Meyletmek kelimesinin kökü meyildir. Dilimize Arapçadan geçen meyil kelimesinin sözlük anlamı bir yere doğru eğim kazanmak, yönelmek anlamına gelir. Kelimenin fiil hali ''temayül'', sıfat hali ise ''meyilli'' şeklinde yazılır.
Meyil kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır. Meyil kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Meyil kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı meyl şeklindedir.
arapça "meyl" sözcüğü türkçe'ye geçerken "meyil" olarak evrilmiş. eğilim manasına gelmesinden olsa gerek, çoğunlukla "meğil" olarak yanlış yazılıyor/telaffuz ediliyor.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit aynı şekilde meyletmek kelimesi, 'Eğilmek ya da gönül vermek' biçiminde ifade edilir.
Eğilim, temayül. Beni görüp yönün öte döndürme / Yine gitmez meylim sendedir sende. Eğimli, eğiklik.
İlgili 39 soru bulundu
Meyletmek kelimesinin kökü meyildir. Dilimize Arapçadan geçen meyil kelimesinin sözlük anlamı bir yere doğru eğim kazanmak, yönelmek anlamına gelir. Kelimenin fiil hali ''temayül'', sıfat hali ise ''meyilli'' şeklinde yazılır.
müsait s. (müsa:it) Ar. musā'id 1. Uygun, elverişli: Müsait bir gün geleceğim. 2. tkz. Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın).
1. Bir tarafa doğru hafifçe eğilmek, meyletmek: Bir neş'eli hengâmede çepçevre yamaçlar / Hep aynı tahassüsle meyillenmiş ağaçlar (Yahyâ Kemal). 2. mec. İstek ve arzu duymak, temâyül etmek.
TDK'ya göre maalesef kelimesinin doğru yazılışı "maalesef"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Acaba olarak ifade edilir. Acep Örnek Anlatımı: Acep kelimesi eski Türkçede acaba sorusu ve merak edilen herhangi bir şeyi kibarca sorgulamak için söylenen ve kullanılan bir sözdür. Yazılan eski şiirler ve türkülerde de sıklıkla acaba sorusu yerine acep sözü kullanılmıştır.
Mehil izni vermek kelimesinin anlamı süre tanımak belli bir süre izin vermek anlamına gelmektedir. Mehil izni ortalama 15 gün olarak verilmiştir. Mehil izni genellikle atanma yani taşınma gereken durumlarda ve evlilik gibi durumlarda verilmektedir.
Olmayacak dualara amin diyorum anlamında.
mesajınıza başlayabilirsiniz. Hitap kısmından sonra kendinizi kısaca tanıtmalı ve e-postayı niçin yazdığınızı ifade etmelisiniz. sunarım./ Rica ederim. Sonra “Saygılarımla” yada “İyi çalışmalar dilerim.” ifadeleri eklenir.
Ayrı olarak yazılıp kullanılması, yazım kuralları bakımından doğru değildir. Buna göre ayşekadın doğru yazılışı şu şekildedir: Ayşekadın (doğru kullanım) Ayşe kadın (yanlış kullanım)
Google'ın e-posta hizmeti "gmail" diye yazılır "ci-meyıl" diye okunur.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Mide kelimesi birçok kişi tarafından mide şeklinde yazılmaktadır. Ancak bazı kişiler bu kelimeyi 'miğde' veya 'migde' şeklinde yazmaktadırlar. Bu yazım şekilleri yanlıştır. Çünkü bu kelimenin tek doğru yazımı 'mide' şeklindedir.
MUVAFFAK KELİMESİNİN ANLAMI
Başarmış, başarılı (kimse) anlamına gelir. Bu kelime genellikle muaaffak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı muvaffak şeklinde olmalıdır.
Münnecim kelimesi halk arasında geleceği gören ve gelecek konusunu tahmin eden şeklinde bilinir.
Meyletmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -e Eğilmek. mecaz Gönül vermek.
Bir şeyin, bir bahsin özü. Kısaca esası.
Uygun, elverişli: Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın) anlamına gelir. Bu kelime genellikle müsayit şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı müsait şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru kullanımı müsait şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan musiki kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
TDK'ya göre mağdur kelimesinin doğru yazılışı "mağdur"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri