Yayılışı: Ülkemizin tamamında yaygın bir şekilde görülen yaz göçmeni ve geçit türüdür. Doğu Karadeniz'in sahil kesimleri haricinde ülkemizin hemen hemen her yerinde üremektedir.
Açık ve ekili araziler, kıraç, taşlık çalılık bölgeler ve kurak bölgeler ve bayırlar yaşam alanlarıdır.
Kartallar, doğal yaşam alanlarında yuva yaparak ürerler. Yuva yapımı genellikle Mart ve Nisan aylarında gerçekleşir. Dişi kartal genellikle 2-3 yumurta yapar ve bu yumurtalar 35-45 gün boyunca kuluçkaya yatar. Erkek kartal, kuluçka süresince dişiye yardımcı olur ve yiyecek sağlar.
Açık genellikle hafif kurak alanlarda, kayalık, az ağaçlı alanlarda, sık olmayan ormanlarda yaşar. Yuvasını ağaçlara yapar. Beslenmesi sürüngen özellikle yılanlar ve kertenkeleler ile beslenir.
İlgili 22 soru bulundu
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye. ulaşan Rusya, Kore ve Japonya'da görülen yırtıcı.
Dünyanın en büyük en güçlü kartalı olan harpia'nın gerçek olduğuna inanmakta zorluk çekebilirsiniz. İlginç yüzü ve cüssesi yüzünden birçok kişi onun kostüm giymiş bir insan olabileceğini düşünüyor. Peki bu tuhaf görünümlü devasa kuş hakkında daha çok şey bilmek ister misiniz?
Dünyanın en büyük kartal türü olan Harpia Kartalı, uzun boyu ve güçlü pençeleriyle herkesi şaşırtıyor.
Kartallar, atmacagiller familyasından bir hayvandır ve yırtıcı kuşlar kategorisine girer. Ortalama olarak yaşam süreleri ise 20 ile 30 yıl arasındadır. Kel kartallar 20-30 yıl yaşarken taçlı şahin kartalları ise 14-15 yıl yaşarlar.
Ülkemizdeki 11 kartal türünden biri olan Şah kartal, oldukça geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle en büyük kartal türleri içindedir. Kanat açıklığı 190-210 santimetre, boyları ise 75-80 santimetre kadar olabilir.
Harpia kartalı, 8-10 kg ağırlığı ve 2 m'yi bulan kanat açıklığıyla en güçlü kartal türleri arasında yer almaktadır.
Kel kartal (Haliaeetus leucocephalus) Kuzey Amerika'da bulunan yırtıcı bir kuştur. Dağılımı Kanada ve Alaska'nın çoğu tüm kıta ABD'si ve Kuzey Meksika'yı içerir. Bol gıda bulunan açık su kütlelerinde ve yuvalama için yaşlı ağaçlarda bulunur.
Bolu Kıbrıscık'ta nesli tükenmekte olan Ak Kuyruklu Kartal görüntülendi. Ak Kuyruklu Kartal, Avrupa'nın en büyük kartalı olarak biliniyor. 3 metreye kadar kanat açıklığına sahip olabilen Ak Kuyruklu Kartal, Türkiye'nin nesli tükenme tehlikesinde olan kuşlarından.
Kışı Hindistan, Çin ve Afrika'da geçirirler. Avrupa'da soyu tükenme tehlikesindedir. Daha önce yayılış alanlarından olan Macaristan ve Avusturya'nın büyük kısmında artık görülmemektedirler. Macaristan'da yuva yapan nüfus 70-80 çift kadardır.
Güney Amerika'ya özgü bir tür olan ve kanat açıklığı iki. metreyi aşan "harpia kartalı", 15 cm'ye varan pençe. uzunlukları ile dikkat çekiyor.
Dünyada popülasyonun 50 bin ile 75 bin çift arasında olduğu biliniyor. Türün şu an Avrupa'da soyu tükenmiş halde. Tabii ülkemizde göçmen bir tür ama Kayseri, Konya ve Kırşehir bölgelerinde bu türün kuluçkaya yattığı tahmin ediliyor.
Bayağı deniz kartalı, büyük bir kuştur, 10–90 cm boyunda ve 200–250 cm kanat açıklığındadır. Dişiler 4 ila 6,9 kg gelirken erkekler 3 ila 5,4 kg olabilirler.
Haliaeetus leucogaster
Hindistan ve Sri Lanka'dan Güneydoğu Asya boyunca Avustralya'ya kadar olan bölgede deniz kıyılarında ve ana suyollarında yaşayan ve göçmen olmayan ak karınlı deniz kartalı su kenarında avlanır ve ürer. Diyetinin yarısına yakınını balıklar oluşturur.
Karadeniz'in yağışlı iklimi ile Akdeniz'in ılıman iklimi arasında kalan Kartal kışın Balkan Yarımadası'nın soğuk, Karadeniz'in yağışlı ve Akdeniz'in ılıman güneşli ikliminin etkisinde kalır.
Bir dönem nesli tükenme tehlikesi altında olan ancak yürütülen koruma programlarıyla sayısı tekrar çoğalan kel kartallar, ABD ve Kanada'daki hayvan sahiplerini korkutuyor. Kuzey Amerika'da yaşayan yırtıcı kuşlar, 2007'de nesli tükenme tehlikesi altındaki türler listesinden çıkarılmıştı.
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Atmaca kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları görece uzundur.
Kaya kartalı, kayalık ya da ormanlık yüksek dağlarda yaşayan en büyük kartallardan. Üstelik Avrupa'da, Asya'da, Amerika'da ve Kuzey Afrika'da görülen oldukça yaygın bir kartal türü. Ülkemizin hemen her bölgesinde, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde görülür.
Göl ve nehirlerin çevresindeki ormanlık ve turbalık arazide ve kayalık adalarda ürer, ağaç tepelerinde ya da zeminde yuva yapar. Balık kartalları genellikle tek eşlidir. Bazen bir erkek iki dişi olabilir.
Harpia Kartalı, Güney Amerika'nın tropikal ormanlarında yaşayan dev bir kartal türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri