Medine (Arapça: المدينة), resmî adıyla Medine-i Münevvere (Arapça: المدينة المنورة) veya eski adıyla Yesrib (İbranice: יתריב; Arapça: يثرب), bugünkü Suudi Arabistan'ın Hicaz bölgesinde, Mekke'nin kuzeyinde yer alan şehir.
Müslümanların 622 yılında Mekke'den Medine'ye göçüne verilen isimdir. (Peygamber Şehri) olarak adlandırılan Yesrib'e hicret etti. Medine'ye hicret, hicretin 8. yılında gerçekleştirilen Mekke'nin fethinden itibaren son buldu.
medine'nin eski ismi yesrib'dir. kelime anlamına bakıldığında yesrib “hoş olmayan yer” anlamına gelir. muhammed peygamber bunu “medine” ve “tâbe” ile değiştirmiştir. yeni adın anlamı “güzel, hoş yer” demektir. buranın şifalar ve güzellikler yurdu olacağı umulmuştu.
Mekke'nin bilinen en eski ismi Bekke (Arapça: بَـكَّـة) olmaktadır.
Peygamber hicret etmeden önce Yesrib diye anılan Medine, uzun yıllar birbirleriyle kavgalı olan Evs ve Hazrec kabilelerinin yaşadığı eski bir yerleşim yeriydi. Yesrib, Hz. Peygamber'in hicret etmesiyle el-Medinetu'l-Münevvere oldu.
İlgili 16 soru bulundu
Fahreddin Paşa'nın savunduğu Medine dışındaki hemen bütün büyük merkezler asilerin eline geçti. Bu sırada Kanal Harekatı bütün şiddetiyle devam ettiğinden Hicaz'a asker gönderilemiyordu. Fahreddin Paşa, elinde bulunan son derece kısıtlı imkanlarla Medine'yi 2 yıl 7 ay boyunca şehri müdafaa etti.
Medine Hz. Peygamberin hicret ettiği yer, İslâm'ın dünyaya yayıldığı merkez, Mescid-i Nebevî'nin ve Hz. Peygamberin kabrinin bulunduğu şehirdir.
Kuran'daki Kabe'yle ilgili çok sayıda ayete göre, Kabe insanlığın ilk İbadethanesiydi ve Allah'ın emriyle İbrahim ve İsmail tarafından inşa edildiği ifade edilmişti.
Umrenin yapılacağı yer Mekke'dir ve bu Suudi Arabistan'da bulunmaktadır. İnsanlar dini ibadetlerini yapmak için umre turları ile Mekke'ye gidebilir. Kişilerin Suudi Arabistan'a gitmesi için pasaport ve ilgili ülkeden vize alması zorunludur.
Sana Yahudilerinin efsanesine göre ataları Yemen'e Birinci Tapınak yıkılmadan 42 yıl önce yerleşmiştir. Peygamber Yeremya'ya göre aralarında Kohen ve Levilerin bulunduğu 75,000 Yahudi Yemene gitmiştir.
Şehir, kent ve peygamber beldesi anlamlarına gelmektedir.
Hz. Peygamber'e ilk iman edenlerden ve cennetle müjdelenen on sahâbîden biri. Hz.
İslami Hicri takvimin başlangıcını teşkil eden bu önemli olaya Hicret denir. Medine'de Muhacirun Müslümanları karşılayıp rivayete göre tüm mallarını onlarla paylaşarak yeni bir hayat kurmalarını sağlayan fedakâr Müslümanlara ise Ensar denir.
“Zarar vermek, karıştırmak, kötülemek, başa kakmak, bozmak” gibi anlamlara gelen, serb kökünden türeyen Yesrib kelimesi, Kur'an'da Medine'nin adı olarak bir yerde geçmektedir (el-Ahzâb 33/13).
Terim olarak, İslam dininin tarihsel gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan Hicret olayı ile bir topluluğa kimlik olarak terimleşmiştir. İslam tarihinde Mekke'den Medine'ye göç eden Muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara Ensar denmiş; Kur'an'da bu topluluk işaret edilerek yer almıştır.
Bununla birlikte bu iki yapının/mekânın ismi Kur'ân-ı Kerim'de Kâbe, Beyt, Beytullah, el-Beytü'l-Atîk, el-Beytü'l-Harâm, el-Beytü'l-Muharrem, el-Mescidü'l-Harâm ve el-Beytü'l-Ma'mûr olarak da geçmektedir.
ZEMZEM Tower | İlginç Sembolleriyle Kabe'nin Yanında Bulunan O Kule!
Mescid ilk yapıldığında batıda Babürrahme, doğuda Babücibril ve güneyde Babülcenubî olarak 3 kapısı vardı. Kıble Kudüs'ten Kabe'ye çevrildikten sonra güney kapısı kapatılarak kuzeye başka bir kapı açılmıştır (günümüzde ise Mescid-i Nebevi'nin 41 ana giriş ve çıkış noktası bulunmaktadır).
İbrahim Aleyhisselam'ın Kabe'yi inşa ederken kullanmış olduğu taş üzerinde mucizevi bir şekilde ayak izleri çıkmıştır. Uzun yıllardır muhafaza edilen bu taş cam bir fanusun içinde bulunmaktadır. İzdihama neden olmadan tavaf esnasında burada dua etmek çok sevaptır.
Mescid-i Haramda Kâbe-i muazzamanın kuzey duvarı önünde bulunan ve annesi Hacer'in de kabrinin bulunduğu Hatim denilen yere defnedildi. İsmail aleyhisselamın mucizeleri: 1.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
İslâm literatüründe ensar, Hz. Peygamber'i ve muhacirleri yurtlarında barındırmak ve korumak suretiyle onlara büyük yardımda bulunan Evs ve Hazrec kabilelerine mensup Yesribli (Medineli) müslümanlar için kullanılmıştır.
Malikilik mezhebinin görüşü Medine halkının yaşayış biçiminin esas olarak ele alınmasıdır. Malikilik mezhebi, kitap, sünnet ve icma gibi görüşlerin yanı sıra kıyas, istihsan gibi feri delillerin de ele alınması gerektiğini savunur. Malikilik mezhebine göre Medinelilerin ameli hadis gücündedir.
Medine halkının uygulaması mânasına gelen ve Mâlikî mezhebinde özel yeri olan bir hüküm kaynağı. Dört büyük Sünnî fıkıh mezhebinden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri