Toprağın yapısında farklı mineraller bulunuyor. Örneğin toprakta yaygın olarak bulunan demir minerallerinden götit sarı-kahverengi, hematit ise kırmızı-siyah renkte. Yine toprakta yaygın olarak bulunan minerallerden olan kalsiyum karbonat yani kalsit beyaz renkli, yarı şeffaf bir mineral.
Toprak rengi aynı zamanda toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin ve toprak oluşum işlemlerinin de bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Çünkü toprakta bulunan farklı bileşenlerin kendilerine özgü yansıma karakteristikleri bulunmaktadır.
Genel olarak, serin ve yağışlı iklimlerde oluşan topraklar, sıcak ve kurak iklimlerde oluşanlardan organik maddece daha zengin olup daha koyu renklidirler. Fena drene olmuş topraklar iyi drene olmuşlardan genellikle daha koyu renklidirler. Öte yandan, iyi drene olmuş topraklarda organik madde arttıkça renk koyulaşır.
TOPRAKTA RENK
Toprakta çeşitli renklerin meydana gelmesinde başlıca etkenler, toprağın organik madde miktarı, iklim ve drenaj şartları, toprağı meydana getiren kütle ve minerallerdir.
Çoğunlukla toprakta bulunan humus ve değişik demirli bileşiklerin bir ürünüdür. siyah renkleri verir. ➢ Demir bileşikleri: Toprağa esmer, kırmızı, sarı, yeşilimsi ve mavimsi renkleri verir.
İlgili 23 soru bulundu
İşte toprak rengini kombinlemek için bazı öneriler: Nötr Tonlarla: Toprak tonları siyah, beyaz ve gri gibi nötr renklerle mükemmel şekilde uyum sağlar. Bu kombinasyon doğal ve sofistike bir görünüm oluşturur. Pastel Renklerle: Pembe, açık mavi veya lavanta gibi pastel renkler toprak tonlarıyla harika görünür.
Renk ya da tüs, ışığın gözün ağ katmanına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır.
Topraklar, geniş bir renk çeşitliliğine sahiptir. Kırmızı , sar, kahverengi, yeşil, mavi, gri ve siyah olabilir. Toprak Rengi; parlaklık, koyuluk ve zenginlik bakımından değişebilir.
Ana kayalar çeşitli olaylarla ayrıştıkları zaman bünyelerinde bulunan maddeler serbest kalır. İşte yeni oluşacak toprağın rengi, geçirimlilik derecesi ve bitki besin maddeleri, ayrışma sonucu açığa çıkan bu maddelere göre belirlenir.
Topraklar esas itibariyle; 1. Kaya ve mineraller (inorganik materyal) 2. Kısmen ayrışmaya uğramış bitkisel dokular (organik materyal) olmak üzere iki ana materyal grubundan oluşmaktadırlar.
TOPRAK RENGİ
Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir. Beyaz renk: Kaolen, marn, kireç, jips ve çeşitli tuzlar beyaz renkli toprakları oluşturur. Bunlar genellikle verimsiz topraklardır.
Kahverengi; güvende hissetmenin, korumacılığın ve zenginliğin rengidir. Kahverengi ve anlamı denince kararlılık, yapı ve destek belirten ciddi, toprak rengi akla gelir.
Saksı çiçeklerinin topraklarının beyazlamasının en büyük nedeni havalandırma ve sulama işleminin yanlış yapılmasıdır. Özellikle sulama işleminin yanlış ve hatalı yapılması sonucunda toprakta beyazlama görebilirsiniz. Ayrıca havasız kalan saksı çiçeğinin beyazlaması gayet normaldir.
Kahverengi veya siyah olan humus toprağa koyu rengini verir.. Topraklarda %0,5 ile %12 oranında humus bulunabilir, ortalaması %5 seviyesindedir. Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Kırmızı Akdeniz Toprakları: ABC horizonlu topraklardır. Akdeniz iklim bölgesindeki kireç kayaları üzerinde 600 mm ve daha fazla yağış altında oluşmuş koyu kırmızı renkli topraklardır. Bazı hallerde kalkersiz ana madde üzerinde de oluşabilirler.
Kayaçların farklı özellikte olmasını mineraller sağlar.
Her kayacın farklı parlaklığı, rengi ve sertliğinin olmasının nedeni, yapısında var olan minerallerdir. Rüzgar kayaçların yüzeyini aşındırırken, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı parçalanmasına neden olmaktadır.
Kırmızı topraklar iyi derecede okside olmuş serbest demir mineralleri içerir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir. Mesleksel asbest maruziyeti: Asbest sanayide pek çok endüstri kolunda kullanılmıştır.
Avustralya, Japonya ve ABD'den araştırmacılar, Afrika'da bulunan Sahra Çölü'nde 1,1 milyar yıllık taşlarda dünyanın en eski rengini keşfetti. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre flamingoların ve pamuk şekerlerin rengi "parlak pembe" dünyanın en eski rengi olarak belirlendi.
Bu renkler: macenta, kırmızı, sarı, yeşil, • siyan mavisi, koyu mavidir. Fizikçi Isaak Newton 1676'da, prizma yardımı ile güneş ışığının kırılmasını sağlamış ve 7 renk grubunu keşfetmiştir. aslında renksizliktir, nötr renklerdir. *Boyaların hepsi karıştırıldığında kahverengi elde edilir.
Tüm malzemeler gibi pigmentlerin rengi de görünür ışığın yalnızca belirli dalga boylarını emdikleri için ortaya çıkar. Malzemenin bağlanma özellikleri ışık emiliminin dalga boyunu ve etkinliğini belirler. Diğer dalga boylarındaki ışık yansıtılır veya dağılır. Yansıyan ışık spektrumu rengi tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri