Mesih, Hz. Îsâ (as) için kullanılan bir unvandır. Mehdî ise ahirzamanda gelecek olan Muhammed Mehdî unvanına sahip ve dinsizliğin iki dehşetli cereyanına karşı mücadele edecek Peygamber Efendimizin (asm) soyundan geleceği muntazır olan ve asırlardır beklenilen müceddid-i ahirzaman olarak bilinen zattır.
Ehl-i Beyt soyundan gelen İslam Devleti'ni 656-661 yılları arasında dördüncü İslam halifesi ve İslam peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu Ali el-Mûrtezâ'nın torunlarından On Birinci imâm Hasan el-Askerî'nin oğludur.
Mehdi (Arapça: المهدي), İslam'da ahir zamanda geleceğine ve İslam'ın dünya hakimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişidir. "Kendisine rehberlik edilen", Allah tarafından yol gösterilen, hususi ve şahsi bir tarzda Allah'ın hidayetine nail olan (hidayete erdirilen) kişi manasındadır.
Mehdi dünyaya gelerek Mezopotamya bölgesinde kafirler ile savaşacaktır. Bu savaşın bitmesinin ardından bir süre sonra ise kıyametin kopacağı bilinmektedir. Kıyamet kopana kadar Hz. Mehdi'nin gelmesi ile birlikte Müslümanlar bir süre ferah bir yaşam süreceklerdir.
Mehdi ve Mesih Kavramları Aynı Şeyi mi İfade Eder? Mesih kelimesi Hz. İsa (as) için söylenmekte olan bir kelimedir. Mehdi kelimesi ise ahir zaman içerisinde gelecek olan ve deccalın fitnesini engelleyecek, Peygamber Efendimizin soyundan gelmiş bulunan zat olarak isimlendirilir.
İlgili 44 soru bulundu
Hz. Mehdî (ra) ile, Hz. Îsâ (as) ahirzamanda aynı zaman diliminde gelecek olan ve birbirine mülâki olacak iki ayrı şahsiyettir. Çünkü Peygamber Efendimiz (asm), her ikisi ile alâkalı ayrı ayrı teferruatlı haberler vermiş olup, meselenin iltibas edilmesini engellemiştir.
Aztekler “quatzalcoatl”, Eski Mısırlılar “ameni”, Hinduizm “kalki”, Budizm “maytreya”, Mecûsîlik “saoşyant”, Yahudi ve Hristiyanlar ise “mesîh” tabirini kullanmaktadırlar.
İmam Mehdi(af)'nin annesi Nergis Hatun'un annesinin şehri İstanbul'dan Zeynebiye'den ferec duası ve “Lebbeyk Ya Mehdi” nidaları | By Zeynebiye | Facebook.
Mehdinin özellikleri Hazreti Muhammed tarafından Araplardan ve muhammedin soyundan gelecektir. Açık alınlı ve ince burunlu bir birey olması ile bilinecektir. Tam yedi sene boyunca dünyaya hüküm sürecektir. Hazreti Muhammed hazreti mehdiyi duyan bireyin ne olursa olsun onun safına geçmesi gerektiğini bildirmektedir.
Doğudan çıktığına inanılıyor. Bazı hadislerle birleştirildiğinde, genellikle bugünkü Suudi Arabistan veya Irak olduğuna inanılan "Necid"dir. Cenneti ve cehennemi sunacak ama onun cenneti cehennem, cehennemi de cennettir.
Bediüzzaman Hz.leri, farklı tarihlerde yaptığı açıklamaların hepsinde, Mehdi ve talebelerinin geliş zamanı olarak hicri 14. yüzyılın başlarına işaret etmiştir.
Hz. Hüseyin'e Hz. Mehdî'nin ne ile tanınacağı sorulduğunda, “Sekîne ve vakarı, helal ve haramı bilmesi, insanların kendisine muhtaç olup onun kimseye muhtaç olmamasıyla tanınır.”25 cevabını verir.
Hz. Hasan veya Hüseyin'in neslinden gelecek olan bu kurtarıcının adı Resûl-i Ekrem'in adına, babasının adı da onun babasının adına uygun olacak (Muhammed b. Abdullah) ve zulümle dolu olan dünyayı adaletle dolduracaktır.
Mehdi'nin kırk yaşında (mehdi) olacağına dair diğer bazı rivayetler de vardır. (bk. Ebu Nuaym, fiten, 1/376; 1/402). - Araplar arasında yedi-yetmiş, kırk gibi sayılar bazen kesretten kinaye olarak kullanılır.
Hazret-i Ali'nin rivayeti de şöyledir: (Mehdi, Medine'de doğacaktır.)
Hâlbuki Bediüzzaman, Muhakemat isimli eserinde “Seyyid olmayan seyyidim ve seyyid olan değilim diyenler, ikisi de günahkâr ve duhûl ile huruc haram oldukları gibi…” sözüyle bu husustaki inancını ortaya koyduktan sonra Şualar isimli eserinde “Said itiraznamesinde demiş ki: 'Ben seyyid değilim. Mehdi seyyid olacak.
İnanışa göre Hz. Mehdi, deccalin olduğu bir zamanda gelecek ve deccale karşı savaşacaktır.İsa Mesih gökten yeryüzüne inince onun yanında olup deccali yenmesine yardım edecektir. Kurtarıcı inancı dinler tarihinin ortak paydası olarak görülmektedir.
Mehdi kıyamet gününe yaklaşırken ortaya çıkabilecek olan ve bütün iman eden kişileri hidayete erdirecek şahıs olarak kabul edilir. Bugün pek çok kişi Hz. hazreti mehdinin yakın bir zaman içerisinde ortaya çıkacağını düşünmektedir. Bunun temel sebebi ise kıyamet alametleri ile ilgili olmasından dolayıdır.
Allah-u Teâlâ onu hıfz-u himaye'sine ve tasarruf-u ilahiye'sine alacaktır. Mehdi Aleyhisselâm'ı bir gecede olgunlaştıracak. O gece onu nûr'u ile dolduracaktır. Yani Allah-u Teâlâ onu nûru ve kudsi ruhu ile destekleyecektir.
Üstadımızın da ifade ettiği gibi bu makama; “Makam-ı Hızır, Makam-ı Üveys, Makam-ı Mehdiyet” deniliyor. Bu makama çıkmış bir veli yanlışlıkla mehdi olarak telakki edilebiliyor. Tarihte birçok büyük evliyanın mehdi telakki edilmesi de bu yüzdendir. Ama aslında o kişi ne Kutb-u Âzamdır ne de mehdidir.
Mehdi'nin (a.s) halktan gizlendiği için evliliğinin gaybet felsefesiyle bağdaşmayacağını belirtmişlerdir. Bazıları da İmam Mehdi'nin (a.s) evliliğinin mümkün olduğuna ancak bu konuda kesin bir görüşü ortaya koymanın da mümkün olmadığına inanmaktadır.
Osmanlının yükselme döneminde bu iddialar vardı. Bu gidişle mehdilik iddiasının artacağı beklentimiz var. Şu anda İslam dünyasında 200, Türkiye'de 6 tane mehdilik iddiasında bulunanlar var.
d) Mehdilik, bir inanç değil inanıştır; İslamî değil insanî ve kültüreldir. “Beklenen Kurtarıcı” inancı, Yahudi ve Hristiyanlıkta bir inançtır. İslam inancında ise kendine yer bulamamıştır. Ancak İslam kültür tarihinde Mehdilik olarak Şiilerin iman esaslarına girmiştir.
İnsanlara Allah'ın emir ve yasaklarını anlatıp hayra yönelten kişilere de Mehdi denir. Mehdi isminin sözlük anlamını ve Kuran'ı Kerim'deki karşılığını derledik. Mehdi ismini, 4246 kişi kullanmaktadır. Bu ismin müennes hali olan ve kız çocuklarına konan Mehdiye ismini kullanan kişi sayısı ise 1542'dir.
Bazı rivayetlerde ise onun yeryüzünde kırk sene kalacağı (Müslim, “Fiten”, 110, 116; İbn Mâce, “Fiten”, 33; Müsned, II, 166; III, 367; V, 364, 434-435), sonra da Hz. Îsâ'nın Şam'da nüzûl ederek onu Lüd kapısında öldüreceği kaydedilmektedir (Müslim, “Fiten”, 110; Tirmizî, “Fiten”, 59, 62; İbn Mâce, “Fiten”, 33).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri