Merhaba:) 1) Neden her taşın rengi farklıdır? -Farklı renklerde olmasının nedeni içerdiği minerallerin farklı oluşudur. Aynı şekilde taşlar, içerdikleri farklı maddelerden ötürü farklı sertlik ve parlaklıktadır.
Taşların büyüklüğünün ve şeklinin birbirinden farklı olmasının sebebi sorusunun cevabı; Cevap: Bunun sebebi Dış faktörlertür. Yağmur, sel, rüzgâr gibi dış faktörler taşlar da şekil değişikliğine neden olur.
Her kayacın farklı mineralden oluşması sebebiyle her taşta farklı mineralden meydana gelmiştir. Taşların içerisinde bulunan farklı tür ve sayıdaki mineraller taşların renklerinin farklı olmasına sebep olmuştur.
Doğal taşların renk değiştirme sebebi, bulunduğu ortamın ısısının değişmesidir. İşlenmemiş ve doğal olan taşlar tene temas ettiklerinde renk değiştirme reaksiyonu gösterebilmektedir. Hatta bazı taşların renk tonlarında açılma dahi olabilmektedir.
Dünya üzerindeki en değerli taş olarak kabul edilen, şüphesiz elmastır.
İlgili 28 soru bulundu
Ametistin, doğal taş isimlerini sıralarken görüp görebileceğimiz en güçlü doğal taş türü olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Mineraller bulunduğu taşın rengini, sertliğini ve biçimini belirler. Bir taş aynı tür minerallerden oluşabileceği gibi farklı tür minerallerdende oluşabilir. Aynı cins minerallerden oluşmuş taş tek renklidir. Farklı cins mineraller içeren taş ise çok renkli olabilir.
Sahte taşların aksine, doğal taşların erime dereceli oldukça yüksektir, bu sebeple yanmaz ve erimezler. Fakat, yüksek ısıya maruz bırakıldıkları zaman renk değiştirebilir ve deforme olabilirler.
Muhammed (S.A.V.) akik taşını kullanırdı. Hadisler ve sünnet yoluyla gelen bilgilerden Hz. Muhammed'in akik taşını kullandığı anlaşılır. Ashabına akik yüzük takması gerektiğini söyleyen çeşitli hadisler rivayet edilir.
Bu taşın rengi çok dengesizdir ve uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında azalabilir. Görece daha soluk renkli taşlara, rengi arttırmak için çeşitli işlemler uygulanabiliyor. Ametist taşının mor rengi aslında içindeki demir madeninden gelir.
Evet, bazı doğal taşlar bulunduğu ortamın ısısına göre renk değiştirebilmektedir. Bu renk değiştiren taşlardan bir tanesi ise ametisttir. Ametist genellikle mor renkte olmaktadır. Mor-mavi arasında gidip gelen renk skalasında bu taş, bazı zamanlarda ise bambaşka bir renkte olabilmektedir.
Parlak kırmızılar, donuk kahverengiler ve grilere kadar Dünya'nın kayaları doğada seyri eşsiz güzel bir tablo çizebilmektedir. Tüm bu renkleri kayaları oluşturan mineraller belirlemektedir. Mineraller kayaların yapı taşlarıdır. Mineraller taşa verdikleri renkleri farklı kimyasal elementlerden almaktadır.
Çevremizde gördüğümüz taşların birbirinden farklı renklerde olmasının sebebi ise yapılarında farklı minerallerin bulunmasıdır. Örneğin Erzurum ile özdeşleşmiş “oltu taşı” karbon içerdiği için genellikle siyah renktedir. Minerallerin bazı türleri ise doğada düzgün kristaller hâlinde ve nadir bulunur.
Renk değiştirme özelliği olan ve bu yönüyle nadir taşların başında gelen Zultanit, madencilikte 'Diaspor' adıyla bilinir. Bugün piyasada Zultanite® markasıyla kendine yer bulan bu değerli taş, Muğla'nın Milas ilçesinde 2005 itibariyle çıkarılmaya başlanmıştır.
AMETİST: Aşkı çeker. Tutkuyu anlatır. Eğer tutkulu aşkları seviyorsanız ametist kullanın.
Sitrin taşı para taşı yada tüccar taşı olarak bilinir ve yüzyıllar öncesinden bu şekilde kullanılmıştır. Parasal gücü arttırdığına inanılır.
Peridot,Kaplangözü,Malakit,Yeşim,Sitrin,Yakut,Aventurin,Rodonit ve Karnelyan bolluk ve bereket getiren doğal taşlardır.
Bu tür doğal taşlar ısıya maruz kaldıkları zaman renk değiştirebilmektedirler. Kuvars diğer doğal taşlara göre oldukça farklıdır. İçerisinde bulunan kimyasal maddeler kuvarsın renk değiştirmesine sebep olur. Günümüzde en çok takı tasarımında kendisine yer bulan kuvars, pembe ve mor gibi farklı renklere de sahiptir.
Genel olarak gri ve bej tonlarını temsil etmektedir. Taş rengi denildiği zaman da krem, bej, gri ve vizon tonları akla gelmektedir. Bu renklerin haricinde çakıl taşı rengi, göktaşı rengi gibi özel taş renkleri de bulunmaktadır. Ancak sadece taş rengi denildiği zaman açık renkli gri ve krem tonları anlaşılmaktadır.
Doğal taşlar yapısı gereği pürüzsüz değildir, yüzeylerinde baloncuk ve çatlaklar vardır. Sahte taşlar ise bu tür detaylar barındırmaz ve az kusurlu olmasıyla dikkat çeker. Taşınıza büyüteç yardımıyla göz gezdirerek üzerinde bulunan kusurları inceleyebilir, böylelikle gerçekliği ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Aleksandrit, florit, diaspor ve lal taşı gibi bazı kristaller, yapıları gereği ile doğal olarak renk değiştirme özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra taşın uzun süre güneş ışığı görmesi, sıcaklığa maruz kalması gibi faktörler de renk değişimi sebepleri arasındadır.
Sitrin taşı, kuvars grubu içerisinde yer alan ve sarı tonda doğal bir taştır. İçerisinde bulunan yoğun demir sayesinde sarıdan açık kahveye doğru geçişli bir renge sahiptir. Bu saf doğal taş, ismini Yunanca'da limon olarak bilinen citron kelimesinden alır.
Pembe kuvars taşı işlenmiş şekilde aldıysa; yüzük ve kolye formu gibi şekillendirilmiştir. Taşın sahip olduğu camın çizilmesinin denenmesi ile taşın gerçekliği anlaşılabilir. Satın aldığınız taş, gerçek kuvars taşı ise, cam çizilecektir. Pembe kuvars taşı mum ya da çakmak yardımı ile de test edilebilir.
Ametist taşı gibi bazı taşlar yüksek ısılara maruz kaldığı zaman renkleri değişiklik gösterir. Bu işlemler yapıldığında ametist taşının içinin ve dışının renginin aynı olduğu görülürse, bu durum işleme konu ametist taşının yüksek ihtimalle orijinal olduğunu ifade eder.
Ametist taşı, yoğun enerjiye sahip özel taşlardan birisidir. Kuvars gurubunda yer alması sebebiyle suyla temas etmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Meditasyonların baş tacı ametist taşı hem oldukça kolay temin edilebilir hem de suyla temizlenebilir nadir taşlardan birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri