Code Civil'in (Fransız Medeni Kanunu) alınması veya fıkha dayanan bir kanun hazırlanması konusunda fikir ayrılığı oluşmuş, neticede Ahmet Cevdet Paşa'nın temsil ettiği görüş olan ikincisi tercih edilmiş ve böylece Türk hukuk tarihinin ilk medeni ve Borçlar Kanunu olan Mecelle hazırlanmıştır.
Mecelle, kendi çağında 13 yüzyıllık İslami fıkıh geleneği üzerinde inşa edildiği halde, maddeler halinde düzenlenmiş analitik ve pozitif bir hukuk sistemi oluşturma çabasıdır.
Kısaca Mecelle olarak bilinen Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki ilmî bir heyet tarafından İslam hukuku esas alınarak hazırlanmış daha çok borçlar, eşya ve yargılama hukuku esaslarını ihtiva eden bir kanunnamedir.
Mecelle'nin konuları; Kira, Kefalet, Havale, Rehin, Emanet, Vekâlet, Sulh ve İbra, Hibe, Gasp ve İtlaf, Hacir, Kanıt ve Delil, Yargı, Ortaklık Çeşitleri, Dava ve Beyyinat. Mecelle'nin hazırlanması, 1868'de sadrazam Âli Paşa, Fransız Medeni Kanunu'nun benimsenmesini önermiş ve çeviri için bir komisyon kurulmuştu.
1868-1876 yılları arasında hazırlanarak yürürlüğe giren Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, İslam dünyasının ilk Medeni ve Borçlar Kanunu'dur.
İlgili 44 soru bulundu
Bu sebeplerle o dönemde Tanzimat Dönemi'nin büyük bir devlet adamı olan Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında hazırlanan Mecelle de Tanzimat Dö- nemi'nin büyük hukuk eseri olarak kabul edilmiştir (Yıldırımer, 2015, s.134).
1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu'nun kökleri Osmanlı Devleti'nin Tanzimat Dönemi'ne kadar dayanmaktadır. 1868 ile 1878 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa tarafından hazırlanan Mecelle, İslami medeni hukuk kurallarını içermektedir.
Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, Osmanlı Devleti'nde 1868-1876 yılları arasında hazırlanan ve daha çok borçlar, eşya ve yargılama hukuku esaslarını içeren kanundur. Tanzimat'tan sonra kanunlaştırma alanında köklü değişikliklerin yapıldığı bilinmektedir.
Özel anlamda ise Mecelle, Tanzimat Dönemi'nde Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında çalışan bir komisyon tarafından, İslam hukukunun Hanefi mez- hebi esas alınarak hazırlanan özel hukuk kanunları külliyatının kısaltılmış adıdır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son yarım yüzyılında şer'i mahkemelerde hukuki dayanak olarak kullanıldı. Bir giriş, 16 bölüm ve 1851 maddeden oluşuyordu. Mecelle'nin nedeni devamlı değişen hukuk sistemleriydi. 1926 yılında Türk Medeni Kanunu'nun kabulü sonrasında Mecelle kaldırıldı.
19.asırda Osmanlı hukukçularının Hanefi fıkhının içtihadlarından tedvin ettiği bir kanun çalışması olan Mecelle; bir mukaddime ve 16 kitaptan oluşmaktadır.
Code Civil'in (Fransız Medeni Kanunu) alınması veya fıkha dayanan bir kanun hazırlanması konusunda fikir ayrılığı oluşmuş, neticede Ahmet Cevdet Paşa'nın temsil ettiği görüş olan ikincisi tercih edilmiş ve böylece Türk hukuk tarihinin ilk medeni ve Borçlar Kanunu olan Mecelle hazırlanmıştır.
Cevdet Paşa, s. 138. Cevdet Paşa, s. 140. Görüldüğü üzere, Mecelle-i Ahkam-ı Adliyye'nin kitaplarının çoğu padişah Abdülaziz zamanında, bir bölümü de padişah II. Abdülhamit zamanında yürürlüğe girmiştir.
Mecellenin birinci maddesinde fıkıh ilmi şu şekilde tanımlanmıştır: “İlm-i fıkh, mesail-i şer'iyye-i ameliyyeyi bilmektir”. Yani, ameliyeye ilişkin şer'i meseleler fıkıh biliminin konusunu oluşturur.
Mecelle, Osmanlı Devleti döneminde 1868-1876 yılları arasında, Dîvân-ı Adliyye Nâzırı Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında ilmî bir heyet tarafından hazırlanarak yürürlüğe konmuştur.
Bu dönemde fıkıh esaslarına dayalı olarak 1869-1876 yılları arasında hazırlanan en önemli kanun, “Mecelle-i Ahkâm'ı Adliy- ye”dir. Ancak Mecelle'de esas itibariyle borçlar hukuku kuralları, kısmen de eşya ve usul hukuku kuralları yer almakta; kişiler, aile ve miras hukukuna ilişkin hükümler bulunmamaktaydı4.
“Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye”, 1868-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından derlenen İslâmî özel hukuk (medenî hukuk) kurallarıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yarım yüzyılında şer'î mahkemelerde hukukî dayanak olarak kullanılmıştır.
Öte yandan Padişah II. Abdülhamit'in irade-i seniyyesiyle Mart 1880'de Asakir-i Berriye Tekaüt Sandığı adıyla yeni bir sandık kurulmuş ve kara ordusu mensupları Askeri Tekaüt Sandığı'ndan alınarak bu yeni sandıkla ilişkilendirilmişlerdir.
Ürdün ve Kuveyt ülkelerinde Mecelle, bu ülkelerin medeni hukukunun temelini, esasını oluşturmuştur. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra "Türk Medeni Kanunu" yürürlüğe sokulmuştur. Daha sonra 864 sayılı Tatbikat Kanunu'nun 43.maddesiyle 4 Ekim 1926'da Mecelle yürürlükten kaldırılmıştır.
Türk Kanunu Medenisi, Türkiye'de 17 Şubat 1926'da İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM'de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 743 sayılı kanundur.
Batılı ülkelerin medeni kanunları incelendikten sonra Medeni Kanun'un hazırlanmasında, İsviçre Medeni Kanun'u esas alındı. 1912'de yürürlüğe giren İsviçre Medeni Kanunu, dilinin basitliği, kadın-erkek eşitliğine dayalı bir aile düzeni içermesi ve hakime takdir yetkisi vermesi nedeniyle benimsendi.
İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında Eugen Huber tarafından yaratılmış, 1912 tarihinde İsviçre'de yürürlüğe girmiştir. 1926 yılında ise küçük değişiklikler yapılarak Türkiye'de Türk Kanunu Medenisi olarak yürürlüğe girmiştir.
Justinianus'un 6. yüzyılda hazırlattığı ilk (code civil) düzenlemesine dayanır. Mecelle, Tanzimat Fermanı ile açılan dönemin en önemli kanunu ve Osmanlı modernleşmesinin en önemli anıtlarından biridir.
Devrin önde gelen fıkıh alimleriyle "Mecelle"yi kaleme aldı
Ahmed Cevdet Paşa, iki yıl süren bu görevi sırasında yeni valiliğin teşkilatlanmasını gerçekleştirdi ve 1868'de yeni kurulan "Divan-ı Ahkam-ı Adliye"ye (Danıştay) başkan tayin edildi.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri