koşul önermelerinde kullanılır.
Diskpart, USB flash sürücüde 2 GB'den daha büyük bir bölüm oluşturmak için kullanılabilir, böylece daha büyük dosyalar kullanılabilir. Diskpart, Windows'da bulunan bir Disk Bölümü yardımcı programıdır.
Nedir? Fdisk, komut satırı üzerinden kullanılan, güçlü bir disk yönetimi aracıdır. Diskiniz ile ilgili bölme, biçimlendirme, silme, yeni bölüm oluşturma gibi işlemleri Fdisk kullanarak yapabilirsiniz. Grafik arayüz üzerinden disk bölümlendirm yapmak isterseniz GParted gibi araçları kullanabilirsiniz.
mkdir (make directory) yeni bir dizin oluşturmak için Unix, DOS, OS/2 ve Microsoft Windows işletim sistemlerinde kulanılan bir komuttur. Windows sistemlerinde mkdir yerine md kullanılır.
Giriş/Çıkış İşlemleri. Bir kabuk programı çalışırken kullanıcıdan klavye yardımıyla bilgi girmesi sağlanabilir. Bu tür işlemler için tanımlanan read komutu klavyeyi okur ve aldığı bilgiyi bir değişkene atar.
DOS (Disk Operating System), Microsoft'un geliştirmiş olduğu MS-DOS işletim sistemi ve Windows komut satırını tanımlamak için kullanılan bir kısaltmadır.
MS-DOS (Microsoft Disk Operating System), Microsoft'un 1981 yılında geliştirdiği, kişisel bilgisayarların çalışmasını sağlamak için kullanılan bir işletim sistemidir.
Komut satırına ls yazıp enter tuşuna basmanız yeterli bulunduğunuz dizindeki tüm dosya ve klasörler görüntülenecektir. ls ile ilgili daha geniş bilgi almak için man ls yazabilirsiniz. O anda hangi dizinde bulunduğunuzu öğrenmemize yarar. pwd yazıp enter'a basmak yeterli hangi dizinde olduğunuz görüntülenecektir.
Mac'inizdeki Terminal uygulamasında , dosyaları veya klasörleri aynı bilgisayarda bir konumdan diğerine taşımak için mv komutunu kullanın. mv komutu, dosyayı veya klasörü eski konumundan alıp yeni konumuna koyar.
Cat komutu, çoğunlukla bir metin dosyasının içeriğini ekrana dökmek için kullanılmakta. Elbette bu işlemi doğrudan metnin kendisini ya da bir parçasını seçecek şekilde gerçekleştirmek mümkün. Bu işleme ek olarak farklı metin dosyalarının içeriğini başka bir dosyaya kaydetme işlemini de gerçekleştirmekte.
Color komutu ile metin ve arka fon renklerini değiştirebilirsiniz. Komuta, 0 ila 9 arasında sayı ve A'dan F'ye kadar parametreler eklenerek kullanmak mümkündür.
Açılımı Load Word yani türkçe karşılığı kelime yükle anlamına gelmektedir. Her bir kelime 32 bit yer kaplar. Bu komut, ana bellek ( RAM ) içindeki veriyi register'e taşımamıza yarayan komuttur. Bu komut, MIPS komut formatları arasından MIPS I tipi formatını kullanır.
ls komutu bir dizinin içeriğini görmek için kullanılır. Varsayılan olarak, bu komut mevcut dizinin içeriğini görüntüleyecektir. Eğer başka dizinlerin içeriğini görmek istiyorsanız ls ve dizinin konumunu girmelisiniz. Örneğin, Documents'ın içeriğini görmek için ls /home/kullaniciadi/Documents komutunu girin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri