Melen Projesi'nde üçüncü terfi istasyonuna 5 pompa daha yerleştiriliyor. Melen Projesi, 1990'lı yıllarda yaşanan nüfus artışı sonrasında İstanbul'da ortaya çıkan içme suyu problemini Melen Çayı'ndan sağlanacak suyla karşılamayı amaçlayan Türkiye'nin en büyük içme ve kullanma suyu temini projesidir.
Melen Sistemi, İstanbul'un yaklaşık 170 km doğusunda, Düzce ili sınırları içinde bulunan Melen nehrinin su kaynaklarından yararlanmak suretiyle İstanbul'un 2040 yılına kadar ki su sorununu çözmeye yönelik geliştirilmiş önemli bir projedir.
Melen Projesi nedir
Melen Projesi, İstanbul için hedef yılı 2040 yılı olan bir su temin projesidir. Yani mevcut kaynaklarla birlikte Melen Sisteminin dört aşamasından elde edilecek toplam su, İstanbul'un 2040 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacaktır.
İSKİ, yapımı hala tamamlanamayan Melen Barajı'nın su temini noktasında yaratabileceği olumsulukları azaltmak için Melen Çayı'nda 3. pompa istasyonu kurdu. Yeni pompa istasyonu ile İstanbul'a yılda 75 milyon metreküp yani Alibeyköy Barajı'nın 2 katı kadar ilave su sağlanacak.
Bölge Müdürlüğü, 28 Şubat 2020'de Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesi düzenledi. İhaleyi kazanan, 412 milyon 151 bin 148 liralık teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.
İlgili 45 soru bulundu
DSİ, Melen Barajı'nın revize rehabilitasyonunun müşavirlik hizmeti için 28 Nisan 2023 tarihinde ihale açılmasına onay verdi. 3 Temmuz 2023 tarihinde ihale yapılacağı ilan edildi. Ancak DSİ, 12 Temmuz 2023 tarihinde, yeterli sayıda teklifin çıkmaması nedeniyle ihalenin iptal edildiğini duyurdu.
Melen Baraj gövdesinde oluşan derz çatlakları ile ilgili Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın 2017 tarihli ön araştırma raporunda, baraj gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığı tespit edilerek, ilave zemin araştırmalarının yapılması önerildi.
Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80'i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²'dir.
2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin, gelinen noktada gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan 10 yıl sonra, yani 2026'da tamamlanması öngörülüyor. Bugün, İstanbul'un içme suyunun yaklaşık üçte biri Melen'den geliyor.
Melen Çayı
Düzce ovası Kuzey Anadolu Fayı üzerinde tektonik bir ovadır. Bir çanak şeklinde olan ovanın tüm suları Efteni Gölü'nde bir araya gelip, birleşerek Melen Çayı'nı oluşturur. Düzce şehir merkezinin doğu yakasının sularını toplayan ve üzerinde Hasanlar Barajı bulunan Küçük Melen Çayı Efteni gölüne dökülür.
İstanbul yüzeysel su kaynakları ile beslenmektedir. Yağışlı mevsimlerde gelen sular baraj ve regülatörlerde toplanarak gerekli arıtma işlemlerinden sonra şehre verilmektedir.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Melen Sistemi'ne kurulan 3. pompa istasyonu sayesinde kente yılda 75 milyon metreküp ilave su sağlanabileceğini bildirdi.
Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan barajdır. Barajın asıl işlevi Büyük Melen Projesi kapsamında İstanbul'a içme suyu temin etmektir. Barajdan ikincil fayda olarak elektrik üretilecektir. Baraj 45 MW kurulu güce sahip olacaktır.
Su Kaynaklarımız
Ancak bu barajın gerisinde toplam kapasitesi 7 milyar metreküp olan barajlar bulunduğundan Kızılırmak Sistemi'nin su potansiyeli çok yüksektir. Barajlarımızda Ankara'nın ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda su bulunduğundan, Kızılırmak Sistemi 2009 yılı Şubat ayından itibaren kullanılmamaktadır.
Melen isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İşlenmemiş, kıraç toprak.
26 Ağustos 2017'de barajın beton gövdesi tamamlandı. 12 Mayıs 2017'de Melen Barajı bitirilmedi. Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 14.
Bu kapsamda Melen Çayı'na karışan atık suları temizlemek için 87 kilometre atık su kolektörü yapımı planlandı. Bu hattan geçen sular Düzce İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırılacak. Böylece Melen Çayı'na bir damla atık su karışmayacak.
12 Mayıs 2017'de Melen Barajı bitirilmedi. Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, barajın 11 Ağustos 2018 tarihinden resmen bitirileceğini duyurdu.
kazandı. Şirket ile DSİ arasında imzalanan sözleşmeye göre, güçlendirmenin 26 Şubat 2023'te bitirilmesi planlanıyordu. Ancak şirket yetkilileri ve DSİ yetkilileri anlaşamadı ve şirket projeyi tasfiye kararı aldı. DSİ tasfiye talebini kabul etti ve 8 Temmuz 2022'de Melen Barajı'nda yeniden çalışmalar durdu.
"Baraj inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra mühendislik gereği inşaatın farklı oturmalarının kompanse edilmesi, baraj gövdesinde gerekli genleşme için dilatasyon (aralık) bırakılır. Bu, bütün barajlarda yapılan teknik bir husustur. Melen Baraj gövdesinde herhangi bir çatlak yoktur.
düzce ovasının en alçak noktası olan göl, çevre sularını kendinde toplar. Düzce'nin doğusundan doğan Küçük Melen Çayı göle dökülür. Çevreden gelen Aksu, Asar ve Uğur dereleri de Efteni Gölüne dökülür. Birleşen tüm sular Büyük Melen Çayı adıyla gölden çıkar.
Melensu Park 2018 yılında Küçük Melen Çayı'nın çevresinde rekreasyon alanı olarak 80.000 m²'lik alan üzerine kurulmuştur.
Bölge Müdürlüğü, 28 Şubat 2020'de Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesi düzenledi. İhaleyi kazanan, 412 milyon 151 bin 148 liralık teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir.
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan barajdır ve temeli 26 Şubat 2013'te atılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri