DSİ, Melen Barajı'nın revize rehabilitasyonunun müşavirlik hizmeti için 28 Nisan 2023 tarihinde ihale açılmasına onay verdi. 3 Temmuz 2023 tarihinde ihale yapılacağı ilan edildi. Ancak DSİ, 12 Temmuz 2023 tarihinde, yeterli sayıda teklifin çıkmaması nedeniyle ihalenin iptal edildiğini duyurdu.
2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin, gelinen noktada gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan 10 yıl sonra, yani 2026'da tamamlanması öngörülüyor. Bugün, İstanbul'un içme suyunun yaklaşık üçte biri Melen'den geliyor.
kazandı. Şirket ile DSİ arasında imzalanan sözleşmeye göre, güçlendirmenin 26 Şubat 2023'te bitirilmesi planlanıyordu. Ancak şirket yetkilileri ve DSİ yetkilileri anlaşamadı ve şirket projeyi tasfiye kararı aldı. DSİ tasfiye talebini kabul etti ve 8 Temmuz 2022'de Melen Barajı'nda yeniden çalışmalar durdu.
Ancak, firmanın talebi doğrultusunda 2022 tarihinde güçlendirme işi DSİ tarafından feshedilerek, tasfiye edildi. 2023'ün Ocak ayında “Melen Barajı Revize Rehabilitasyon Proje Yapımı” ihalesi yapan DSİ'nin, bu işinin süresini 488 gün olarak belirledi.
Bu kapsamda Melen Çayı'na karışan atık suları temizlemek için 87 kilometre atık su kolektörü yapımı planlandı. Bu hattan geçen sular Düzce İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırılacak. Böylece Melen Çayı'na bir damla atık su karışmayacak.
İlgili 44 soru bulundu
Melen suyu, 189 km'lik dev isale hattı ile şehre getirilerek Asya yakası ve Boğaz Geçiş Tünelinden Kâğıthane Arıtma Tesisine ileterek Avrupa yakasına verilmiştir. Üçüncü merhalede ise iki ayrı isale hattı inşa edildi.
DSİ, Melen Barajı'nın revize rehabilitasyonunun müşavirlik hizmeti için 28 Nisan 2023 tarihinde ihale açılmasına onay verdi. 3 Temmuz 2023 tarihinde ihale yapılacağı ilan edildi. Ancak DSİ, 12 Temmuz 2023 tarihinde, yeterli sayıda teklifin çıkmaması nedeniyle ihalenin iptal edildiğini duyurdu.
12 Mayıs 2017'de Melen Barajı bitirilmedi. Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, barajın 11 Ağustos 2018 tarihinden resmen bitirileceğini duyurdu.
Melen Çayı, Düzce İli sınırlarında doğarak Karadeniz'e dökülen bir çayımızdır. Oldukça uzun bir havza genişliğine sahiptir.
Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan barajdır. Barajın asıl işlevi Büyük Melen Projesi kapsamında İstanbul'a içme suyu temin etmektir. Barajdan ikincil fayda olarak elektrik üretilecektir. Baraj 45 MW kurulu güce sahip olacaktır.
İsmini bulunduğu köyden alır. Özellikle 2001 yılında şehrin Kocaali ilçesi Ortaköy beldesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Büyük Melen Projesi ile büyük önem kazanmıştır.
Baraj üzerindeki çatlaklara kamuoyundaki tepkinin ardından DSİ 14. Bölge Müdürlüğü, 28 Şubat 2020'de Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesi düzenledi. İhaleyi kazanan, 412 milyon 151 bin 148 liralık teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.
Barajın bitirilememesi nedeniyle yeni ihale yapıldı. 29 Aralık 2016'daki ihalede bedel, 271 milyon 548 bin TL olarak kayıtlara geçti. İşin bitim süresi ise 1 Şubat 2018 olarak belirlense de baraj inşaatı yine tamamlanamadı. Proje bitmediği gibi Melen Barajı gövdesinde çatlaklar olduğu ortaya çıktı.
Melen Baraj gövdesinde oluşan derz çatlakları ile ilgili Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın 2017 tarihli ön araştırma raporunda, baraj gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığı tespit edilerek, ilave zemin araştırmalarının yapılması önerildi.
MELEN İÇİN 'İSTANBUL'UN İHTİYACI YOK DENMİŞTİ'
O tarihten bugüne kadar Melen suyu İstanbul'a akıyor. Hatta tarihte ilk defa İstanbul Boğazı altından 5551 metre uzunluğunda dev bir içme suyu tüneli ile Avrupa yakasına da taşıdık. Yani şu anda Melen ve Yeşilçay arıtılıp İstanbullulara veriliyor.
Melen Çayı
Düzce ovası Kuzey Anadolu Fayı üzerinde tektonik bir ovadır. Bir çanak şeklinde olan ovanın tüm suları Efteni Gölü'nde bir araya gelip, birleşerek Melen Çayı'nı oluşturur. Düzce şehir merkezinin doğu yakasının sularını toplayan ve üzerinde Hasanlar Barajı bulunan Küçük Melen Çayı Efteni gölüne dökülür.
Düzce Melen Çayı rafting parkuru Türkiye'nin en güvenli rafting alanıdır. Melen çayında 1999 yılından bu yana rafting yapılmaktadır. Şimdiye kadar her hangi bir ölümlü ve ya kırıklı kaza yaşanmamıştır. Yaşanmaması için riskli dönemler de nehire müdahale edilmekte ve risk oluşturan ne varsa müdahale edilmektedir.
Melen, Sakarya ilinin Kocaali ilçesine bağlı bir mahalledir.
Melensu Park 2018 yılında Küçük Melen Çayı'nın çevresinde rekreasyon alanı olarak 80.000 m²'lik alan üzerine kurulmuştur.
Yüzde 75'ini alacağız bu suyun 240 milyon metreküp su kullanılabilir. Bu tabii yağış olmadığı sürece. Bunun da günde yaklaşık 3,5 milyon metreküp su veriliyor şehre. Baktığımız zaman İstanbul'un 68 günlük suyu var.
Tesis şu anda; çift eğrilikli beton kemer kategorisinde dünyanın en yüksek üçüncü, genel kategoride dünyanın en yüksek yedinci barajı konumundadır. 2022 yılının ilk günlerinde barajda su tutulmaya başlandı. 22 Kasım 2022'de tüm inşaat çalışmaları tamamlandı.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Yatırım bağlı ortaklığımız Kayseri Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri