Bununla beraber, Allah peygamberlerine ve onların hakiki varisleri olan veli kullarına, geçmiş ve geleceğe ait bir çok bilgiler öğrettiği gibi, murat ettiği meleklere de öğretir. Demek ki gelecek ya da geçmişle ilgili bilgileri Allah bildirirse bilirler, bildirmezse hiç kimse bilemez.
Melekler sınırlı iradeye ve ilâhî bilgiye sahip olmakla birlikte geleceği ve kıyamet saatini bilmezler.
Akıl ve duyular yanında bâtınî hislerle de bilinemeyen şey demek olan gayb, sadece Yüce Allah'ın bildiği bir alandır. Birçok âyet-i kerime ve hadis-i şerif bu gerçeği vurgulu bir tarzda ifade eder: “Gaybın anahtarları yalnızca O'nun (Allah'ın) katındadır.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Son derece süratli, güçlü ve kuvvetlidirler. Melekler Allah'ın emri ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. İnsan gözü melekleri görebilecek kapasitede yaratılmadığı için melekler gözle görülmezler. Melekler gaybı bilemezler.
İlgili 43 soru bulundu
Demek ki, melekler normal insan gözü ile görülemeyen, âlem-i melekût cihetinde görülen bir yazıyı okuyarak bu bilgiye ulaştılar. Burada meleklerin insanların kan döküp fesat çıkaracağını nasıl bildiklerine dair üç görüş ifade edilmiş: 1- Melekler Allah'ın onlara bildirmesi ile bildiler.
Melekler hayatımızın her anında yanımızdalar. Kendimizi yalnız hissetmemek için onların bizlere hayırlı ve güzel şeyleri fısıldadıklarını düşünmeliyiz. Yazıcı melekler insanlarla hep beraberdirler. O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir.
Koruyucu Melekler: Allah'ın (c.c.) izniyle insanları çeşitli kötülüklerden, olumsuzluklardan korurlar. Rahmet Melekleri: İnsanları sever, onların iyiliğini ister ve bunun için çalışırlar. Zor durumda olan insanlara yardım ederler. İnsanlar için dua eder, Allah'tan (c.c.) onların bağışlanmasını dilerler.
Ayrıca, rüyamızda gördüğümüz ve dilini bilmediğimiz bir kimseyle konuşmakta hiçbir zorluk çekmeyiz. Rüya gibi bir âlemde bizlere bu özelliği veren Allah, ruhani varlıkları olan meleklerine de her şeyi anlayacak ve her şeye uygun ilhamı verecek bir özellik vermiştir. Demek ki, meleklerin dil problemi yoktur.
Meleklerin bunlara ilaveten savaşlarda Müslümanlara yardımı, manevi destekleri, düşmanları korku ve ümitsizliğe düşürmeleri gibi destekleri de bildirilmiştir.
Hatta bazen cinler insanlara görünüp onları destekleyebilir. Ancak cinler ve insanlar genellikle birbirlerinden uzak dururlar. Genel kanının tersine İslam inancına göre cinler geleceği ve gaybı bilemezler. Genel kanının tersine İslam inancına göre cinler geleceği ve gaybı bilemezler.
De ki: Göklerde ve yerde, Allah'tan başka kimse gaybı bilmez. Ve onlar ne zaman diriltileceklerini de bilmezler. De ki, "Göklerde ve yerde, ALLAH'tan başka kimse geleceği bilemez. Ne zaman dirileceklerinin bile farkına varmazlar."
Şu halde Allah'tan başka gaybı bilen yoktur (En'âm 6/59), O her şeyi bilir, hiçbir şey O'na gizli değildir. O, bu gizli bilgilerden dilediği kadarını kendi seçtiği kullarına bildirir (gayb âlemi hakkında bilgi için bk. Bakara 2/3).
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
6- Melekler Allah'tan korkarlar. buyurmaktadır: “Zaten göklerde ve yerde bulunan bütün canlılar ve melekler, hiç büyüklük taslamadan Allah'a secde ederler. Üstlerindeki Rab'lerinden korkarlar ve yalnız emrolunduklarını yaparlar.” gürültüsü O'na hamd ile, melekler ise O'nun korkusundan tesbih ederler.”
Ayrıca, beden kafesinden çıkan salihlerin ruhu daha serbest olur. Bu açıdan dünyadaki halinden daha fazla bazı şeyleri görmesi mümkündür. Fakat bunlar Allah'ın izniyle ve bildirmesiyledir. Bu nedenle Allah bildirmedikme ve götermedikçe, ruh kendi başına geleceği bilemez ve göremez.
Meleklerin kokusunu dünyevi bir bitkiye benzetecek olursak Yasemin kokusunu andırmaktadır. Ancak her meleğin kokusu farklıdır. Meleklerin genelinde bir koku daHa vardır ki buda Maşita hatunun kokusudur.
el Cevab: Meleklerin uykuda ya da uyanıkken asli şekilleriyle ya da suret değiştirdikleri hallerinde görülmeleri caizdir. -Melekleri tanıyan birisine durumu anlatırsanız melek mi başka bir şey mi size bir şey söyleyebilir. Talik : Melekler görülür bir itikad kuralıdır.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Hadislere göre melkelerin yaratılması, Hz. Resulullah (s.a.a.) ve Ehl-i Beyt İmamlarının (a.s) ruhlarının yaratılmasından sonra gerçekleşmiştir. Bütün melekler hatta Cebrail, İsrafil, ve diğer mukarreb melekler kıyametten önce öleceklerdir.
Kur'an'ın, ancak rableri huzurunda toplanacaklarından korkanlara fayda vereceği hususuna da işaret edilen bu âyetlerde belirtildiğine göre başta insanlar ve cinler olmak üzere şeytanlar, melekler, hatta tapınılan putlar bile hesaba çekilmek için haşredilecektir (Âl-i İmrân 3/158; el-En'âm 6/51, 72, 128; Sebe' 34/40; el ...
Melekler insanlar ve cinler gibi Allah'a (c.c) ibadet ve onu (c.c) tesbih etmek için yaratılmışlardır. Ve aynı zamanda melekler şuur sahibi olduklarından, Allah'ın (c.c) kâinat kitabındaki isimlerini okuyup tefekkür edip düşünürler. Kâinatın yaratılışındaki amaç “ibadet”tir.
Mikail'in görevi doğa olaylarını idare etmek ve canlıların rızıklarını kontrol etmektir.
ona göre kaynak ne falan demeyin , eğer ki bir Alimin sohpetinde bulunmuş ve ondan birşey öğrenmiş iseniz biliyorsunuz ki ona kaynağını sormazsınız bu adapsızlıktır . . . Şimdi sabah namazına kaldıran meleğin adı KEYTEREZEC ' tir.
Meselâ Ra'd Sûresi'nin 11. âyetinde, 'Onun önünde ve arkasında Allah'ın emri ile onu koruyan gözetleyici bekçiler vardır' buyurulur ki, bu âyet açıklanırken denir ki: İnsanın yanından hiç ayrılmayan sekiz melek vardır. Bunların dördü gündüz, dördü de gece vazife görürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri