Konuya Kur'an'da 2/285 ve 2/177'de değinilmiştir. İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
- Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır. - Yeme içme uyuma evlenme gibi ihtiyaçları bulunmaz. - Melekler sürekli olarak Allah-u Teâlâ'ya itaat ve ibadet halinde bulunurlar. - Melekler her zaman iyidir kötülüğü isteme ve bilme iradeleri yoktur.
Melekler, Allah'ın nurdan, ışıktan yarattığı maddî bedeni bulunmayan varlıklardır. Onların kendilerine has özellikleri vardır. Bunların en başında gözle görülemeyen varlıklar oldukları ifade edilir. Gerçekten de normal şartlarda melekleri göremeyiz.
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
İslam dininde melekler nurdan yaratılmış, bedensel özelliklerikler olmayan, cüzi iradesi olan fakat nefse sahip olmadıkları için bu iradelerini kötüye kullanma gibi bir durumları olmayan, günahsız, Allah katındaki makamları sabit olan varlıklardır.
İlgili 34 soru bulundu
İnsanlar melekleri gözle göremezler. Melekler daima Allah'ın emirlerine itaat ederler. Yani onlar sadece Allah'ın emret- tiklerini yaparlar ve asla Ona karşı gelmezler. Meleklerin cinsiyeti yoktur.
6- Melekler Allah‟tan korkarlar. 7-Kur‟ân Meleklerin günahlardan uzak ve mâsum varlıklar olduğunu ifade etmektedir. Melekler Allah‟a isyan etmezler, asla O‟nun emrinden çıkmazlar.
Melekler sınırlı iradeye ve ilâhî bilgiye sahip olmakla birlikte geleceği ve kıyamet saatini bilmezler.
Dünyada bile bunların örneğini gördüğümüze göre, ahirette en ileri derecede olabilir. Ancak hesabın ve cennette konuşulacak dilin Arapça olduğu bildirilmiştir. Konuşmanın Arapça olması, ruhun anlamasına engel olmaz.
“Melek” kelime anlamı olarak Allah'ın mesaj vereni demek… Doğal olarak da melekler bize aslında bıkmadan, usanmadan sıcacık sevgi mesajlarını iletir, bizim için en hayırlı yolu kulağımıza fısıldar.
Meleklerin kokusunu dünyevi bir bitkiye benzetecek olursak Yasemin kokusunu andırmaktadır. Ancak her meleğin kokusu farklıdır. Meleklerin genelinde bir koku daHa vardır ki buda Maşita hatunun kokusudur.
Melekler, yeni doğan bebeklerin üst dudağıyla burnu arasındaki boşluğa parmaklarıyla dokunarak, bebeklerin anne karnındayken gördüğü her şeyi unutmalarını sağlarmış.
Takdir elbette Yüce Allah'ındır. Dilediği ibadını dilediği emirlerle ve görevlerle tavzif eder. Fakat bilmemiz gereken husus şudur ki, âlem-i bekada melekler sayısız biçimde aynen mevcutturlar, Cennette ve Cehennemde insanlarla konuşurlar ve iletişim kurarlar. Allah'ın emirlerini icra etmeye devam ederler.
İslam'da melek
İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
Allah'a isyan etmezler. Son derece süratli, güçlü ve kuvvetlidirler. Melekler Allah'ın emri ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. İnsan gözü melekleri görebilecek kapasitede yaratılmadığı için melekler gözle görülmezler.
Koruyucu Melekler: Allah'ın (c.c.) izniyle insanları çeşitli kötülüklerden, olumsuzluklardan korurlar. Rahmet Melekleri: İnsanları sever, onların iyiliğini ister ve bunun için çalışırlar. Zor durumda olan insanlara yardım ederler. İnsanlar için dua eder, Allah'tan (c.c.) onların bağışlanmasını dilerler.
Ölümün kardeşi sayılan uyku da, Ahiret âleminde bir anlam ifade etmeyecektir. Cennette “Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz” 3 âyetiyle de ispatladığı üzere, hiçbir yorgunluk ve acizlik olmayacağı için uykuya da ihtiyaç duyulmayacaktır.
Müfessirler, cennet ehlinden erkeklerin yaşının otuz üç olacağı hususunda neredeyse görüş birliği içerisindedirler, fakat kadınların yaşı, en-Nebe Sûresi 33. âyette yapılan niteleme (kevâiŅbe etrâbâ: göğsü tomurcuklanmış kız)61 sebe- biyle tartışma konusu olmuştur.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Bütün melekler hatta Cebrail, İsrafil, ve diğer mukarreb melekler kıyametten önce öleceklerdir. Meleklerin ölümleri hakkında iki ihtimal söz konusudur: Ya ruhlarının temsilî gövdelerinden ayrılması anlamındadır ya da onların sürekli yapmakta oldukları görevlerinin sona ermesi anlamındadır.
Yani kul günah işleyip aradan altı saat geçtiği halde tevbe istiğfar etmezse günahları yazmasına müsaade eder. Cenab-ı Hak, meleklere insanın içinden geçenleri bilip hissedecek bir işareti yaratır. Onlar ölünceye kadar insandan ayrılmazlar. Öldükten sonra da kabrinin başında dururlar.
Meleklerin bunlara ilaveten savaşlarda Müslümanlara yardımı, manevi destekleri, düşmanları korku ve ümitsizliğe düşürmeleri gibi destekleri de bildirilmiştir.
Bunların başında ise meleklerin hız ve hareket tarzları gelir. Evet, meleklerin hayat şartları ve hareket hızları bu dünyadaki hız ve hareketten çok farklıdır. Onların hızı, Risale-i Nurun 29. Sözünde verilen saat misalinde olduğu gibi, ışıktan hızlıdır. Hem de çok hızlı.
Kirâmen Kâtibîn melekleri, İslam'a göre, iki tanedir. Bu meleklerden biri kişinin solundadır ve kötü davranışlarını yazar, diğeri ise kişinin sağındadır ve iyi davranışları yazar. Bu meleklerin varlığı Kur'an'da geçmektedir ve bu nedenle bu meleklere inanmak Müslümanlara farzdır (şarttır).
İnsanların, canlıların ve hayvanların da böyle çeşit çeşit renkleri vardır. Ancak kullarından bilgili olanlar Allah'tan korkar. Allah, güçlüdür, bağışlayıcıdır. İnsanlardan, hayvanlardan, davarlardan da böyle türlü renklerde olanlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri