Baraj tamamlandığında İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edilecek.
Veysel Eroğlu'ndan geldi. Eroğlu, "2007 yılından bugüne Melen Suyu İstanbul'a akıyor. Tarihte ilk defa İstanbul Boğazı altından 5551 metre uzunluğunda dev bir içme suyu tüneli ile Avrupa yakasına da taşıdık. Yani şu anda Melen ve Yeşilçay arıtılıp İstanbullulara veriliyor.
İSKİ, yapımı hala tamamlanamayan Melen Barajı'nın su temini noktasında yaratabileceği olumsulukları azaltmak için Melen Çayı'nda 3. pompa istasyonu kurdu. Yeni pompa istasyonu ile İstanbul'a yılda 75 milyon metreküp yani Alibeyköy Barajı'nın 2 katı kadar ilave su sağlanacak.
Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80'i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²'dir. Aşağı kesimlerinde Düzce-Sakarya sınırını oluşturur.
Melen Barajı
Melen'den su birinci aşamada Melen Regülatörü yapılarak, baraj yapmadan akan su İstanbul'a Ekim 2007'de gönderilmiştir. İkinci aşamada gönderilecek suyun depolanması amacıyla Melen Barajı inşa edilecektir. Melen barajı Sakarya ili Kocaali ilçesi, Ortaköy sınırlarında yapılmaya başlanmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Melen Projesi'nde üçüncü terfi istasyonuna 5 pompa daha yerleştiriliyor. Melen Projesi, 1990'lı yıllarda yaşanan nüfus artışı sonrasında İstanbul'da ortaya çıkan içme suyu problemini Melen Çayı'ndan sağlanacak suyla karşılamayı amaçlayan Türkiye'nin en büyük içme ve kullanma suyu temini projesidir.
Yüzde 75'ini alacağız bu suyun 240 milyon metreküp su kullanılabilir. Bu tabii yağış olmadığı sürece. Bunun da günde yaklaşık 3,5 milyon metreküp su veriliyor şehre. Baktığımız zaman İstanbul'un 68 günlük suyu var.
İSKİ'ye ait 680 dönüm alan üzerinde bulunan İkitelli İçme Suyu Arıtma Tesislerinde, tesis kurulu alanı 200 dönümü kapsamaktadır. Terkos ve Sazlıdere Barajlarının ham suyunun arıtıldığı tesisler; Avcılar, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Güngören Küçükçekmece, Başakşehir ve Esenyurt İlçelerinin su ihtiyacını karşılamaktadır.
Küçükçekmece Gölü'nün 6 km kuzeyinde bulunan Sazlıdere Barajı, batısında Hadımköy ve Büyükçekmece havzası, doğusunda Alibeyköy havzası ile çevrili.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ), 2012'de yapımına başladığı ve 2016'da bitirmeyi planladığı, İstanbul'a su sağlayacak olan Melen Barajı 11 yıldır bitirilemedi.
Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan barajdır. Barajın asıl işlevi Büyük Melen Projesi kapsamında İstanbul'a içme suyu temin etmektir. Barajdan ikincil fayda olarak elektrik üretilecektir. Baraj 45 MW kurulu güce sahip olacaktır.
İstanbul'daki musluk suyunu içmek güvenli midir? Teknik olarak, İstanbul'da musluk suyu içilebilir.
Tesisatı yeni ve depoları temiz olan vatandaşlarımız, çeşmelerinden gönül rahatlığıyla suyu içebilirler.
İstanbul'da Artık 'Çeşme Suyu Gönül Rahatlığı ile İçilebilir! ' | KRT Haber - YouTube.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Günlük kapasitesi 700.000 m³'tür. Kâğıthane, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Sarıyer, Eyüpsultan ilçelerinin tümüne ve Zeytinburnu, Fatih, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Esenler ilçelerinin ise bazı bölge ve mahallelerine su sağlar. Tesisin suyu Alibeyköy Barajı ve Durusu Gölü'nden 2.200 mm çapında borularla getirilmektedir.
Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir. En büyük kullanıcı yüzde 70'e varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörüdür.
İstanbul'un bütün barajlarına ve su toplama havzalarına normal bir şekilde yağmur yağsa ve o alanlar ağzına kadar dolsa bile ancak yaklaşık 7 milyon kişiye yeter.
Melen isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İşlenmemiş, kıraç toprak.
Proje çerçevesinde inşa edilen ve toplam 31 bin 592 metre uzunluğuyla ülkenin en uzun içme suyu tüneli olma özelliğini taşıyan Gerede Tüneli ile Gerede Havzası'ndan yıllık 226 milyon metreküp su Ankara'ya aktarılacak.
SAĞLIKLI SUYUN HİKAYESİ
Seğmenler doğal,sağlıklı Su, Ankara İli Haymana İlçesi Güzelcekale Köyü Aladağ Dağları sınırlarında kalan 760m kot mesafesinden doğmaktadır.
Türkiye'de 2020 yılında, içme ve kullanma suyu şebekesi için çekilen suyun %40,9'u barajlardan, %29,3'ü kuyulardan, %15,6'sı kaynaklardan, %10,1'i akarsulardan ve %4,0'ı göl-gölet/denizlerden çekilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri