Melekût âlemi, duyular âlemi ile ceberût âlemi arasında orta bir varlık mertebesini ifade etmektedir. Allah'ın cisimlerle ilgili sıfatları bu âlem ile ilgilidir. Şehadet âleminin aksine, bu âlemde zaman ve mekânla sınırlı olma, gelip geçicilik olma ve bozulma gibi menfi özellikler yoktur.
ŞEHÂDET ÂLEMİ ile İLİŞKİLİ MADDELER
Duyu ya da akıl yoluyla kavranabilen veya mevcudiyeti düşünülebilen, Allah'ın dışındaki varlık ve olayların tamamını ifade eden terim.
Gayb âlemini veya vücûd mertebelerinden birini ifade eden tasavvuf terimi. Kâinat üzerindeki ilâhî güç ve hâkimiyeti ifade eden bir terim. Akıl ve duyular yoluyla hakkında bilgi edinilemeyen varlık alanı.
Âlem-i Gayb: “Görünmeyen alem.” Âlem için çok değişik sınıflandırmalar yapılır. Bunlardan birisi de şehadet ve gayb âlemi şeklinde. Şehadet âlemi, duyu organlarımızla şahid olduğumuz hissettiğimiz âlem; gayb âlemi ise aklımızla bildiğimiz, kalbimizle tasdik ettiğimiz, fakat mahiyetini kavrayamadığımız âlemdir.
Mülk: Bir şeyin (veya hâdiseni) dış yüzü, görünen ciheti demektir. Melekût ise: Bir şeyin (veya hâdisenin) iç yüzü, görünmeyen ciheti, hikmet tarafıdır. Ruhlara ve nefislere mahsus gayb âlemidir.
İlgili 44 soru bulundu
Âlem, duyu veya akıl yoluyla kavranabilen veya mevcudiyeti düşünülebilen, Allah'ın dışındaki varlık ve olayların tamamını ifade eder. Âlem-i ervah terim olarak, ruhların bulunduğu yerdir.
Levhil mahfuz derken, bununla zamanın ve mekanın olmadığı melekut alemini kastediyor Gazali. Diğer bir ifadeyle bu alem görünen evrenimizin ötesindeki alemi-gaybdır, yani görünmeyen alemdir.
Duyularla idrak edilen varlıklar dünyası anlamında bir terim. Duyu ya da akıl yoluyla kavranabilen veya mevcudiyeti düşünülebilen, Allah'ın dışındaki varlık ve olayların tamamını ifade eden terim. Maddî âlemin bütünü ve bunun üzerindeki hükümranlık anlamında Allah'a ve insanlara nisbet edilen bir kavram.
Melekler, Peygamberler, Cinler, Hayvanlar da gaybı bilmezler. Örneğin bir köpeğin yanından bir cin geçse Köpek, cini, cin de köpeği görmez. Gaybı bilen yalnız Allah'dır. Allah isterse Salih'lere ve dilediği peygamberlere gaybdan bilgi verebilir.
Türk ve İslâm devletlerinde hükümdarın bayrağını taşımakla görevli kumandan.
Lâhût Alemi : Bu âleme Birinci Hazret, Lâ taayyün Âlemi, Sırf Zât Âlemi de derler. Bu Âlem, Mutlak Gayb Âlemi olup diğer bütün âlemle- rin esasıdır. Yine bu sebebple bu âleme Zât Âlemi denmiştir. Çünkü, ken- di varlığında ve kendi dairesinde olan bir şeye (Zât) denir.
Hak sahibinin bir eşyanın menfaatlerine bunlardan bizzat ve sadece kendisinin yararlanabileceği şekilde mâlik olmasıdır. Bu yetki, eşyanın menfaati üzerinde hukukî tasarruflarda bulunabilme imkânı vermediğinden menfaat üzerinde kurulu bir milk olarak görülmeyip intifâ şeklinde yeni bir terim üretilmiştir.
1 Melekût: Yıldızlar, Ay, Güneş ile gökler ve Yerin yani bütün âlemin bir saltanata tâbi bir memleket olması ve bu memleketi idare eden ilahi kanunlar ve saltanat demektir.
Akıl ve duyular yoluyla hakkında bilgi edinilemeyen varlık alanı. Akıl ve duyular yoluyla bilinemeyen varlık ve olaylar alanı. Duyularla idrak edilen varlıklar dünyası anlamında bir terim. Gayb âlemini veya vücûd mertebelerinden birini ifade eden tasavvuf terimi.
Öldükten sonra ruhların bekletildiği aleme, berzah alemi adı verilir. İslam inancına göre dünya hayatında Allah'ın yasak ve emirlerine uyan takva ehli kullar için berzah alemi rüya gibi < kısa ve hızlı geçecektir. Allah'ı, peygamberleri ve ahireti inkar edenler ise bu alemde kabir azabı çekecektir.
Hakka ve hakikate ulaşmaya, âhiret hayatında Allah'ı görmeye engel olan perde anlamında terim.
Hatta bazen cinler insanlara görünüp onları destekleyebilir. Ancak cinler ve insanlar genellikle birbirlerinden uzak dururlar. Genel kanının tersine İslam inancına göre cinler geleceği ve gaybı bilemezler. Genel kanının tersine İslam inancına göre cinler geleceği ve gaybı bilemezler.
İslâm'da Melek Allah'ın emirlerini uygulamakla görevli nurdan yaratılmış ruhani varlıklar olduğuna inanılır. Cezalandırıcı melekler ve İblis ateşten (Semûm) yaratılır. Meleklere iman imanın altı şartı arasındadır. Melekler insanlardan, kendilerine cüzi irade verilmemiş olmaları yönünden ayrılırlar.
Peygamber de “Gayb bilgisinin sadece Allah'ın nezdinde olduğunu ifade etmiştir” (Müsned I, 391, 452; Nesâî, “Sehv” 62). Aynı şekilde Hz. Âişe başta olmak üzere birçok sahâbînin bildirdiğine göre de Allah'ın bildirmemesi halinde Hz. Peygamber bile gaybı yani geleceği bilemez. (Müslim, “İman” 287; Tirmizî, “Tefsir” 7).
Kainat iki âlem olarak tasnif edilmiştir: “Halk âlemi ve emir âlemi.” Halk; gözle görülen, müşahade edilen maddî âleme verilen isimdir. Meselê, toprak, ateş, su gibi. Âlem-i emir ise, kanunlar, yani, komuta âlemidir.
Bu iki cümle biraz farklı şekillerde Kur'an'da geçmektedir. Âl-i İmrân sûresinde (3/18) Allah'ın, meleklerin ve ilim sahiplerinin Cenâb-ı Hak'tan başka ilâh bulunmadığına tanıklık ettikleri beyan edilir. Nisâ sûresinde de (4/166) Allah'ın ve meleklerin Hz. Muhammed'e inen vahye şahitlik ettikleri bildirilir.
Dünyanın tarifinde olduğu gibi kainat tabiri de gerçek manası itibari ile bütün maddi alemi temsil eden bir isimdir. Yani fiziki evrenin adıdır. Maddi hislerimizle algıladığımız, somut ve gerçek alemin genel adıdır. Eski tabir ile Âlem-i Şehadet, yani hislere zahir olan somut evren demektir.
Peygamber'e Kur'an dışında da vahiy geldiğini (vahy-i gayri metluv), dolayısıyla Kur'an dışında kalan bazı gayb bilgileri verildiğini kabul ederler. Bu gayb bilgileri de hadislerce aktarılır. Müfessirler gaybı ikiye ayırarak birincisine "mutlak gayb", ikincisine de "izâfî gayb" adını verirler.
Dünyadan, manevî âlemlere geçmek isteyenler ise; yine bu misal âleminden geçiş yaparlar. Fakat cesetleri ile değil kalb ve ruh ile gidebilirler. Bu geçişleri ise, hakkel yakin (tahkikî imanın en yüksek derecesi) imana sahip insanlar yapabilir diyebiliriz.
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır. Kâbir âlemi olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri