Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Sütlü Nuriye, baklavaya göre hafif olması nedeniyle tercih edilir. Badem ve baklava yufkasıyla hazırlanan, üzerine sütlü şerbet dökülen tatlı, halk arasında "Diyarbakır baklavası" olarak adlandırılır.
Bir ısırık aldığınızda ağzınızda yayılan sütlü şerbetiyle çok sevilen iki tatlı onlar... Sütlü nuriye de soğuk baklava da baklavalık yufkaların yağlandıktan sonra fırına verilmesiyle hazırlanıyor. Birinin arasında bol fındık, diğerinin arasında toz fıstık... Okurlarımız hangisini sevdiklerini nedenleriyle anlattı.
Hazır yufkadan kolaylıkla yapabileceğiniz bu lezzet çay saatlerinize çokça yakışacak. Baklavanın tadı hafifliyor, çıtırlığı ve yufkaların inceliği damakta hissediliyor. Baklavanın daha hafif versiyonu olan sütlü nuriyeyi evde hemen denemek için tarifimize davetlisiniz.
Sütlü Nuriye tatlısını diğer şerbetli tatlılardan ayıran en belirgin özellik, şerbetinin sütlü olması. Şeker ile su kaynadıktan 5 dakika sonra şerbete sütün eklenmesi önemli bir aşamadır. Tarifte kullanacağınız fındıklar çok öğütülmüş olmamalıdır.
Yörede yaşayan Manavlar arasında yaşayan Nuriye adlı kadın kâğıt/yaprak biçimindeki hamuru sararak yeni bir biçim ve süt ekleyerek yeni bir tat almasını sağlar ve yörede bu tatlı “Sütlü Nuriye” adı ile anılır hale gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir.
Ortam sıcaklığında raf ömrü olan 3 gün boyunca tazeliğini muhafaza eder.
Baklavanın ana maddesi un olduğu için verdiği enerji yüksektir. Hamurun içine konulan süt ve yoğurt ile hamurun vitamin ve mineral içeriği ve protein değeri artırılmaktadır. Süt ve yoğurtta A, B1, B2, B3, D, E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfor mineralleri ve laktoz bulunmaktadır.
Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Sütlü Nuriye, baklavaya göre hafif olması nedeniyle tercih edilir. Badem ve baklava yufkasıyla hazırlanan, üzerine sütlü şerbet dökülen tatlı, halk arasında "Diyarbakır baklavası" olarak adlandırılır.
1 Tepsi sütlü nuriye fiyatı 240.00 TL'dir. 1 tepsi 3.2 KG'dır. 1 KG fiyatı 75.00 TL'dir.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Soğuk baklavadaki farkın şerbetinde olduğuna dikkati çeken Acar, "Normal baklavanın şerbeti su ve şekerden yapılır. Soğuk baklavada ise süt ve şeker kullanılıyor. Su kesinlikle girmez içine. Hamur katları daha azdır.
Normal baklavaya göre daha fazla rağbet görmesinin sebebi ise baklavaya nazaran daha az şekerli olması ve daha hafif olmasıdır. Soğuk baklavanın şerbeti, su ve şeker yerine sütten oluşmaktadır. Bu nedenle daha hafiftir.
Soğuk baklava sadeyken de çok lezzetli ama özellikle çikolata tutkunları soğuk baklavanın üzerini çikolata ile süsleyerek tüketmeyi tercih ediyor. Eğer siz de süsleme taraftarıysanız öncesinde rendelemiş olduğunuz bitter çikolatayı ilave etmek için baklavanın sütlü şerbeti mutlaka çekmesini beklemelisiniz.
Soğuk baklavanın mucidi Hacı Baba pastaneleri sahibi Yılmaz Elaldı, soğuk baklavayı özel bir formülle üretip Türkiye'ye kazandırdıklarını söyledi.
Diyarbakır'ın az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ile güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavasının marka tescil belgesi alındı.
Tatlı Güven'in sahibi Metin Güven ise Sütlü Nuriye'nin patentinin kendisinde olduğunu söyledi. 1953 yılında tatlıcılık mesleğine adım atan İhsan Güven tarafından temelleri atılan 'Tatlı Güven', 1985 yılında ilk şubesini İzmit'in tarihi Bakırcılar çarşısında hizmete açtı.
Sütlü tatlıların diğer tatlılara nazaran sağlıklı olmasının sebepleri ise saymakla bitmiyor. Sütlü tatlılar, daha düşük enerjilidir: Sütten yapılan tatlıların tamamının enerji içeriği diğer tatlı çeşitlerine göre daha düşüktür. Çünkü sütlü tatlılar diğer tatlı çeşitlerine göre daha az yağ ve daha az şeker içerirler.
Sütlü tatlılar, tatlı tüketilecekse iyi bir alternatiftir ancak aşırı tüketim kilo vermeyi engelleyip; kilo almaya da neden olabilmektedirler. Bu nedenle dengeli ve miktarı belli biçimde tüketmek gerekmektedir. Sütlü tatlılara şeker eklemeyerek pişirmek kaloriyi düşürmede yardımcı olacaktır.
0.75 KG : (9-10 ADET) 1 KG : (14-15 ADET) 1.5 KG : (19-20 ADET)
Saklama Koşulları: Serin ve rutubetsiz ortamda muhafaza ediniz. Öneri: Kışın alınan baklavayı yemeden önce hafif ısıtınız.
Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri