YAKAMOZ VE MEHTAP ARASINDAKİ FARKLAR Yer: Yakamoz, denizin yüzeyinde ve su seviyesine yakın bir yerde görünürken, mehtap gökyüzünde görünür. Görünüm: Yakamoz, denizin üzerinde parıldayan bir ışık hüzmesi olarak görünürken, mehtap, düzgün ve aydınlık bir yüzey olarak görünür.
Yakamoz (Latince: Noctiluca scintillans, Rumca: diakamós), uyarıldığında ışık saçan tek hücreli bir deniz canlısıdır. Denizin ateş böceği olarak da düşünülebilir çünkü iki canlının da biyolojik olarak ışık saçması (biyolüminesans) onları farklı kılar.
Birçok insan ay ışığının denizde yansımasına “yakamoz” der. Fakat bu isimlendirme çok yanlış olup bu yansımaya “mehtap” adı verilir.
Yakamoz, Yunanca bir kelime olup, deniz yüzeyindeki ışıltı demektir.
Yakamoz, geceleri denizlerde görülen parlamalara denir. Bu parlamalara yol açan, suda yaşayan bazı tek hücreli canlılardır. Bu bakteriler, “biyolüminesans” adı verilen parlamayı, bazı kimyasal tepkimeler sonucunda gerçekleştirirler.
İlgili 15 soru bulundu
Belçika dizisi Into the Night'tan türetilen ve onunla aynı evrende geçen bir dizidir ve Polonyalı Jacek Dukaj'ın romanı The Old Axolotl'un (Starość aksolotla, 2015) kaynağından üretilmiştir.
yakamoz, alglerin (bkz: plankton) hareket ettiklerinde ortaya çıkan kinetik enerji sebebiyle ışımalarından başka bir şey değildir, gece dalışı yapan dalgıçların en büyük zevki fenerleri kapatıp elleri sallamak ve oluşan yakamozun tadını çıkarmaktır. alg açısından zengin sularda görülmesi haliyle daha muhtemeldir.
Güneş ışığı ya da Güneş ışını, Güneş'ten gelen toplam elektromanyetik ışınımdır. Kızılötesi, görünür ışık ve morötesi biçiminde bulunur.
Birçok mitle ilişkilendirilen Güneş'e, Yunanlar "Helios", Romanlar ise "Sol" adını vermiştir. Güneş Sistemi'nin İngilizce ismi olan "Solar System" adı da, bu Sol kelimesinden gelmektedir.
Doğanın romantizmini anlatan Macarca bir sözcük: "Ezüsthíd". Ayın suya yansıması, sudaki ay parıltısı demekmiş. Suya yansıyan güneşin parlaklığını ise "Aranyhíd" sözcüğü anlatıyor.
Derin okyanus çukurları, binlerce km uzunluğunda dar alanlardır ve okyanusların en derin kesimlerini oluştururlar. Bunlara denizaltı vadileri de denir. Hendeklerin çoğu Pasifik Okyanusu'nda yer alır ve bazılarının derinliği 10.000 m'yi geçer.
Günün yorgunluğunu ve stresini atmak için akşam denize girmek iyi bir seçenektir. Deniz suyunun tuzlu yapısı, kaslarınızı gevşetir ve ağrılarınızı hafifletir. Ayrıca, denizin sesi ve kokusu, ruh halinizi iyileştirir ve sakinleştirir.
Ayın, dünya etrafındaki yörüngesindeki durumuna göre belli bir kısmını yada tam ay dediğimiz tek yüzeyin tüm yansımasını görürüz bazen. Bu hali oldukça parlaktır. Şehir dışında bir yerde denk gelirsen hiç ışığa ihtiyaç duymadan gece dışarda dolaşabilir.
Yakamoz olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: argo gizlendiği yer belli olmak.
Yakamoz olayı Noctiluca scintillans adlı planktonun fiziksel olarak uyarılması sonucu mavi ışık yayılması nedeniyle gerçekleşir.
'Yakamoz' sözcüğü, dünyanın en güzel sözcüğü seçildi.
Üçüncülüğü ise Afrika'daki Luganda dilinde 'düzensiz' anlamına gelen 'Volongoto' sözcüğü elde etti.
Güneş adının kökeni Türkçedir. Güneş isminin yanına yakışan kız isimleri; Günana, Günbatu.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Sıra gezegenlere geldiğinde ise Eril Gezegenler; GÜNEŞ, MARS, JÜPİTER, SATÜRN– Dişil Gezegenler ise; AY, VENÜS'tür.
Türkçe'de "şafak sökmesi, gün ağarması, sabahın alaca karanlığı" denilen bu olay, gece ile gündüzü birbirinden ayırdığı veya gündüz aydınlığını ortaya çıkardığı için fecir diye adlandırılmıştır.
Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı zannedilebilir. Ancak ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır. Kendisi doğal bir ışık kaynağı değildir.
Bu ışınlar, dalga boylarına ve sahip oldukları enerjilere göre sıralanır; gama ışınları (en kısa dalga boyuna ve en yüksek enerjiye sahip), x-ışınları, ultraviyole (UV) ışınları (UVC, UVB ve UVA), görünür ışınlar, kızılötesi ışınları, mikrodalgalar ve radyo dalgaları (en uzun dalga boyuna ve en düşük enerjiye sahip).
Yakamozlar denizde yaşayan, ışıkta görülemeyen çok küçük tek hücreli alglerdir. Saldırı anında birden fazla yakamoz bir araya gelerek kimyasal reaksiyon gösterirler. Bu da biyolüminesans maddesinin ışık yaymasına sebep olur. Burada bahsi geçen saldırıya gemilerin temas etmesi bile örnek olarak verilebilir. .
Türk Dil Kurumu, kökeni Rumca olan yakamoz kelimesini şöyle tarif ediyor: “Biyolojik ışık üretme özelliğine sahip, akıntı ve rüzgârlarla sürüklenen ve bir şeye dokunduğunda ışık veren deniz hayvanı.”
Netflix'in oldukça popülerleşen "Into The Night" dizisinin evreninin uzantısı olan "Yakamoz S-245", gizemli kozmik bir olay dünyayı kasıp kavururken, bir denizaltıya sığınan bir grup insanın hayatta kalabilmek için verdikleri mücadeleyi anlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri