Tüm sınavların süresi 40 dakikadır. Bakanlık ve il geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda açık uçlu sorular kullanılacaktır. Sadece 6. sınıf Türkçe dersinden 16 sorunun 14 tanesi çoktan seçmeli, 2 soru ise açık uçlu yapılacaktır. Diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır.
Ortak yazılı sınavlarda sorular nasıl olacak? Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacaktır. Gerekli alt yapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecektir.
Ülke genelindeki ikinci ortak sınavlar, 26-27 Mart 2024 tarihinde yapılacak, sınavlarda açık uçlu sorular kullanılacak. Aralık ayında 6 ve 9. sınıflarda iki dersten çoktan seçmeli sorularda ortak yazılı sınavlar yapıldı.
Genel Müdür Bülbül, ülke geneli ortak yazılı sınav sorularının nasıl hazırlandığına ilişkin soru üzerine, şu bilgileri paylaştı: "Bakanlıkça ülke genelinde ortak yapılacak yazılı sınav soruları Genel Müdürlüğümüzde görevli alan uzmanlarınca hazırlanmaktadır.
ORTAK SINAV HANGİ SINIFLAR İÇİN GEÇERLİ? Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul 6. sınıfların "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların "Türk dili ve edebiyatı" ve "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "ülke genelinde ortak sınav" olarak düzenleme kararı aldı.
İlgili 22 soru bulundu
Ortak yazılı sınavların öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olmasıdır. Bu bağlamda zorluk derecesi öğretmenler tarafından yapılan sınavlar gibi olacaktır.
2023-2024 eğitim öğretim yılı 2. dönem 2. ortak yazılı sınavları; · 7. sınıf Türkçe ve 10. sınıf Tarih 28 Mayıs 2024 Salı günü, · 7. sınıf Matematik ve 10. sınıf Biyoloji 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü il genelinde ortak olarak yapılacaktır.
Bu yıla özgü olarak, ortak sınavlar çoktan seçmeli (test usulü) olacak. Diğer sınavlar açık uçlu ve klasik olacaktır.
MEB ortak sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokul ve liselerde uygulanan bir sınav sistemidir. Bu sınav sistemi, 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla ilk kez uygulanmaya başlamıştır. Ortak sınavlar, ülke genelinde aynı tarihte ve aynı sorularla uygulanmaktadır.
Ortak yazılı sınavın sonuçları, ilgili dersin öğretmeni tarafından e-Okul sistemine işlenecek. Sınav sonuçları ders notu olarak değerlendirilecek ve karneye de yansıyacak. Geçerli mazereti olmadan ortak yazılı sınava ve mazaret sınavına katılmayan öğrenciler ile kopya çekenlerin durumları puanla değerlendirilmeyecek.
Ortak sınavlar; il genelinde öğrencilerin akademik başarı düzeylerini öğretim programlarındaki kazanımlara dayalı bilimsel süreçlerden geçirilmiş testlerle ölçmek ve öğrenme eksikliklerini tespit ederek öğrenci, öğretmen ve idarecilere nitelikli dönüt vermek amacıyla yapılmaktadır.
Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık ve il geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda 20 soruluk çoktan seçmeli sorular kullanılacaktır.
SENARYODA NE VAR? MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “ Senaryolar, okul genelinde yapılacak ortak sınavlara yönelik oluşturulabilecek farklı yazılı örneklerini ifade eder. Çoktan seçmeli, eşleştirme, doğru-yanlış gibi diğer soru türleri kullanılmayacak” dedi.
Sınav sonuçlarını sisteme kim girecek? Sınav sonuçları e okula öğretmenler tarafından girilecek.
Alınan karara göre ortaokul 6. sınıfların “Türkçe” ve “matematik” dersleri ile lise 9. sınıfların “Türk dili ve edebiyatı” ve “matematik” derslerinin ikinci yazılı sınavlarını “ülke genelinde ortak sınav” olarak düzenlenecek. Ayrıca sınavlar 26-27 Aralık tarihlerinde uygulanacak.
Yukarıda belirtilen iki madde dışında kalan ve birden fazla şubede okutulan derslerin sınavları ortak yazılı sınav olarak yapılacak. 5. sınıflarda ülke, il ve ilçe geneli ortak sınav yapılmayacak. Bunun dışında tüm hususlar bu sınıf için de geçerli olacak.
5. Ortak sınava katılmayan öğrencilerin durumu ne olacaktır? Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/ sınavlara katılmayan öğrencilerin durumları Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim / Ortaöğretim Kurumları yönetmeliği doğrultusunda e-okul sistemine “G” (girmedi) olarak işlenir.
15. Ortak sınav puanları e-okula girilecek mi? Ortak sınavda alınan puan 9.sınıf Matematik dersi 2.dönem 1. sınav puanı olarak ders öğretmeni tarafından yönetmelikte belirtilen sürede e-okul sistemine girilecektir.
Ortak sınavlara katılmayan öğrencilerin bilgileri, okul müdürlüğü tarafından sınav bitiminde e-Okul'a işlenecek. Geçerli mazereti bulunan öğrencilerin sınava katılmama gerekçesi, ortak yazılı sınav uygulama tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde velisi tarafından okul müdürlüğüne yazılı bildirilecek.
genelde lisede yapılan, eş düzeydeki tüm sınıflara aynı soruların sorulduğu ve sınıfların karşılaştırıldığı sınavlar.
Ortak Yazılı Sınavı saat 09.40'ta başlayıp, 10.20'de sona erecek. Öğrencilere 40 dakika süre verilecek. 27 Mart 2024: 9. sınıf Matematik Dersi 2.
Bakanlıkça alınan karar gereği ülke genelinde 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin 2. dönem 1. yazılıları Bakanlık tarafından ortak yazılı sınavlar kapsamında yapılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından ülke genelinde, Müdürlüğümüzce il genelinde olmak üzere ortaokul ve lise kademelerinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan "Ortak Sınavlar" 26-27 Aralık 2023 tarihlerinde eş zamanlı olarak yapılacaktır.
MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk ortak yazılı sınavları 1-2 Kasım tarihlerinde 7'nci sınıf öğrencileri için matematik, 10'uncu sınıflar için ise coğrafya derslerinden yapılmıştı. İkinci ortak yazılı sınavlar ülke genelinde aralık ayında gerçekleştirilecek.
Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde açıklanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri