Bir süredir gündemde yer alan "Orta hasarlı binalar yıkılacak mı?" sorusuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki son noktayı koydu. Bakan Özhaseki, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak.
Bina ağır hasarlı veya orta hasarlı ise kullanıma uygun değildir, boşaltılmalıdır. Orta hasarda kullanıma devam etmek için güçlendirme yapılmalıdır. Hasarsız ya da Hafif hasarlı olması durumunda gerekli tadilatlar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.
a. Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın aldığı karara göre, orta hasarlı binaların da yıkılması kararı alındı.
24 Temmuz günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve ilçe belediyelerimizle yaptığımız toplantı sonrası güçlendirmesi mümkün olan orta hasarlı binaların güçlendirilmesinin önünü açtık.
İlgili 15 soru bulundu
Bakan Özhaseki açıkladı: Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacakÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak. Orta hasarlı demek yorulmuş bina demektir" dedi.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan yerinde dönüşüm ile ilgili bir kanun çıktı. Bu kanun orta hasarlı binaları da içine dahil etti. Orta hasarlı bir bina malikleri yarıdan bir fazlası müracaat ettiklerinde tercihleri yerinde dönüşümü istemişseler bu bina sahipleri yerinde dönüşümden faydalanabilirler.
Evet satabilirsiniz, sahibinden üzerinden orta hasarlı binaya 600-700 koyulmuş para verseler oturmam.
Güçlendirme işleri yapılırken binanın tamamen tahliyesi söz konusu değildir.Sadece güçlendirme yapılacak dairenin boşaltılması yeterlidir. Fakat bazı yüksek derecede deforme olmuş binalar insan sağlığını korumak ve kolonlardaki yükü azaltmak amacıyla tamamen boşaltılması gerekebilmektedir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
21.11.2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, orta hasarlı olduğu tespit edilmiş konutların hepsi ağır hasarlı binalar gibi işlem görecek.
Orta hasarlı binalara ilişkin sigorta işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi, binaların onarılması ve/veya güçlendirilmesine bağlıdır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin belgelendirilip sunulması halinde sigorta yapılabilir. Hafif hasarlı veya hasarsız binalar ise sigortalının beyanına göre sigortalanabilmektedir.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
"Yıkık, ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar dışında deprem bölgesindeki binaların yüzde 96,7'sine doğal gaz arzı sağlanmıştır. Elektrik arzından farklı olarak, doğal gaz arzında ekiplerin binaları ve iç tesisatları tek tek kontrol etmesi gerekmektedir.
Orta hasarlı binanın makul sürede onarılması mümkün değilse, kiracı kira sözleşmesini kanunda belirtilen şartlar doğrultusunda feshedebilir. Az hasarlı ya da hasarsız binalarda ise, kira sözleşmesi devam etmekte olup, sözleşme bitimine kadar kiracının kira bedelini ödeme yükümlülüğü vardır” ifadelerini kullandı.
Daire Başı Güçlendirme Maliyeti
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 10 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, DAİRE BAŞI GÜÇLENDİRME MALİYETİ yaklaşık 150.000 ile 250.000 TL arasında olacaktır.
Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
Kat maliklerinden herhangi biri[2] böylesi bir zorunluluk halinin mahkemece tespitini taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinden isteyebilir. Böyle bir dava açılması üzerine mahkeme gerekli görürse ana yapının güçlendirilmesine karar verebilir ve bu kararla birlikte güçlendirme çalışmalarına başlanır.
Orta hasarlı bina sahiplerine hak sahipliği koşullarını sağlamaları kaydıyla 7269 sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecek. Hak sahipleri, binalarını bir sene içerisinde güçlendirmeleri halinde bu krediden faydalanabilecek. 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise bina yıkılacak.
Binaları kentsel dönüşüm alanı içinde kalıp orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız tespit edilen bina/konut sahipleri Kentsel Dönüşüm Kanun'undan yararlanabilmektedirler.
Orta hasarlı bina sahipleri onarımı Bayındırlık Bakanlığı'nın belirlediği proje müşavirliklerine ya da üniversitelere yaptıracak. Müşavirliklerin listeleri önümüzdeki günlerde kaymakamlık ve muhtarlıklara asılacak. Onarım yapıldıktan sonra proje müşavirliğinden alınan belgelerle Bayındırlık Bakanlığı'na başvurulacak.
Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir. Günümüzde 1960-1970'li yıllarda inşa edilen betonarme binalar dönüştürülmeye çalışılıyor.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Orta hasarlı konut, işyeri ve ahır için verilen güçlendirme kredisi geri ödemeleri son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren 2 yıl sonra başlayacak. 1 Yıl içerisinde güçlendirmesi yapılmayan binalar yıkılacak ve afetzedelerin hak sahiplikleri sona erecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri