Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13/a maddesine göre, hava taşıma araçlarının, faaliyetleri bu araçları kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek olanlara teslimi katma değer vergisinden müstesnadır.
Buna göre, Kanunun 13/a maddesinde sayılan araçları imal-inşa eden veya ettiren gerçek usulde KDV mükelleflerinin bu araçların imal-inşası ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarında istisna uygulanabilecektir.
KDV Kanununun 13/a Maddesindeki Deniz, Hava ve Demiryolu Taşıma Araçlarının Teslimine İlişkin İstisnanın Sportif Eğlence Amacına Yönelik Deniz ve Hava Araçları İçin Uygulanmayacağına Yönelik 31 Sayılı KDV Sirküleri.
KDV MUAFİYET BELGESİ NASIL ALINIR? E-TUYS sistemi üzerinden oluşturulan ve düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi onaylandığında, firmanızın interaktif vergi dairesi üzerinden KDV İstisna Yazısı alınabilmektedir.
Katma Değer Vergisi Kanununun 13/a maddesinde; faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere dediğinden faaliyet konusu bu değilse faydalanamayacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13/b maddesi uyarınca deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiş bulunmaktadır.
Alınan KDV istisna belgesinin, Yatırımcı tarafından onaylanmış bir örneği satıcılara verilir. 1.İnşaat mal ve hizmet faturaları, İnşaat KDV istisna belgesinde yazılı mal ve hizmet ismine ve miktarlara uygun olmalıdır. 2-Teşvik kapsamında inşaat faturaları KDV'siz alınacaktır.
KDV muafiyeti, Katma Değer Vergisinden (KDV) muaf olma durumuna denir. KDV muafiyetinde yapılan işlem üzerine KDV eklenmez. Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre belirlenen sektörlerde olan ve işlemleri gerçekleştiren şirketler KDV'den muaftır.
KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor. İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV'siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli.
Şayet indirimlerden sonra kalan ödenecek KDV tutarı ihraç kayıtlı teslim KDV tutarına eşit veya daha yüksek çıkarsa, KDV tahakkukunun ihraç kayıtlı teslim KDV'si kadar kısmı, faizsiz olarak tecil edilir. Tecil olunan bu vergi ihracatın gerçekleştiği ispat edildiğinde terkin olunur.
Ayni Bağış ve Yardımlar
Yine söz konusu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV'ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir.
faaliyetler ile doğrudan ilgili olmayan yiyecek, giyecek, temizlik malzemeleri alımları ile hizmet teminleri istisna kapsamında yer almamaktadır. ilgili gümrük idaresine ibraz edilmek suretiyle istisnanın uygulanması sağlanır. Türkiye Kızılay Derneğinin istisna kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde ise KDV hesaplanmaz.
Katma Değer Vergisi Kanunu m. 17/4-r uyarınca, kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler, katma değer vergisinden istisnadır.
Televizyonda izleyici yaşını sınırlamak için, sayıyı takip eden artı işareti şeklinde kullanılır. Örneğin, '13+' ibaresi ilgili programı 13 yaş ve üzeri seyircinin izleyebileceğini ifade eder.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Araçlar, Petrol Aramaları, Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna: Deniz, hava, demiryolu taşıma araçlarının yüzer tesis ve araç kiralaması, işletmesi, onarım-bakım işlemleri, bu araçlara liman ve havalimanlarında verilen hizmetler.
Katma Değer Vergisi, satın alınan mal veya hizmet için, mal ve hizmeti satan kişi veya kurum/kuruluşa ödenen vergi türüdür. KDV mal ve hizmet bedelinden belirli oranda yapılan kesintidir.
Genellikle KDV İstisna Yazısı internet ortamında onaylanır. Ancak, bazı durumlarda vergi dairesine şahsen başvuru yapmak gerekmektedir. Bu durumda, teşvik belgesinin bir suretinin eklendiği dilekçe ile başvuru yapılabilir.
Düzenlenen bir faturanın içerisinde KDV oranı sıfır olan bir ürün varsa bu ürün faturadan istisna edilir. Bu uygulamaya istisna faturası denir. Bir kurum veya kuruluşa yapılacak olan fiyatlandırmada KDV değerinin yansıtılmamasını sağlayan istisna işlemi KDV uygulama tekniği baz alınarak yapılır.
“KDV muafiyeti belgesi nasıl alınır?” sorusuna yanıt arayan kuruluş yönetimleri ve işletme sahipleri için ilk durak internet vergi dairesidir. Online olarak başvuru yapılmasının ardından, muafiyet için gereken şartların belgeyle beyan edilmesi gerekir.
Tam istisnada satıcının üzerinde herhangi bir vergi yükü kalmamaktadır. Devlet tam istisnaya konu malın KDV'sinden tamamen vazgeçmektedir. Kısmı istisnada ise satıcının üzerinde KDV yükü kaldığı için devlet KDV gelirinden kısmen vazgeçmektedir.
serbest bölgeye yapılan satışlar da mal ihracı kapsamında tam istisna uygulanarak kesilmiş bir fatura ise tam istisna olduğu için kdv sıfır olacak ve istisna kodu olarak da 301 kodu seçilecektir.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri