Mehmet Akif Ersoy'un tarihimizdeki yeri üzerinde etkili olan en önemli unsur İstiklal Marşıdır. Milli mücadele yıllarında yaşamış, Türkiye Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda siyasetle ilgilenmiş olan yazar, İstiklal Marşını Yazarak kahraman Türk ordusuna armağan etmiştir.
Mehmet Âkif, şiir yazmaya Baytar Mektebinde öğrenci olduğu yıllarda başladı. Yayımlanan ilk şiiri Kur'an'a Hitap başlığını taşır. 1908'den itibaren aruz ölçüsü kullanarak manzum hikâyeler yazdı.
Şiirlerini "Safahat"ta topladı
Milli şair, ayrıca Türk milletinin hürriyet mücadelesi için yazdığı "İstiklal Marşı"nı ise "Safahat" eserine koymadı. "Kur'an'dan Ayet ve Hadisler" ile "Mehmet Akif Ersoy'un Makaleleri" adlı çalışmaları ise vefatının ardından okunabildi.
Safahat. "Safahat". Mehmet Âkif Ersoy'un şiirlerini topladığı yedi kitaplık şiir külliyatının adıdır, içinde 11.240 mısra tutan 108 şiir bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Ertuğrul Düzdağ, böyle bir şeyin gerçekleşmesi durumunda bunun ilk önce “İstiklal Marşı” ve “Safahat” gibi eserlere zarar vereceğini ve dolayısıyla dönemin şartları açısından Mehmet Akif'in Mısır'a gitmesinin doğru bir karar olduğunu belirtiyor.
Mehmet Âkif Ersoy, Abbas Halim Paşa'nın davetlisi olarak 1923-1924 yılları arasında kışı geçirmek için Mısır'a gitmiştir. Yine 1925 yılında tekrar Mısır'a gittiğinde ise on buçuk yıl boyunca orada kalmıştır.
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un bütün şiirleri tek bir kitapta birleşti. Vatan şairinin yazdığı şiirler "Mehmet Akif Ersoy Şiir Külliyatı Safahat" kitabında toplandı.
Adını taşımaktan büyük onur duyduğumuz İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy, vefatının 86. yıl dönümünde İstanbul Edirnekapı Şehitliği'ndeki mezarı başında anıldı.
Mehmet Âkif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara'daki Taceddin Dergâhı'ndaki odasında, Türk ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve Bakanlığa teslim etti.
Habertürk'ün moderatörü Mehmet Akif Ersoy'un 7 ay önce dünya evine girdiği Show TV Ana Haber spikeri Pınar Erbaş ile evlilikleri direkten döndü. Geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açan Pınar Erbaş, bir gün sonra davadan vazgeçti. Çiftin boşanma davaları düşürüldü.
Yarışmaya kazanan şaire ise 500 Lira'da ödül verilecekti. Yarışmaya toplamda 724 şair katıldı ve Mehmet Akif Ersoy'un " Kahraman Ordumuza " adlı şiiri en çok beğenilen şiir oldu. Büyük çalışmalar sonrasında ise 12 Mart 1921 tarihlitoplantıda İstiklal Marşı seçilmiş oldu.
Hamdullah Suphi Tanrıöver (1885, İstanbul - 10 Haziran 1966, İstanbul), Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi.
Mehmet Akif Ersoy ile Pınar Erbaş boşanmanın eşiğinden döndüler. Geçimsizlik nedeniyle boşanma kararı alan çiftten Pınar Erbaş'ın eşi Mehmet Akif Ersoy'a karşı açtığı boşanma davasından vazgeçtiği öğrenildi. Mart ayının sonunda boşanma davası açan Pınar Erbaş, kararından vazgeçti.
Fransız romantiklerinden Lamartine'i Fuzuli kadar, Alexandre Dumas Fils'i Sâdi kadar sevdiğini belirten şair, bütün bu sanatçıların uğraşı alanlarına giren manzum hikâye biçimini kendisi için en geçerli yazı olarak seçmiştir.
Çok iyi derecede Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Mehmet Akif yirmi yaşında Kur'ân-ı Kerîm'i ezberleyerek hafız olmuştur.
Bu misafir, Türkiye İstiklâl Marşı şairi Mehmed Akif Ersoy'dur. Ülkesinde karşılaştığı incitici muamelelere karşı daha fazla dayanamayarak yakın dostu Abbas Halim Paşa'nın samimi davetiyle kalıcı olarak Mısır'a gider ve başkent Kahire'ye yerleşir.
Onun sözleri etkilidir, çünkü her sözü yaşamından süzülmüş ve her kelimenin bedeli ödenmiştir. 27 Aralık 1936'da sona eren dünya hayatının her anı mücadele ve murakabe ile geçmiş; muzdarip ama daima umutlu, samimi ve ahlaklı bir ömür sürdürmüştür.
Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır'da yaşayan Milli Şâirimiz Mehmet Âkif Ersoy, 17 Haziran 1936'da tedavi için İstanbul'a döndü. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul'da, Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nda vefat etti, Edirnekapı Şehitliğinde yatmaktadır.
Malum, Akif 1898 yılında yirmi beş yaşında iken yirmi yaşında olan Tophane-i Amire Veznedarı Mehmet Emin Bey'in kızı İsmet Hanım (1878-1944) ile evleniyor ve bu evlilikten üç kız, üç erkek çocuk dünyaya geliyor. İsimleri sırasıyla; Cemile, Feride, Suad, İbrahim Naim (birbuçuk yaşında öldü), Emin Akif, Tahir'dir.
Benimsediği sanat anlayışı, tercih ettiği edebi tür ve realizmin onun yaşadığı dönemde yaygın olarak kullanılan bir edebiyat akımı olması, Mehmed Âkif'in şiirlerinin gerçekçilik akımının bazı özelliklerini taşımasına sebep teşkil etmiştir.
Şiir, şairin Haliç'ten Süleymaniye Camii'ne doğru yolculuğunda gördüğü manzaraların ve Süleymaniye Camii'nin dış ve iç mekanların şiirsel bir dil ile tasviriyle başlar. Ardından, dostunun ağzından dönemin Osmanlı toplumu ve diğer İslam diyarlarının o dönemdeki dinî, sosyal ve siyasal durumlarından bahseder.
Şiirde Mehmet Âkif, istibdat dönemi dediği II. Abdülhamid döneminde birkaç çadırdan cihangirâne bir devlet çıkaran, heybetiyle dünyaları titreten milletimizin zelil olduğunu, göklerde yüzen bayrağımızın aşağılara indiğini söyler.
Kendisi, bu gidişin gerekçesini dostlarından Şefik Kolaylı'ya şöyle açıklıyor: "Arkamda hafiye gezdiriyorlar. Ben, vatanını satmış ve memlekete ihanet etmiş adamlar gibi muamele görmeye tahammül edemiyorum. İşte, bundan dolayı gidiyorum."
Bu mücadelede en çok zarar gören isimlerden biri de İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy oldu. 1925 yılında ülkesini terkedip Mısır'a yerleşen ve 11 yıl sonra hasta ve kırgın olarak Türkiye'ye dönen Akif'in o yıllarda neden Mısır'a gittiği tartışması günümüze kadar cevabı bilinmeyen bir soruydu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri