Yıllardır mitolojik bir unsur olarak bildiğimiz Yılan saçlı Medusa… Medusa hikayesi dilden dile dolaşan bir efsanedir. Dilden dile dolaşmasının nedeni belki de imkansızların içinde yaşamış ve talihsiz bir hikayenin başrolü başrolü olarak günümüze kadar gelmiş olmasıdır.
Yunan mitolojisine göre Athena'nın kocası Poseidon tarafından tecavüze uğrayan Medusa bu duruma misilleme olarak canavara dönüştürülen güzel bir kadındır. Medusa aslen Stheno veya Euryale olarak adlandırılır. Bir canavara dönüşmesinin temel alındığı bu hikayenin çok farklı versiyonlarına ulaşılabilir.
Medusa çok güzel bir kızdır ve altın sarısı saçları Poseidon'u cezbeder. Poseidon, Athena'nın bir tapınağında Medusa ile birlikte olur ve Athena buna karşılık Medusa'nın saçlarını yılanlara dönüştürür. Ve onu lanetler.
İki farklı kültüre ait olan iki ayrı efsanevi karakteri, Medusa ile Şahmaran'ı yukarıda anlattıktan sonra gelelim ortak özelliklerine. İki karakterde de bedensel olarak yılan ve insan türünün birleşimi görülüyor. Medusa'nın saçları yılan, Şahmeran'ın belden aşağısı yılandır.
Mitoloji dünyasında haksızlığa uğrayan bir kadın olan Medusa, özellikle Antik dönemde kötülüklerden korunmak için bir sembol haline gelmiştir. Olumsuz enerjiyi uzaklaştıran, kötülüklerden koruyan, güçlendiren bir sembol olan Medusa sembolü, altın üzerine kabartma olarak çalışıldı.
İlgili 37 soru bulundu
Perseus Medusa'nın büyülendiğini düşünerek başını keser ve kesik başı eline alarak savaşlara katılır. Başı görenler taş kesilir ve Perseus savaşları kazanır. Bu olaydan sonra Medusa'nın eski Bizans'ta kılıç kabzalarına ve sütun kaidelerine ters ve yan olarak işlendiği söylenmektedir.
Bu üç kız kardeşten yılanbaşlı Medusa, kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. Başka bir rivayete göre de Medusa; siyah gözleri, uzun saçları ve güzel vücuduyla övünen bir kızdır. Medusa, Zeus' un oğlu Perseus'u seviyordur.
İşte detaylar... ŞAHMERAN DUASINI OKUMAK GÜNAH MI? Ancak bu dua Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer yandan Me-sur dua diye bilinen Peygamber Efendimiz'in uygulayıp da ümmetine tavsiye ettiği dualar arasında da bulunmamaktadır.
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Medusa'nın gözyaşları kadınların uğradığı haksızlık sonucunda ayağa kalkışı, seslerinin giderek yükselmesi ve geleceğe doğru adım adım güçlenmesine işaret edecektir. Medusa hikayesinin başlangıcı Atina'da bulunan Athena tapınağında başlar.
Burdur Kibyra Antik Kenti'nde bulunan Medusa mozaiği, "Opus Sectile" tekniğiyle renkli mermerlerden inşa edildi. Burdur Gölhisar'ın Kibyra Antik Kenti'nde 3 bin 600 kişilik odeonun orkestra bölümünü süsleyen yaklaşık 2 bin yıllık dişi canavar figürü Medusa mozaiği ziyarete açıldı.
Afrodit; Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası, Roma mitolojisindeki ismi Venüs'tür.
Medusa'nın lahdinin bulunması için Abdülhamid'in görevlendirdiği ekip sonuca ulaşmıştır. Uzun uğraşlar sonucunda, Yerebatan Sarnıcı'nın -bugün kapanan dehlizlerinde- söz konusu lahit bulunmuştur. Burada kısa bir not yazmakta fayda var: Bugünkü Yerebatan Sarnıcı birçok dehlizlere sahiptir.
İstanbul'un en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Yerebatan Sarnıcı, 22 Temmuz 2022 tarihi itibariyle yeniden ziyarete açıldı. Sarnıç içerisinde yer alan yüzlerce sütun ile birlikte en dikkat çeken heykellerden biri de yüzü ters yerleştirilmiş Medusa Başı.
Tarihimizde Medusa hakkında çok az bilgi vardır. Buna rağmen Medusa'nın mezarının İstanbul Yerebatan Sarnıcı'nda olduğuna inanılır.
Her ne kadar "şah", erkekler için kullanılan bir unvansa da Şahmeran'a ilişkin tüm efsanevi kayıtlarda ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Şahmaran Gerçek mi? Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir.
Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde 2 Bin 800 yıllık duvar kabartmasında görüldü.
Bazıları bu duayı sihir ritüellerinde kullanılan kuran ayetleri gibi gayeler için okumaktadır. Bu haramdır.
Ölümlü Medusa
Athena ile evli olan denizlerin tanrısı Poseidon Medusa'dan çok etkilenir fakat ölümlü olduğu için Olimpos'a rezil olmamak adına bu ilgisini içinde yaşamaya başlar.
Özellikle Tanrıça Athena (Zeus'un en çok sevdiği kızı) onu çok kıskanmaktadır. Denizlerin tanrısı Poseidon ise Medusa'ya hayrandır. Başı öylesine dönmüştür ki bir gün Athena'nın tapınağında Medusa'ya zorla sahip olur. Bu durumu kendisi için aşağılayıcı bulan Athena, Medusa'yı gorgon yaparak cezalandırır.
Kökeni M.S 1. yüzyılın ilk evrelerine dayanan, mitolojide "Gözlerine bakan kötü niyetli kişileri taşa çevirdiğine" inanılan "yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar" olarak bilinen Medusa'nın figürlerine ülkemiz sınırları içerisinde, Aydın'ın Didim ilçesindeki Apollo Tapınağı'nda ve İstanbul'da Yerebatan Sarnıcı'nda ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri