Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır.
Birgün ayrı mı yoksa bitişik mi yazılır? TDK Sözlüğünde yer alan bilgide 'bir gün' kelimesi ayrı olarak yazılır.
Bugün ✅ (Doğru kullanım)
Her gün TDK'ya göre ayrı şekilde yazılır. 'Hergün' şeklinde kullanım dil kullarına aykırıdır. Her kelimesi de gün kelimesi de tek tek kullanılan bireysel kelimelerdir. Bundan dolayı kelimeler ayrı yazılır.
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğü içerisinde yer alan bilgilere göre birkaç kelimesinin anlamı “çok olmayan, az sayıda olan” olarak belirtiliyor. Yani birkaç kelimesi birleşik şekilde yazılıyor. Bu kelimenin “bir kaç” şeklinde yazılması yanlış kullanım olarak biliniyor. ÖRNEK 2 Birkaç gün sonra seni arayacağım.
İlgili 15 soru bulundu
Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"bir gün"dür.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Bugün, TDK'da içinde bulunulan gün, içinde bulunulan çağ anlamlarına geliyor. Eğer içinde bulunulan günü ya da belirsiz bir günü işaret ederken kullanılacaksa; bugün olarak yani birleşik yazılması gerekmektedir.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
d) Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar; ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olacağım.
6) Gün ve Ay Adlarının Yazımı: Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar;ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır.
Cevabımız: Önümüzdeki olarak yazılır yani bitişik. Burada -ki ekolarak kullanılmıştır. -ki'nin bağlaç mı yoksa ek mi olduğunu anlamamız için bir mantığımız vardır. Bu mantığımız -ki'nin sonuna -lar/-ler eki getirdiğimizde kelimemiz anlamlı oluyorsa bitişik yazılır yani -ki ek olarak kullanılmıştır.
Bu örnekte de görüldüğü gibi gün batımı kelimesi birleşik yazılmaz, ayrı yazılır.
Günaşırı kelimesinin anlam olarak doğru kullanımı "iki günde bir" şeklinde olması gerekir. Yani bir gün ara vermek günaşırı kelimesini ifade etmektedir. İki kelimenin bir araya gelmesiyle yeni anlam ifade eden kelimeler birleşik kelimeler olarak nitelendirilir.
TDK resmi internet adresi üzerinden bugün kelimesinin birleşik mi ayrı mı yazılacağı ile ilgili örneği sunmuştu. BUGÜN NASIL YAZILIR TDK? Türk Dil Kurumu'nun verdiği örneklere göre “bugün” kelimesi birleşik yazılır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
On iki TDK'nin (Türk Dil Kurumu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre de on iki şeklinde ayrı olarak yazılır. Bu sayının doğru yazımı bitişik değil ayrı yazılmasıdır. Oniki şeklinde yazılışı yazım hatası olarak kabul edilir. Bir çift sayı olan ve iki haneli on iki doğru yazılışı ayrı yazıldığı halidir.
Bu kelime genellikle bu günlerde şeklinde yanlış kullanılır. Doğru kullanımı bugünlerde şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri