Baraj ve tüm işletmeler Sakarya ili Kocaali ilçesinde olması, Düzce'den sular altında hiçbir köy kalmamasına rağmen İSKİ projenin Düzce'de bulunduğunu işlemektedir. Melen çayı Yığılca ilçe sınırları içinden Küçük Melen adıyla doğar Efteni Gölüne dökülür.
Barajın temelden yüksekliği 124 m, talvegten yüksekliği 99 m, kret uzunluğu 945 m olup 694 milyon m³ su depolanacaktır.
Sakarya'dan İstanbul'a su getirmek için hazırlanan Melen Barajı projeleri DSİ Genel Müdürlüğünce 2011 yılında onaylandı, 2012 yılında 213.8 milyon liraya ihale edildi ve 2014 yılında da temeli atıldı. 2016 tarihinde bitirilmesi planlanan barajın gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluştu.
İnşaatı şehir efsanesine dönen ve defalarca ihaleye verilen İstanbul'un su sorununu çözecek Melen Barajı'nın ilk yüklenici firması ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü mahkemelik oldu. Şirket Melen Barajı gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığını belirtti.
Bölge Müdürlüğü, 28 Şubat 2020'de Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesi düzenledi. İhaleyi kazanan, 412 milyon 151 bin 148 liralık teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.
İlgili 18 soru bulundu
39 milyon 650 bin TL'lik en düşük teklifin sahibi Su İş Proje Mühendislik ve Müşavirlik Limited Şirketi ihaleyi kazandı. DSİ ile şirket arasında 5 Haziran 2023'te sözleşme imzalandı.
Elmalıdere Barajı: Istranca Projesi kapsamında 1997 yılında hizmete alınan Elmalıdere Barajı, yıllık 11.6 milyon metreküp hacme sahiptir. Barajın suları, Fatih Sultan Mehmet İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde arıtılmaktadır.
Planlanan aşamalardan sadece birincisi hayata geçti. 2007'de İstanbul'da yaşanan kuraklık sebebiyle inşaatı bitirilen Melen regülatörü ile çekilen su, döşenen boru hattı ile 20 Ekim 2007 tarihi itibariyle İstanbul'a verilmeye başlandı. Baraj tamamlanmamasına rağmen Melen Çayı'ndan İstanbul'a su geliyor.
Barajın 2016 tarihinde bitirilmesi planlanıyordu, ancak baraj gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluşması nedeniyle proje yenilendi. Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları, ekonomik nedenlerle 2022'de durdu.
2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin; gelinen noktada DSİ tarafından gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan on yıl sonra, yani 2026 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Melen Çayı, Düzce İli sınırlarında doğarak Karadeniz'e dökülen bir çayımızdır.
Baraj alanında çayın drenaj havzası 2.371 km², yıllık ortalama debi 1599 hm³/yıldır. Bu akışın %67'sine tekabül eden 1077 hm³/yıl İstanbul'a içme suyu olarak gönderilecektir. İnşaat sözleşmesi 17.12.2012 tarihinde yapılmış, 6 Mart 2014 tarihinde temel atılmıştır. Barajın 2026'da hizmete alınması hedeflenmektedir.
Melen isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İşlenmemiş, kıraç toprak.
Baraj alanında yıllık ortalama akım 1 599,42 hm³/yıldır. Bu suyun %67'si proje kapsamında İstanbul'a kanalize edilecek, 2040 yılına kadar kentin su ihtiyacını karşılayacaktır. Melen suyunun Avrupa yakasına ulaştırmak için İstanbul Boğazının altında Boğaziçi Su Tüneli yapılmıştır.
PROJENİN İLK 3 SAFHASI TAMAM
Melen Projesi, toplam 4 safhadan müteşekkil olup nihai safhası tamamlandığında İstanbul'a yıllık takriben 1 milyar metreküp su temin edilecektir. Projenin ilk 3 safhasını tamamlayarak İstanbul'a Melen'den düzenli olarak içme suyu verilmektedir.
“Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları bize göre teknik, müteahhide göre ekonomik nedenlerle 2022'de durdu” diyen Yıldız, güçlendirme işinin DSİ tarafından feshedilerek, tasfiye edildiğini belirtti.
Üç Boğaz Barajı Çin'in Hubei eyaleti, Yiling bölgesinde Sandouping kasabası yakınlarında bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir hidroelektrik barajıdır. Üç Boğaz Barajı 22500 MW kapasite ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır. 40.000 işçinin çalıştığı baraj dünyanın en büyük beton yapısıdır.
Bu kapsamda Melen Çayı'na karışan atık suları temizlemek için 87 kilometre atık su kolektörü yapımı planlandı. Bu hattan geçen sular Düzce İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırılacak. Böylece Melen Çayı'na bir damla atık su karışmayacak.
Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir. En büyük kullanıcı yüzde 70'e varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörüdür.
Melen, Sakarya ilinin Kocaali ilçesine bağlı bir mahalledir.
Melen Çayı, Düzce ili sınırlarından doğup 60 km boyunca akarak Melen Ağzı olarak bilinen bölgeden Karadeniz'e dökülen ırmağımızdır. Havza genişliği 2317 km karedir. Melen çayı aşağı kesimlerde Sakarya-Düzce il sınırını ayırmaktadır.
İSKİ, yapımı hala tamamlanamayan Melen Barajı'nın su temini noktasında yaratabileceği olumsulukları azaltmak için Melen Çayı'nda 3. pompa istasyonu kurdu. Yeni pompa istasyonu ile İstanbul'a yılda 75 milyon metreküp yani Alibeyköy Barajı'nın 2 katı kadar ilave su sağlanacak.
Türkiye'de 2.950 belediyenin 2.928'i su hizmeti veriyor. Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor. Belediyeler değişik kaynaklardan temin ettikleri suyun, yüzde 55'ini arıtıyor.
Büyük Melen Sistemi'nin Mühendislik, Müşavirlik ve Kontrolluk Hizmetleri, Melen Ortak Girişim Grubu (Melen OGG) tarafından yürütülmektedir. Bu Konsorsiyum, üçü yabancı toplam sekiz firmadan oluşmaktadır (Tablo 2). Taahhüdün tümünü 72 ayda tamamlamak üzere Nisan 1996'da işe başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri