Buhar banyosu yapmak, kaynar suyun üzerine bir havlu koyarak yüzünüze tutarak buhar solumak veya nemlendirici cihaz kullanmak etkili olabilir. Bol sıvı tüketimi: Bol su içmek, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur.
Burun tıkanıklığı doğal çözüm yöntemleri arasında buhar uygulaması da yer alır. Kaynamış suyun içine nane yağı, okaliptus, papatya gibi rahatlatıcı bitkiler ekleyip solunur. Böylece burun tıkanıklığı buhar yöntemi ile giderilmiş olur.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır. Burun tıkanıklığını geçirmeye yönelik uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır: Buruna tuzlu su çekin. Bulunduğunuz ortamı nemlendirin.
Sıcak buhar sinüslerin açılmasına yardımcı olur. Buhar kuruyan mukusu yumuşatarak burun tıkanıklığını azaltır. Ayrıca, yatmadan önce alınan sıcak duş uyumadan önce rahatlık sağlayabilir.
Burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur
Soğuk algınlığının yarattığı çeşitli olumsuz etkiler için nane çayı faydaları solunum yoluyla etkisini gösterir. Burun tıkanıklığı şikayetlerinde sinüslerin açılması için nane çayının buharını soluyarak rahatlatıcı etkisini hissedebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Tuzlu su buharı ile astım, bronşit, burun ve kulak tıkanıklığı şikayetleriniz azalır ve düzelir. Banyo yapıldığında eklem ve kas ağrılarını giderir, ödemleri çözer. Tuzlu su içildiğinde adale kramplarını önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Soğuk buhar makinesinde damıtılmış (distile) su kullanılması gerekir. Çünkü musluk suyunda bulunan bazı mineraller soğuk suda birikerek mikropların bu yüzeylere yerleşmesini ve üremesini kolaylaştırır. Sıcak buhar makinesinde ise bakteri ve mikropların üremesi daha zordur.
Buhar inhalasyonu yapın: Sıcak su dolu bir kabın üzerine eğilerek buhar inhalasyonu yapabilirsiniz. Buhar, burun pasajlarını nemlendirir ve tıkanıklığı açar. İsteğe bağlı olarak buhara nane, okaliptüs yağı veya mentol ekleyebilirsiniz.
Buharlı banyo yapın ve naneli sıcak su buharı soluyun
Sinan Akkurt, buharı solunacak suyun içine nane katılarak ferahlatıcı etkinin artırılabileceğini kaydetti.
Buhar banyosu
Kaynattığınız suyu geniş bir kaba alın ve içine evinizdeki malzemelere göre tuz, nane yağı, lavanta yağı ya da toz zencefil ekleyip karıştırın. Başınızın arkasına bir havlu ya da genişçe bir bez alıp başınızı sudan yükselen buhara yaklaştırın ve nefes alarak yükselen buharı içinize çekin.
Bol sıvı tüketimi: Bol su içmek, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda, burun tıkanıklığını açmak için burun spreyleri veya antihistaminikler gibi ilaçlar kullanılabilir.
Alerjik nezle ya da burun eti büyümesine bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı için steroid içeren burun spreyleri ya da burun yıkama solüsyonları doktor tarafından önerilebilir. Burun eğriliği gibi İlaç tedavisi ile çözüm bulunamayan burun tıkanıklığını açma için burun ameliyatı yapılabilir.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Nefes darlığına iyi gelen yiyecekler; bal, soğan, rezene, nane olarak gösterilebilir. Ayrıca nefes darlığı çeken insanlar sigara ve alkolden uzak durmalıdır.
Aynı zamanda sinüsler tıkalı olduğu zamanda bunu açmak içinde sıcak suyla dolu olan bir kabın içerisine biraz Vicks atılır ve bu su buharını solumak gereklidir. Bu işlem sayesinde tıkalı burun açılır ve rahat nefes alma gerçekleşir.
Buhar banyosu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basittir. Geniş bir kap içerisine ısıtılan suyu koyarak, suyun sıcaklık ayarını yapın. Sıcak su içine istediğiniz bitki ya da uçucu yağlardan birkaç damla ekleyerek buharın etkisini artırabilirsiniz.
Buhar banyosu, geniş bir kabın içerisine kaynayan suyu koyup yüzü kabın üzerine 10-15 dakika kadar tutarak bekletilir. Buhar banyosunun etkili olması için ise geniş bir havlu ile kafa kapatılarak buharın direkt olarak cilde temas etmesi hızlandırılmış olur.
Yüzünüzle kasenin üzerine eğilin ve havluyu, buhar dışarı kaçamayacak şekil kafanızın üzerine koyun. Sakince nefes alıp verin. İnhalasyon süresi on ila 20 dakika arasında olmalıdır.
2) Nane Buharı Yöntemi
Tıkanmış sinüsleri evde kolayca temizlemek için nane yağından yardım alabilirsiniz. Bu etkili yağ sayesinde, birkaç dakika içinde daha rahat nefes almanız mümkün olabilir. Yapmanız gereken ise sıcak suyun içine nane yağından birkaç damla damlatıp çıkan buharı içinize çekmek olacak.
Vicks inhaler yüz bölgesine doğrudan uygulama yaparak nefes açılmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıkları engellediği görülebilir. Nefes tazeleyici formülü yer aldığından kandaki oksijen miktarını dengelemeye faydası bulunabilir.
Memelilerde burundan giren hava filtreden geçer, ısıtılır ve nemlendirilir. Alınan havanın süzülmesi, burun kılları ve mukus sayesinde gerçekleşir. Hava, kılcal damarlar yardımıyla ısıtılır. Havanın nemlendirilmesi ise mukus bezlerinin salgıları sayesinde olur.
Bununla birlikte özellikle ses teli ve gırtlak bölgesinin enfeksiyonu (akut larenjit) ya da gribal üst solunum yolu enfeksiyonlarında soğuk buhar makinelerinin içerisine Okaliptus yağı ve mentol içeren Vicks VapoRub Buharlaşan Merhem ya da Cold-Mix damla konulabilir.
Soğuk buhar makinesi soğuk algınlığı ve gribin neden olduğu tıkanıklığa eşit derecede yardımcı olur. Tahriş olmuş burun yollarına ve akciğerlere ulaşan nem fayda sağlar.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Soğuk buhar makinesi faydaları sayesinde adından sıkça söz ettirir. Bu cihaz, burun tıkanıklığını giderir. Bu sayede uyuduğunuz sırada burnunuz tıkanmaz ve rahat bir şekilde nefes alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri