Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Mehir senedi yoksa ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mehir senedi yoksa ne olur?

Mehir senedi tanıkla ispat edilemez. Uygulamada mehir senedi olarak bilinen yazılı belgeyle mehir alacağı ispat edilebilir. Mehir senedi gibi yazılı bir belge olmadan yapılan mehir sözleşmesi hukuken geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

Mehir senedi zorunlu mu?

İslam hukukundaki mehir hiçbir şarta tabi değilken günümüz hukukunda birtakım şartlara tabidir. Mehir senedi; – Taşınır eşya veya para mehir verilmişse : senet yazılı olarak yapılmalıdır. – Taşınmaz veya taşınmaz üzerindeki ayni hak mehir verilmişse: resmi şekilde yapılmalı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Geline mehir verilmezse ne olur?

Mehir verilmezse mehir alacaklısı kadının alacağını tahsil etme hakkı olur. Bunun için icra takibi veya alacak davası başlatılabilir. Ancak mehir sadece mehir senedi mevcutsa alınabilir, yoksa verilmediğinde hiçbir şey yapılamaz. Mehir senedinin bir avukatla hazırlanması sağlıklı olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Evlilikte mehir zorunlu mu?

Mâlikî mezhebinde mehir, nikâh akdinin sıhhat şartı kabul edilmiş ve mehir tespit edilmeden yapılacak evlenmeler gayrisahîh (geçersiz) sayılmıştır. Hanefî, Şâfî'î ve Hanbelî mezhepleri ise mehri nikâhın şartlarından biri değil, kaçınılmaz bir sonucu olarak kabul etmişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Mehir ne zaman geçersiz olur?

Mehrin miktarı nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ denir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Boşanmada Mehir ve Mehir Senedi - Avukat Serpil Çınar

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Erkek mehir vermeden ölürse ne olur?

Erkek mehir vermeden ölürse mehir alacağı kimden istenebilir? Mehir senedinden kaynaklanan borç ve alacaklar, eşlerden birinin ölümü halinde onların mirasçılarına geçer. Mesela erkek mehir vermeden ölürse mehir, erkeğin mirasçılarından talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

Mehir ne zamana kadar yerine getirilmeli?

Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma hâlinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm hâlinde de, bırakmış olduğu mirastan ödenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Evi terk eden kadına mehir verilir mi?

MEHİR SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA VAZGEÇME

Her zaman istenilebilir. Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Düğünde takılan takılar mehir yerine geçer mi?

Şayet takılar kız tarafının takmış olduğu takılar ise, kadına verilmesi gerekir. Takılan takılar kadının mehiri olarak takılmış ise, kadına ait olduğu için boşanma durumunda dahi ödenmesi gerekir. İade edilecek takıların bizzat kendileri verilebileceği gibi onların kıymetleri de verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: camiahaber.com

Mehir vermeden boşanma olur mu?

Mehir, İslam hukukunda erkeğin eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala verilen isimdir. Mehir, boşanma halinde de talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Mehir istememek olur mu?

Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Nikâhtan önce belirlenen mehir (müsemmâ) veya belirlenmemişse mehr-i misil evliliğin neticesidir, rüknü veya şartı değildir. Mehirsiz kıyılan nikâh geçerlidir (el-Mevsûatü'l-Fikhiyyetü'l-Kuveytiyye XXIV, 64). Ancak bu durum, kadına mehrin verilmeyeceği anlamına gelmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Kadın boşanmak isterse mehir ne olur?

Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vâki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlea) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 4/388; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, 1/303-304).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Imam nikahı nasıl kıyılır ne sorulur?

İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran'dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Mehir en fazla kaç gram altın olmalı?

Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır. Bir kız ile bir erkek nikahlanıp, sonra boşanırlarsa, böyle meşru bir halvet de olmamışsa, mehrin yarısını verir. Halvet olmuşsa mehrin tamamını verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Mehir en fazla ne kadar olmalı?

MEHİR MİKTARI NE KADAR OLMALI? Mehir miktarı Hanefî mezhebine göre en az 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikî mezhebine göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî mezhebindeki hukukçulara göre ise mehrin üst ya da alt sınırı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Mehir senedi noterde yapılır mı?

Resmi bir belge haline gelebilmesi için ise noter huzurunda tasdik ettirilmesi gerekmektedir. Boş kağıt üzerine ''Mehir Senedi'' yazarak belge düzenlemeye başlanır. Belge içerisine kocanın eşine vermeyi taahhüt ettiği ekonomik değeri olan şeyler miktar belirterek yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: latifcembaran.com

Ailenin taktığı altın mehir sayılır mı?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Mehir olarak neler istenir?

Kadın mehir olarak altın, ev, araba veya diğer maddi her şeyi isteyebilir. Mehir farz mıdır: Kur'an-ı Kerim'de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ensonhaber.com

Evlendikten sonra altınlar kimin?

"Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır. Kadına ait ziynetler, koca tarafından bozdurulup, değişik amaçlarla harcanmış olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Kadın ölürse mehir kime kalır?

Dolayısıyla kadın ölünce henüz almadığı mehri de dâhil olmak üzere kendisine ait mal varlığı, teçhiz ve tekfin işlemi yapılıp, borçları ödendikten ve vasiyeti şartlarına uygun olarak yerine getirildikten sonra, mirasçılarına intikal eder. Koca da diğer mirasçılar gibi hissesi oranında karısının mirasından pay alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Dinimize göre kadın erkeği boşayabilir mi?

Nikâh akdi esnasında veya daha sonrasında kendisine tefvîz-i talak ile boşama yetkisi verilmeyen kadın da eğer isterse muhalea yöntemiyle kocasını boşayabilir. Muhaleada esas kadının kocasına bir bedel ödeyerek kocası ile boşanma üzerine bir anlaşma yapmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sosyalarastirmalar.com

Bir kadın imam nikahını nasıl bozar?

Dinimiz, evi geçindirme ve nikâhı bozma yetkisini erkeğe vermiştir. Fakat bazı durumlarda kadının da nikâhı bozma hakkı vardır. Örneğin kadın, eşinden şikâyet ederek boşanma için mahkemeye başvuru yapabilir. Mahkeme boşanmaya karar verirse nikâh düşmüş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Mehir alt sınırı nedir?

Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Imam nikahında kadına ne sorulur?

Kadına “Kabul ettin mi?, … kişisine zevce olarak vardın mı?” diye sorulurken erkeğe “… kişisini zevce olarak aldın mı?” diye sorulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Mehirden nasıl vazgeçilir?

Mehrini aldıktan sonra eşine bağışlayan kadın bunu teslim etmeden önce bağışından dönebilir; zira teslim gerçekleşmediği için hibe akdi tamamlanmamış; yani bağış gerçekleşmemiştir. Ancak hibe edilen mehrin teslimi gerçekleşirse kadının bu hibeden vazgeçme hakkı yoktur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/48, 52).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT