MDF levhaların yaklaşık %90'ını odun oluşturur. Kullanım alanlarında istenen özelliklerin karşılanabilmesi için sert ve yumuşak ağaçların belirli bir oranda karışımlarının çeşitli işlemlerden geçmesi sonrası elde edilen odun parçaları, yoğun buhar verilerek özel bıçaklar sayesinde liflerine ayrıştırılır.
Suntanın üretim prosesi ile benzerdir ancak farkı kullanılan malzemedir. Sunta üretimi talaştan yapılır, MDF ise liften üretilir. Ahşap liflerin ısıl işlemleri uygulanır ve sıkıştırılır. Böylece MDF üretilmiş olur.
MDF, Medium Density Fiberboard tanımının kısaltılmış hali olup, orta yoğunlukta lif levha demektir. MDF plakaların %90 kısmı odundan oluşur. Doğada hazır halde bulunmayan MDF, insan yapımı bir ahşap malzemedir. Ahşap liflerin ısıl işlemden geçerek sıkıştırılmaları ile elde edilir.
MDF, termomekanik olarak odun veya diğer lignoselüozik hammaddelerden elde edilen liflerin, sentetik yapıştırıcı ilavesiyle belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra oluşturulan levha pastasının ısı ve basınç altında preslenmesiyle elde edilen bir üründür.
MDF açılımı şu şekildedir; Medium Density Fiberboard'tur. MDF Türkçe anlamı ise “orta yoğunluktaki lifli levha”'dır. Orta yoğunluklu lif levha anlamına gelir. Ağaç liflerinin homojen olarak bir araya gelmesi neticesinde MDF malzeme elde edilir.
İlgili 36 soru bulundu
MDF ürünler; ham MDF, MDF lam, sunta, sunta lam ve duralit MDF gibi farklı türlere ayrılır. Bu çeşitlerin birbirinden farklı özellikleri bulunur. İhtiyacınıza en uygun ürünü seçebilmek için bu türlerin özelliklerini bilmeniz faydalı olacaktır.
Membran MDF üzerine PVC kaplama uygulanarak elde edilirken, lake; MDF üzerine poliüretan ya da akrilik boyaların uygulanması ile elde edilen bir üründür. Lake mutfak dolaplarında ayrıca parlak ve pürüzsüz bir görünüm elde etmek için özel bir reçine türü ile ürün üzerine cila uygulanır.
MDF Ömrü Ne Kadar? MDF'nin kullanım ömrü kullanış tarzı ve ürünün maruz kaldığı etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu anlamda ham MDF ömrü 10 yıl olurken MDF Lam ömrü ise 20 yıla kadar çıkmaktadır.
1900'lerin başında Akyazı'ya bağlı Kanlıçay Köyü'nde 'su değirmeniyle çark' kurup demiryollarına kereste üreten Oflu Yahya Tever'in torunları işi büyüttü, Veliköy ve Çerkezköy'de kurdukları iki fabrikada geçen yıl 180 milyon liralık sunta, MDF ve Amerikan kapı paneli üretti.
Dünya sıralamasında 2012 yılındaki üretim kapasiteleri dikkate alındığında Çin tek başına dünya MDF üretim kapasitesinin % 44,3'ünü elinde bulundurmaktadır. Çin'i % 5,5 ile Brezilya, % 4,9 ile Türkiye, % 4,77 ile Amerika, % 4,61 ile Rusya ve % 4,34 ile Almanya izlemektedir.
MDF ve Sunta Arasındaki Farklar
- MDF, kalın ağaç kalıntılarının ve odunların reçine ve tutkal ile bir araya getirilip çok yüksek ısı ve basınç altında preslenmesi sonucu elde edildiği için talaş kullanılarak üretilen suntaya göre çok daha dayanıklıdır ve daha uzun ömürlüdür.
MDF; termomekanik olarak odun veya diğer lignoselüozik hammaddelerden elde edilen liflerin, sentetik yapıştırıcı ilavesiyle belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra oluşturulan levha taslağının sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle elde edilen bir üründür.
Yaygın endüstriyel ahşap türleri MDF veya MFC'dir. Ancak mutfak dolapları sıklıkla suya maruz kalır, en yüksek nem alt mutfak dolaplarıdır. Bu nedenle mutfak dolaplarının dayanıklılığını artırmak için neme karşı MDF ahşabı kullanmalısınız.
Yapısı gereği sunta mobilyadan daha ağır ve oturaklı bir yapısı olan MDF mobilyalar, kolay kolay hareket ettirilememektedir. Olası deprem ve sarsıntılara karşı daha az sallanan ve yerinden kolay kolay hareket etmeyen bu mobilyalar duvara da sabitlendiğinde devrilme riski büyük oranda ortadan kalkmaktadır.
Normal şartlarda MDF suya dayanıklı bir malzeme değildir ancak malzemeyle tasarlanan ürünler işlemden geçerek neme hatta ısıya karşı daha dayanıklı hale getirilebilir. MDF, dönüştürüleceği ürünün yapısal bütünlüğüne uyum sağlar ve ekolojik olarak da uyumlu yani çevre dostudur.
Mobilyanın ana hammaddesi olan sunta ve mdf'nin yurt dışına satışı yasaklandı. Ticaret Bakanlığı, kotalı bir oran olmaksızın, ham mdf ve ham yonga ihracatını %100 olarak yasakladı. Pandemi başından beri hammaddeye ulaşmakta zorluk yaşayan mobilya sektörü için iyi haber olsa da fiyatlarda bir düşüş beklenmiyor.
MDF üzerine akrilik boya çalışması yapılabilir. Akrilik boyalar ile mdf üzerinde son derece başarılı çalışmalar elde edebilirsiniz. MDF boyama çalışmasına geçmeden önce malzeme listenizi eksiksiz hazırlamanız gerekmektedir.
PRINTPAN / Boyalı MDF; Sunta ve MDF levhaların tek yüzü veya her iki yüzeyinin su bazlı boyalar ile düz ve ahşap dekoratif renklerle boyanması ile elde edilir. Boyalı MDFler, üretim kolaylığı ve dekoratif özellikleri nedeni ile çokça tercih edilen ürünlerdir.
-10mm mdf plaka ağırlığı; 47 kg -kesim yapılır. -12mm mdf plaka ebatları; 210x280cm veya 366x183cm dir -210x280 12mm plaka ağırlığı ;59 kg -Mdf plakalar isrtenilen ebatlarda kesimi yapılabilmekte. -30mm mdf plaka ebat; 210x280cm -30mm mdf plaka ağırlıkları;135 kg -30mm mdf plaka stoklarımızda mevcuttur.
Ahşap, mobilya üretiminde kullanılan malzemelerin çoğunluğunu oluşturmaktadır. Kullanılan çeşitli ahşap malzemeler, mobilya üretiminde kalitenin belirleyicisi olarak kabul edilmektedir. Kaliteli ahşap, mobilyaların dayanıklılığı ve sağlamlığı açısından önemli bir kriterdir.
İki malzeme arasındaki fark en çok, darbelere karşı direnç seviyesinde kendini gösteriyor. Suntayı meydana getiren parçalar, MDF'dekilere göre daha iridir. Bu da malzemede gözenekli bir yapı oluşturur. MDF ise tok bir yapıya sahiptir.
Ham MDF üzerine astarlama yapıldıktan sonra poliüretan veya akrilik sistem boyaların uygulanması usulüyle yapılan kapaklara Lake Kapak denir.
Akrilik kapak uzun süre kullanımda güneş ışığına dayanıklılık gösterebilir fakat lake kapak için bu süre daha kısadır. Lake kapak nem ve buhara, akrilik kapaktan daha uzun vadede dayanıklılık gösterebilir. Akrilik kapakta çizilmez özelliği ön planda iken lake kapakta bu özellik fazla ön planda değildir.
Akrilik malzeme leke tutmaz ve kolay temizlenir. Ayrıca çizilmeye karşı dayanıklılığı da oldukça iyidir. Akrilik malzeme ısıya karşı da dayanıklılık gösterir ancak direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Akrilik malzeme renk solmasına karşı da korumalıdır ancak zamanla sararma yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri