Mekik egzersizi ile karın kaslarınızı çalıştırıp yağ yakarsınız. Kilo vermenizi sağlayacak uygun bir diyet uygulaması yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Mekik hareketi tek başına kilo verdiren bir egzersiz değildir. Karın ve bel kaslarını güçlendiren bir harekettir.
Yapılan araştırmalar ortalama 70 kg ağırlığında olan bir bireyin yaptığı 100 mekikle ortalama 80-90 kalori harcadığını göstermektedir. Buna göre 1 kg yağ yakımı için yaklaşık 17000 mekik çekmek gerekmektedir.
Mekik çekmek suretiyle göbeğinizin yağ kısmı altında bulunan baklavaları güçlendirmiş olursunuz, doğrudur ancak yağ olan kısmı bu şekilde eritmeniz ise mümkün değildir.
Bu bilgiye ek olarak mekik kaç kalori yaktırır sorusunun da cevabını verelim: Ortalama 70 kilo ağırlığındaysanız 10 dakika içerisinde 50 mekik çekerek 90 kalori yakabilirsiniz. Buna ek olarak 74 kilo ağırlığındaysanız aynı işlemle 99 kalori yakarken 88 kilo olan birisi de 117 kalori yakar.
Genellikle bir gün için 2 set ve her sette 10 mekikle başlanılması tavsiye edilir. Bedeniniz alıştıkça tekrar ve set sayıları arttırılabilir. Mekik egzersizinin dört farklı çeşidini uygulayabilirsiniz. Genellikle akla ilk gelen mekik hareketi düz mekik olarak adlandırılır.
İlgili 24 soru bulundu
Mekik çekmeye ve diğer göbek kaslarını çalıştıran egzersizleri yapmaya devam ederek ideal bel ölçüsüne kavuşabilirsiniz. Mekik hareketi tek başına kilo verdirmez ama bölgesel incelme sağlar. Her gün düzenli olarak günde 2 kez ve 10 dakika mekik çekerseniz bu incelmeyi görebilirsiniz.
En az 3 aylık bir süre tanımalısınız ki, vücudunuz da bu değişimi gösterebilsin. 1 aylık ya da 2 haftalık bir sürede bu değişim gerçekleşmez. Genellikle, göbek yağlarının gitmemesinin nedeni kilo veremediğinizi düşünmenizdir. Ancak, vücudunuzdaki gerçek değişim için en az 12 hafta, yani 3 ay zaman tanımanız gerekiyor.
Mekik Çekmenin Faydaları
Tamamen aç veya tamamen tok olmamaya dikkat ederek mekik çekersen, sağlıklı bir vücuda kavuşabilir, düz bir karına sahip olma hayalini gerçekleştirebilirsin.
Plank egzersizi vücut ağırlığını kullanarak yapılan bir egzersiz olduğu için kalori yakımı kişinin vücut ağırlığına, cinsiyetine, yaşına, kas kütlesine ve metabolik hızına bağlı olarak değişir. Genel olarak 1 dakika plank yaparak yakılan kalori miktarı ortalama olarak ortalama 5 ila 7 kalori arasında olabilir.
Burada da cevabını bilmemiz gereken en önemli soru 1 kilo yağ yakmak için kaç kalori harcamak gerekir sorusudur. 1 kilo ortalama 7400 kalori olduğuna göre, 1 kilo verebilmek için de yine ortalama 7400 yağ yakmanız gerekir.
74 kiloya sahip bir birey de aynı işlemi uygulayarak 99 kalori yakar. 88 kiloya sahip bir bireyde 10 dakikada 50 mekik çekerek 117 kalori yakarlar. Gün içerisinde sabah ve akşam olmak üzere düzenli olarak 10 – 20 dk mekik çekerek göbek yağlarını eritebilirsiniz.
Her insanın fizyolojik yapısı ve gün içerisindeki vakti farklıdır. Bu sebepten dolayı mutlaka kişi kendi kapasitesine bağlı olarak mekik çekmelidir. Burada önemli olan kaç tane mekik çekmek değil her gün düzenli olarak bu egzersizi gerçekleştirmektir.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Bir gövdeyi bükme hareketi olan mekik egzersizi, bütün karın kaslarını etkili bir şekilde çalıştırır. Mekik aynı zamanda sırt gelişimine de yardımcıdır. Kısacası vücuttaki neredeyse bütün kas gruplarını çalıştırır.
Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek ve yüzmek karın yağlarının erimesinde etkilidir. Ek olarak düşük karbonhidrat, yüksek proteinli ve bitkisel yağlı beslenmek karın yağlarının daha kolay eritilmesini sağlar. Kilogram başına 30-35 ml su içilmesi gereklidir.
Mekik Hareketi (Crunch)
Alt karın kası açısından en etkili hareketlerden biri mekiktir. Zira mekik bölgenin bütün farklı kısımlarını çalıştırma potansiyeline sahiptir.
Örneğin, 30 dakika hızlı tempoda koşmak, 30 dakika yavaş tempoda yürümekten daha fazla kalori yakar. Egzersiz sırasında yakılan kalori miktarı da yapılan egzersizin türüne göre değişir. Örneğin, koşmak yürümekten daha fazla kalori yakarken, yüzmek koşmaktan daha fazla kalori yakar.
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır. Harcanan 7000 kalori kişinin bir kilo zayıflamasını sağlar. Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir.
1 ) Her gün karın kaslarını çalıştırmak gerekir
Sıkı bir karın programı sonrası bu süre 48 saate kadar uzayabilir. Gereğinden fazla çalışmak daha iyi karın kaslarına ulaşmanıza engel olmakla birlikte başka sorunları da beraberinde getirebilir.
Gastrointestinal (GI) yani sindirim sistemiyle ilgili sıkıntıların varsa egzersize tok başlamak iyi bir fikir olmayabilir. Böyle bir durumda yediklerini sindirmek için kendine zaman vermelisin. Yemekle egzersiz arasında en az 2 saat süre bırakmak performansına daha olumlu yansır.
Karın, göbek ve bel kaslarını güçlendirmeye ve sıkılaştırmaya yarayan mekik egzersizini doğru biçimde yaparak düzenli bir şekilde yapmayı alışkanlık haline getirirsen bel bölgesindeki abdominal kaslarınızı güçlendirebilirsin. Mekik egzersizinden fayda sağlamak istiyorsan bu hareketi doğru şekilde yapmayı öğrenmelisin.
Bizim antrenmanlarla yapacağımız şey vücut yağ oranını düşürerek onların görünmesini sağlamak. Vücut yağ oranı %25-30 civarında olan birinin karın kaslarını çıkarması 6-7 ay sürebilir çünkü yukarıda da söylediğimiz gibi bu oranın %10'un altına düşmesi gerekiyor ve bu pek kolay olmayacak.
Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Az ve öz yemek dışında o göbekten kurtulma şansın yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri