Özet. Mediastinal lenfadenopati, göğüs boşluğundaki lenf nodlarının büyümesidir. Kanser olmayan birçok hastalıkta görülebildiği gibi, akciğer kanseri, Hodgkin hastalığı veya diğer kanser türlerine sahip olan kişilerde bu durum gözlemlenir.
Mediastende en sık gözüken lezyonlar genelde kanserlerin özelikle akciğer kanserin( Küçük hücreli akciğer kanseri, skuamoz hücreli kanser gibi) lenf bezlerine metastaz/yayılmasıdır. Lenfo dediğimiz lenf bezi kanseride mediastende sık gözüken tümörlerdir.
Servikal bölgede 1.5 cm'den büyük (küçük çocuklarda 2 cm'den büyük), epitroklear bölgede 0.5 cm'den, mediasten ve inguinal bölgede 1.5 cm'den, görüntüleme ile abdomende 2 cm'den büyük olan lenf nodu boyutları patolojik kabul edilir.
Mediyastinal lenf nodlarına klinik olarak 1-9 arasında, bronkopul- moner lenf nodlarına ise 10-14 arasında numara verilir (Tablo 1).
Primer mediastinal B hücreli lenfoma (PMBL), mediastende timik meduller B hücrelerinden gelişen nadir görülen bir neoplazmdır. Tüm nonhodgin lenfomaların %2-3'ünü oluşturur. 1980'li yıllarda tanımlanmasına rağmen optimal tedavi tartışmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Mediastendeki milimetrik boyutlu lenf nodlarının görülmesi, o bölgedeki lenf nodlarının anormal büyüme veya değişiklik gösterdiğini gösterir. Bu, lenf nodlarının içerisinde kanser hücrelerinin bulunabileceği anlamına gelir ve daha fazla inceleme için biyopsi gerekebilir.
Mediasten veya mediastinum göğüs kafesinde yer alan, akciğerlerin arkasında kalan bölümdür. Mediasten çok sayıda organ ve patolojiyi içeren bir kavitedir. Timik patoloji, germ hücreli neoplazmalar, nöroendokrin tümörler, lenfomalar, yumuşak doku tümörleri ve metastatik tümörler ana patolojiyi oluşturur.
Doğrudan mediastinal dokulardan kaynaklanan tümörler nadirdir. En sık görülen tümörler akciğer kanserinin lenf bezlerine sıçraması ile ortaya çıkan durumlardır. Mesela küçük hücreli akciğer kanseri en sık mediastinal lenf bezlerine sıçrar. Ayrıca skuamoz (yassı) hücreli kanserde mediastinal lenf bezlerine sıçrayabilir.
Lenf nodları (düğümleri), bir filtre gibi fonksiyon göstererek virüs ve bakterilerin vücutta yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenf hücreleri (lenfositler) kontrolsüz çoğalma eğilimine girmesi ile lenf kanseri gelişimine neden olabilir. Lenf kanserinin tıbbi adı lenfomadır.
Lenf düğümlerinin boyutu yerleşim yerine göre değişmektedir. Ancak boyutu arttıkça kanser riski artmaktadır. Büyüklüğü 2 cm'in üzerinde olan lenf düğümlerinin araştırılması gerekmektedir. Lenf düğümünde ağrı, ısı artışı, hassasiyet varsa ve muayenede yumuşak ise daha çok enfeksiyon hastalıkları lehine yorumlanmaktadır.
Çoğu lenf nodu şişliği zararsız olmasına rağmen, değişiklikleri dikkatle izlemek ve gerekirse tıbbi yardım almak önemlidir. Erken teşhis, özellikle lenf sistemi kanserleri gibi ciddi durumların yönetiminde hayati bir rol oynar.
Akciğer Nodülü Nedir? Akciğer nodülleri, akciğer grafisinde veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında görülebilen yuvarlak, beyaz noktalar (küçük dokular) olarak görülen, 3 cm'den küçük kitleleridir. Akciğer nodülleri genellikle iyi huylu oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmezler.
Lenf bezleri vücudumuzun savunma sistemine ait organlarıdır. Lenf bezleri baş-boyun, koltuk altı, kasıklar gibi yüzeyel bölgelerde yerleştiği gibi mediasten dediğimiz göğüs boşluğunda ve karın içerisinde de yaygın şekilde bulunurlar. Normal şartlarda lenf bezlerinin büyüklüğü 1 cm' nin altındadır.
Mediasten veya mediastinum göğüs kafesinde yer alan, akciğerlerin arkasında kalan bölüm. Toraksın üstünden, diyaframa kadar uzanır. Kalp, kalbin büyük damarları, özofagus, trakea, frenik sinir, kardiak sinir, timus ve mediasten lenf nodlarını içerir. Üç bölüme ayrılır.
Ancak bazı kanser türlerinin vücudun belirli bölgelerine yayılma olasılığı daha yüksektir. Bu kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri, metastaz yoluyla özellikle beyne, kemiklere, karaciğere ve böbrek üstü bezlerine yayılım gösterebilir.
Lenf nodu diseksiyonu lenf düğümlerinin kanserli olup olmadığını anlamak veya kanserliyse onları ortadan kaldırmak üzere uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Hemen hemen tümüyle kanser cerrahisi alanında uygulanmaktadır.
Her Lenf bezi büyümesi de Lenfoma değildir!
Tabi ki her lenf bezi büyümesi lenfoma değildir. Lenfoma akla getirilebilecek önemli hematolojik hastalıklardan sadece birisidir. Bu nokta önemli, zira her lenf bezi büyümesi olan kişi kendini hemen bir lenfoma hastası olarak görüp paniğe kapılmamalıdır.
Laktat Dehidrogenaz (LDH) Testi: Yüksek LDH düzeyleri, lenfoma gibi kanserlerde veya doku hasarında artışa işaret edebilir.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Standart servikal mediastinoskopi ile üst mediasten, her iki paratrakeal alan, subkarinal bölge lenf nodları ve lezyonlarından rahatlıkla biyopsi alınabilmektedir (1, 2).
Lenf nodları zararlı yapılar değillerdir. Tam aksine virüs, bakteri ve daha birçok istenmeyen yapıyla mücadele ederek sağlığımıza katkıda bulunurlar.
Bunun yanında timüs bezi tümörü, yemek borusu kanseri ve lenfoma olan kişilerde de uygulama yapılabilir. Lenf düğümleri, kalp ve damarları, nefes borusu, yemek borusu, halk arasında iman tahtası üzerinde, tiroid bezinin altında bulunan timüs bezi bu yöntemle incelenebilmektedir.
Mediastenin arka kısmında hatta çocuklarda sinir hücreleri (nörojenik) kaynaklı tümörler görülür. Mediasten bölgesinde çok farklı organ ve dokular olabildiği için bu bölgenin onlarca tür iyi veya kötü huylu tümör veya kistleri görülebilir.
Mediastinal lipomatoziste mediastinal genişle- me genellikle bilateral ve simetriktir, yağ doku kitle- sinin konturları keskin ve düzgün olarak izlenir. Akut mediastinit, mediastinal hemoraji ve dissekan anevrizma mediastende simetrik genişleme yapan diğer hastalıklardır.
Lenf Nodu Nedir? Vücudumuzda kanın dolaşımını sağlayan damarlardan oluşan damar ağı olduğu gibi, beyaz renkli lenf sıvısını taşıyan lenf kanalları mevcuttur. Bu sıvıyı filtreleyen süzgeçlere de lenf nodu adı verilir. Lenf nodları vücudun her yerinde yaygınca bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri