Kanola yağındaki doymuş yağ oranındaki bu düşüklük ve içeriğinde omega-3 yağ asidi içermesi sağlığa önemli bir katkıdır. Kanola yağının bir diğer tercih sebebi ise ayçiçeği yağına oranla ısıya karşı daha dayanıklı olmasıdır. Bu da kızartma yağı olarak tercih edilmesini sağlamaktadır.
Rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinir. Ancak kolza ürününün yağında insan sağlığına zararlı erüsik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı glukosinolat bulunması nedeniyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştır.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Yazlık kanola daha çok ılıman iklim bölgeleri olan Ege ve Akdeniz'de yetiştirilmektedir. Kanola bitkisi kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Kanola yağı helal mi? Kanola yağının içerisinde dinen yasaklanmış maddeler olduğu düşünülmemektedir. Ancak ileride yapılacak araştırmaların kanola yağının insan sağlığını tehdit ettiğini kanıtlanması durumda bu yağın tüketiminden kaçınılmalıdır.
Ayçiçek yağı içerisine soya yağı karışınca balık kokusu veriyor. Kanola yağı karışınca metal kokusu gibi bir koku geliyor.
Kanola nedir? Kolza bitkisinden elde edilen ve turpgiller familyasından olan kanola bitkisi aslında “kolza” olarak bilinen türün ıslah çalışması sonucu zararlı asitlerinden kurtulduktan sonra “Canadian oil low acid” ifadesinin kısaltılmış halidir.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Kanola yağının zararları nelerdir
Kolza bitkisi; en zehirli olan bitkiler arasında yer alır; zehirli olmalarından dolayı hayvanlar bile bu bitkileri tüketmezler.
Kanola yağının içerisinde yüksek oranda erusik asit bulunmaktadır. Bu asit akciğer kanserine, sinir ve kan dolaşım sistemindeki bozukluklara neden olmaktadır. Bu kadar zararlı olmasının en önemli sebeplerinden birisid trans yağ olmasıdır.
Öte yandan bazı araştırmacılar, yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtiyor. Isıtılmış palmiye yağının yüksek tansiyona neden olduğu da ifade ediliyor.
Kolesterol içermeyen kanola yağı, Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 gibi faydalı yağ asitleri içermektedir. Ayrıca kanola, diğer yemeklik yağlardan daha az sağlıksız doymuş yağ oranına sahip olduğu için daha faydalı bir bitkisel yağ seçeneğidir.
Bitkisel sıvı yağlar (ayçiçek, soya, zeytinyağı, mısırözü yağı, fındık yağı vb.) daha az doymuş yağ içerirken, daha fazla doymamış yağ içermektedirler. Bu nedenle, yemeklerinizde mümkün olduğunca bitkisel sıvı yağları kullanın.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Çıkışta yapılmalıdır. 1 ton Kanola dan 400 kg yağ elde edilmektedir.
Kanola yağı piyasadaki bütün yemeklik ve diğer yağlardan daha az doymuş yağ içerdiği için sağlıklı bir yemeklik yağ alternatifidir. Son derece faydalı tekli ve çoklu doymamış yağlar olarak bilinen Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 içerir.
Mısırözü yağının tüm yemek ve tarifler için ölçülü tüketilmesi önerilmektedir. Her besinin fazla tüketimi kalp ve damar sağlığını etkileyeceği için; mısırözü yağının da aşırı tüketilmesi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çok fazla olmayacak şekilde günlük tüketime uygun miktarda mısırözü yağı kullanabilirsiniz.
Buna karşılık, kanola yağı da, palm yağı gibi ucuz yağlar da donmaktadır. Yani, donma özelliği sadece zeytinyağına değil tüm yağlara ait bir özelliktir.
İşlenmiş pek çok hazır gıdada, margarinlerde, ekmeklerde, salatalarda ve yemeklik yağ olarak kullanılmaktadır. 200 derece sıcaklığa kadar dayanıklı olduğundan kızartmalarda sıklıkla tercih edilen kanola yağı, kızartma işlemi sonrasında tadını ve aromasını korur.
Başkanımız Sn Yahya TOPLU tarafından “Elektronik Satış Salonunda” yapılan açık artırma neticesinde söz konusu ilk mahsul Kanolanın ilk 100 kilosu sembolik fiyattan açık artırmaya sunularak kilosu 130 TL alıcı buldu. Kalan 22 bin 900 kg ürün 12,39 TL/kg fiyattan satıldı. Ürünü Peker Bakliyat Tarım Ürünleri Tic.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri