Meditasyon yapmak odaklanmayı gerektirir. Dolayısıyla düzenli yapılan meditasyon dikkati yönlendirme, konsantrasyonu sürdürme, odaklanmayı artırma gibi konularda yardımcı olur. Bunlara ek olarak hafızayı kuvvetlendirmeyi de sağlayabilir. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak hafıza kaybının da önüne geçebilir.
Yapılan 12 farklı araştırma sonucunda, meditasyonun özellikle yaşı ilerlemiş katılımcılarda dikkati, hafızayı ve zihinsel hızı geliştirdiği ortaya çıktı. Meditasyon sırasında dikkati ve odağı geliştirmeye çalışmak, hafızaya ve zihinsel berraklığa pozitif bir gelişim sağlıyor.
Meditasyon yapan kişilerde beyinde duyusal ve bilişsel alanlar diğer insanlara göre daha fazla gelişmiştir. Kişi meditasyon ile iç huzur, dinginlik ve neşeye ulaşır. Meditasyon stres ile başa çıkmak için birebirdir. Kişinin sosyal yaşamını canlandırır.
Son çalışmalar gösteriyor ki 2 haftalık bir meditasyon programı sonrası meditasyon beyinde etki gösterebiliyor ve bilişsel performansı artırıyor. Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri uzun vadede düzenli bir meditasyon programı uygulandığında -yaklaşık 8 haftada- kalıcı bir gelişim de sağlamış oluyor.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Meditasyon yapmak odaklanmayı gerektirir. Dolayısıyla düzenli yapılan meditasyon dikkati yönlendirme, konsantrasyonu sürdürme, odaklanmayı artırma gibi konularda yardımcı olur. Bunlara ek olarak hafızayı kuvvetlendirmeyi de sağlayabilir. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak hafıza kaybının da önüne geçebilir.
Sırtınız düz olacak şekilde bir sandalyeye veya yere rahatça oturun. Gözlerinizi kapatın veya bakışlarınızı meditasyon alanında yer alan, bir resim, herhangi bir simge veya size huzur veren bir nesneye odaklayın. Yavaş, derin ve nazikçe nefes alın. Zihninizi kendi içinize veya nesneye odaklayın.
- Kişisel farkındalık artar. - Sosyal ilişkilerin daha güçlü olmasını sağlar. - İş ve okul hayatında başarının artmasını sağlar. Özetle meditasyon, kişinin iç huzuru ve farkındalığı bulmasını sağlayarak stres seviyesini düşürüp daha kaliteli bir yaşam sürmesini sağlar.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir. Tüm semavi dinlerde ve spiritüel disiplinlerde meditatif çalışmalar yer almaktadır.
3. Meditasyon doğal olarak enerjiyi yükseltir.
Tıpkı fiziksel egzersiz gibi, meditasyon pratiği de bedende endorfin hormonu seviyelerinde yükselme sağlar. Endorfin iyi hissetme halini arttırır.
Uygulamanın ortalama 20 dakika sürmesi önemlidir ancak zamanınıza ve seviyenize göre süreyi uzatabilir veya kısaltabilirsiniz. Hayata bu kadar fayda sağlayan, olumlu düşünmeyi bu kadar yükselten meditasyon dünyasına siz de adım atabilir; kendinize iyi geleni yapmaya hemen başlayabilirsiniz.
Meditasyon kelimesi, Latince bir kelime olan meditatio kelimesinden türer. Meditatio kelimesi derin düşünme anlamına gelir. Meditasyon ile kişi sükunet, iç huzur, dinginlik ve farklı bilinç halleri elde ederek öz varlığına ulaşmada bir yol haritası ve birtakım teknikler elde eder.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Çalışmalar, meditasyonun kortizol gibi stres hormonlarının üretimini azaltabileceğini, stres ve kaygı düzeylerinde azalmaya yol açabileceğini göstermiştir. Meditasyon ayrıca, gevşemeyi ve sakinliği destekleyen parasempatik sinir sisteminin aktivitesini artırmaya yardımcı olur.
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra: Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır. Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
Özellikle Hinduizm, Budizm ve Taoizm'de meditasyon, dua etmekle aynı anlamı taşır. Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Kişilerin hayattaki motivasyonlarını ve işlevselliğini artıran bir yöntem olan bu meditasyon, oturarak ya da uzanarak, kişinin kendisini rahat hissettiği bir pozisyonda gerçekleştirilebilir. Kişi uygun gördüğü pozisyonda, düşüncelerinden arınarak kendi benliğinin derinlerine doğru bir yolculuğa çıkar.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Cinsel meditasyon, cinsel ilişki sırasında alınan zevki artırmak için vücudun farkındalığını yükseltmenin bir yoludur. Düzenli cinsel meditasyon, seks yapmayı siz ve eşiniz için daha keyifli hale getirmeye yardımcı olabilir ve aynı zamanda aranızdaki bağı derinleştirmek için de bir yoldur.
Bunun temelinde meditasyon sırasında huzur, denge, mutluluk yerine baskın olarak hissedilen endişe, gerginlik, huzursuzluk hisleri ve bunlardan bir an önce kaçma isteği yatar.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Kısaca özetlemem gerekirse, evet meditasyonun bilimsel dayanağı vardır. Ancak elbette bu her bilimsel yöntemde olduğu için her derde deva olduğu anlamına gelmez. Bir de tabii popüler kültürde çok hatalı yaklaşımlar da olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri