13 yaş aşısı nedir sorusuna kısaca tetanoz aşısıdır cevabı verilebilir. Tetanoz bir enfeksiyon hastalığı olarak bilinir. Kişinin merkezi sinir sistemine zarar veren bu enfeksiyon oldukça tehlikeli sonuçları da beraberinde getirir. Bu sebeple 13 yaş aşısı olmak oldukça önemlidir.
Tetanosdan korunmak için pekiştirme dozları yapılması gerekmektedir. Çocuklara 11-12 yaşlarında Tdab (tetanos, difteri ve boğmaca hastalıklarından korunmayı sağlar) ya da Td (tetanos ve difteriden korunmayı sağlar) aşısının pekiştirme dozu yapılmalı, ve her 10 yılda bir Td pekiştirme dozu tekrarlanmalıdır.
İlköğretim 1. sınıfta KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısının 2. dozu ve DaBT-İPA (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci) aşısının pekiştirme dozu, 8. Sınıfta da Td (Tetanoz, Difteri) aşısının pekiştirme dozu uygulanıyor.
Hepatit A, Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve Suçiçeği aşıları ise ilk 1 yaştan sonra yapılır. Hepatit A Aşısı: İnaktif virüs aşısı olan bu aşı 1 yaş üzeri çocuklara uygulanır. 18. Ay ve 24. Ay olarak 2 doz yapılır.
Bu hastalık Clostridium tetani bakterisinin ürettiği toksinlerin sinir sistemi üzerindeki etkileriyle kendini gösterir. Tetanoz en basit bir yaralanmanın sonucunda bile meydana gelebilir ve kaslarda ciddi ve acı verici kasılmalar, çene kilitlenmesi, yutma güçlüğü ve solunum problemleri gibi semptomlara yol açabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, hepatit, zatürre, su çiçeği başta olmak üzere birçok önemli hastalığa karşı koruyucu olan aşılar, doğar doğmaz başlar, 4-6 yaşlar arasında yapılan aşılarla sona erer. Daha sonraki periyodda okul aşıları ve erişkin aşıları ile devam eder.
13 yaş aşısı zorunlu mu sorusuna yanıt olarak; 13 yaş aşısı yasal olarak zorunlu değildir fakat kişilerin bu aşıyı yaptırması mutlaka gerekir yanıtını verebiliriz. Çünkü bu aşı kişilerin can güvenliği açısından çok önemlidir. Bu sebeple herkesin 13 yaş aşısı olması gerekir.
Ayına girmiş olan tüm çocuklara ve İlköğretim 8. Sınıfta okullarda uygulanan Td aşısının da , 1 Temmuz 2007 tarihinde doğanlardan başlamak üzere 13 yaşına (156 ay) girmiş tüm çocuklara Aile hekimliği birimlerinde uygulanılmasına karar verilmişti.
Tetanoz aşısı dozları nedir? Tetanoz aşısı çocuklarda 2, 4, 6, 18, 48 aylar ve 13 yaşında uygulanır. Erişkinde 10 yılda bir tekrarlanır.
Tetanoz – Erişkin Tip Difteri – Asellüler Boğmaca Aşısı: Karma aşının bu tipi, 11-12 yaş arası çocuklara ya da son difteri-tetanoz aşısının üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçmiş olan erişkinlere yapılmalıdır.
15 yaş üstü çocuklara ve 12 yaş üstünde kronik hastalığı olanlara aşı hakkı tanınırken 14 yaşında olan lise 1 öğrencileri aşılama kapsamının dışında kaldı Türkiye'de 16 Ağustos itibarıyla 15 yaş üstü çocuklara ve 12 yaş üstünde kronik hastalığı olanlara koronavirüse karşı aşı hakkı verildi.
Tetanoz aşısı acıtmaz. Sadece aşı yapıldıktan sonra ilk yarım saat iğnenin yapıldığı bölgede hafif bir ağrı olur. Bu ağrıda kendiliğinden geçer. Aşı yapılırken kendinizi ve kolunuzu kasmayınız.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) difteri-tetanos aşısını 23.12.2022 tarihi itibarıyla tüm sağlık kuruluşlarından toplatma kararı, kamuoyunda endişeye neden olmuştur.
Tetanoz aşısı vücuda bağışıklık kazandırma amaçlı uygulanan bir işlem olduğudan genelde 3 doz olarak uygulanır, 1 doz yaptırmak gereken etkiyi sağlamayabilecektir. Aşı takvimine göre dozajını tamamlayan kişiler 10 yılda bir aşıyı tekrarlaması bağışıklık gelişimi açısından yeterli görülmektedir.
Erkeklere de askerlik sırasında 1 doz olarak uygulanmaktadır. Aşı aracılığıyla vücuda verilen antikor seviyesi zamanla azalır. Tetanoz aşısı koruma süresi tam aşılama yapılmış bireylerde 10 yıla kadar çıkmaktadır.
Ülkemizde bebeklere tetanoz aşısı 2., 4. ve 6. ayda beşli karma aşısı içerisinde rutin olarak yapılmaktadır. 18. ayın sonunda da pekiştirme aşısı vurulur, 4-6 yaşlar arasında tekrar pekiştirme dozu yapılması tavsiye edilir. Bu aşılardan sonra 11-12 yaşlar arasında ve 10 senede bir tetanoz aşısı yapılır.
Tetanoz aşısı uygulandıktan sonra genellikle ciddi belirtiler gözlemlenmez. Bununla birlikte aşının uygulandığı yerde ağrı ve şişlik görülebilir. Ateş, baş ağrısı ve halsizlik de görülen semptomlar arasındadır. Nadiren abartılı lokal deri reaksiyonları görülebilmektedir.
Enjeksiyon (iğne) yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gelişmesi, tüm aşılardan sonra değişen oranlarda (%5-60) gözlenebilir. Özellikle tetanoz aşısının tekrarlayan dozlarında bu reaksiyon daha sık gözlenmektedir. Bulgular genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir.
1 Temmuz 2020 itibariyla, eskiden ilköğretim 1. ve 8. sınıf öğrencilerine okulda uygulanan aşılar artık Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılacaktır. Ayrıca eskiden 1. sınıfta uygulanmakta olan aşılar bundan sonra 4 yaşına giren (48 aylık) çocuklara uygulanacaktır.
Tetanoz aşısından sonra banyo yapılabilir mi sorusu aşıyı yaptıran ya da yaptırmayı düşünenlerin en çok aklına gelen sorulardan birisidir. Yapılan tetanoz aşısından sonra banyo yapmakta herhangi bir mahzur yoktur. Rahatlıkla banyo yapılabilir.
Hepatit A aşısı yeni doğan bebeklerin yaptırması gereken bir aşı olsa da herhangi bir yasal zorunluluğu yoktur. Aynı şekilde hepatit B aşısını da çocukluk ve yetişkinlik döneminde yaptırmak gerekir.
Sağlık Bakanlığı tarafından ülkemizde pek çok çocukluk dönemi aşısı yapılmaktadır. Aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin olarak aşı uygulaması vardır. Bunlar; difteri, tetanos, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. İnfluenza tip b, tüberküloz, boğmaca, kabakulak, suçiçeği, kızamık, kızamıkçık ve zatürre aşılarıdır.
-Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak canlı aşılardır bu aşılar yapıldıktan sonra bir hafta içerisinde ateş, kırgınlık gözlenebilir. Yine gerekirse parasetamol ile müdahale edilebilir. -Meningokok B aşısından sonra ateş, aşı yapılan yerde ağrı sıkça gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri