Uygulamada, örneğin bir hırsızlık olayı mağduru kendisinin evine giren kişiyi uzaktan gördüğünü, bu kişinin uzun boylu, şişman olduğunu belirtiyorsa bu takdirde daimi arama kararının başlık kısmında şüpheli olarak mağdurun verdiği fiziki özellikler de yazılarak şüphelinin “meçhul” olduğu belirtilir.
Suçu işleyen kişi veya kişiler bilinmiyorsa, şüpheli için “faili meçhul” terimi kullanılır. 1990'lardaki faili meçhul cinayetler bunun en çok bilinen örneğidir. Bir hırsızlık veya cinayet vakası gerçekten olmuşsa, hırsız veya katil bulunana kadar bu suçun faili meçhuldür.
Şüpheli, bir ceza muhakemesi terimidir. Hukuken kolluk ve savcılık evresinde suç şüphesi altında bulunan kişiyi ifade eder.
Tipik olarak, faili meçhul durumlardır şiddet veya diğer büyük suç gibi suçlar, cinayet ya da tecavüz içeren ve aksine çözülmemiş davaları inceleyen genellikle faili bulunamayan suçlardan olan zamanaşımı konusunu içerir.
Türk Dil Kurumu'na göre; bir olgu ile ilgili gerçeğin ne olduğunu kestirememekten doğan kararsızlık, kuruntu, işkil, kuşku, acaba, şek anlamlarına gelen şüphe kelimesi, Ceza Muhakemesi Hukukunda, yargılanan kişinin/sanığın suç işlediğine dair düşünceyi, kanıyı ifade etmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Şüpheli veya Sanık Olarak İfade Vermek Adli Sicile İşler Mi? Kişinin bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında ifade verdiği gerekçesiyle bu durumun adli sicil kaydına işlenmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Adli sicil kaydına sadece kesinleşmiş mahkumiyet kararları ve güvenlik tedbirleri kaydedilir.
Hakkında soruşturma yapılan kişi hakkındaki delillerin niteliği ne olursa olsun, suçu işlediği delillerden açıkça anlaşılsa bile, iddianame ile hakkında dava açılana kadar kişi şüpheli konumundadır. Şüpheli yerine özellikle medya tarafından “zanlı” ifadesi de kullanılmaktadır.
Cumhuriyet Savcılığınca, eylem suç olarak vasıflandırılıp buna karşın eylemi gerçekleştirdiği şüpheli olan kişiler tespit edilmediği durumlarda ilgili Cumhuriyet Savcısınca daimi arama kararı alınır.
Bazı suçları ise sadece belirli bir hukuki ya da fiili durumda olan kişiler işleyebilirler. Bu suçlara da “mahsus (özgü)” suçlar denir. Örneğin, güveni kötüye kullanma (TCK. m. 155) suçu genel bir suç; zimmet (TCK m. 247) özgü bir suçtur.
MAĞDUR (Pasif süje): Her suçun mutlaka bir mağduru vardır. İhlal edilen hukuki değerin sahibine denir. Bir kişi hem fail hem de mağdur olamaz.
Kısaca; şüpheli ve sanık, suç şüphesi altında bulunan kişiyi ifade etmektedir. İçinde bulunulan evreye göre kişi şüpheli ya da sanık olarak adlandırılmaktadır. Soruşturma evresinde iken suç şüphesi altında bulunan kişiye şüpheli denirken kovuşturma evresine geçildiği zaman bu kişi sanık ismini alır.
Sanık, duruşmaya geldikten sonra duruşmadan savuşursa veya ara vermeyi izleyen oturuma gelmezse, bu durumda sanığın önceden sorgusunun yapılmış olması durumunda ve artık hazır bulunmasına mahkemece gerek görülmezse dava sanığın yokluğunda bitirilebilir.
Basit bir suçtan ifadeye çağırılma olayında tutuklamaya gerek görülmez. Yani suçun ne olduğu da önemlidir. Eğer ifade veren kişinin masum olduğu düşünülmezse o zaman sulh ceza hakimliğine sevki gerçekleşir. Burada hakim duruma göre tutuklanmasına karar verebilir.
Hanefîler'e göre kasâme, bir bölgede bir kimse öldürülmüş olarak bulunduğunda bölge halkından elli erkeğin o kimseyi öldürmediğine ve öldüreni de bilmediğine dair Allah adına yemin etmesidir (Serahsî, XXVI, 106; Kâsânî, VII, 286).
Gerçek ihmali suçlar; kişinin kanunda tanımlanan icrai davranışı kasten yapmamasıyla oluşmakta olup suçun gerçekleşmesi için ayrıca neticenin de gerçekleşmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
İhmali Suçların Çeşitleri
Alman öğretisinde ihmali suçlar, gerçek ihmali suçlar ve görünüşte ihmali suçlar şeklinde ikiye ayrılmaktadır[18]. İtalyan ve Türk öğretisinde ise genel olarak ihmali suçlar ve ihmal suretiyle icra suçları olarak ayrılmaktadır[19].
Bu başlık altında hırsızlık (m. 141), kullanma hırsızlığı (m. 146), yağma (m. 148), mala zarar verme (m. 151), ibadethanelere ve mezar- lıklara zarar verme (m. 153), hakkı olmayan yere tecavüz (m. 154), gü- veni kötüye kullanma (m. 155), bedelsiz kalan senedi kullanma (m. 156), dolandırıcılık (m. 157), Kaybolmuş veya ...
Ancak kural olarak zimmet, rüşvet, uyuşturucu ticareti, hırsızlık, kasten adam öldürme, dolandırıcılık vb. gibi suçlar küçük düşürücü suçlardandır.
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.
Kanuna uygun bir şekilde “adli arama kararı” alınmadan elde edilen uyuşturucu madde, ikrar bulunsa bile hukuka aykırı yöntemle elde edildiğinden hükme esas alınamayacaktır.
Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar” hükümlerini amirdir.
Yargıtay'a göre şüpheden sanık yararlanır ilkesi oldukça geniş bir uygulama alanına sahip olup aşağıdaki hallerde de kuşkudan sanık yararlanır ilkesi uygulanır: Ceza davasının konusu olan suçun işlenip işlenmediği konusunda şüphe varsa, şüpheden sanık yararlanır.
İfade Verme ve Sorgu Nedir? (CMK 147)
İfade verme, şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelir (CMK m.2/g). İfade alma, jandarma, polis gibi kolluk görevlileri vasıtasıyla veya doğrudan savcılık tarafından yerine getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri