Cantık (Kırım Tatarcası: Yantıq) Kuzu ve baharatlarla taze hamurdan yapılan, çiböreğin aksine, yağsız, tavada kızartılan bir börek türüdür. Kırım Tatar mutfağının ana ulusal yemeklerinden biridir. Bursa cantığı bir içli pide olup Tatar cantığı ile yalnızca ismi aynıdır.
Pide GİRESUN pidesidir ,diğerlerinin de kendine göre lezzeti vardır.
cantık bursa'dır. bursa'nındır. yediğinizde pide de neymiş dersiniz. kıymadan nefret etmeme rağmen sevdiğim yegane kıymalı şeydir cantık.
orta asya'da türklerin geleneksel bir yemeği. çiğ börek anlamına gelen cantık ilk bakışta pideyi andırsa da hamur ve içinin hazırlanması bakımından oldukça farklı. cantık bizim için ise senede bir kere bile olsa buluşmanın bahanesinin adı!
Cantık fiyatımız 5 TL. Toplu siparişlerde adet arttıkça fiyat düşüyor.
İlgili 42 soru bulundu
Cantık (Kırım Tatarcası: Yantıq) Kuzu ve baharatlarla taze hamurdan yapılan, çiböreğin aksine, yağsız, tavada kızartılan bir börek türüdür. Kırım Tatar mutfağının ana ulusal yemeklerinden biridir. Bursa cantığı bir içli pide olup Tatar cantığı ile yalnızca ismi aynıdır.
1 Kg Kıymadan Kaç Adet Pide Çıkar :
Yukardaki Bu karışımdan ortalama 25 ile 30 adet arası pide çıkmaktadır.
Dönel kavşak olarak bilinen bu yol yapısına Bursa'da baba denir. Ada olarak da bilinir ama baba gerçek adıdır Bursa'da. Minibüse ya da dolmuşa binersiniz 'babadan dönünce bırakır mısın?'
Osmanlı Saray mutfağından günümüze yansıyan tahinli pide yaygın olarak tüketilmektedir. Bursa'da tahinli pide üretimi yapan pide fırınları bulunmaktadır.
Bursa (Yunanca: Προῦσα Prussa, Latince: Prusa), Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık dördüncü şehri. 2021 itibarıyla 3.147.818 nüfusa sahiptir. Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde, 40° kuzey enlem ve 29° doğu boylam daireleri arasında yer alır. Eski adı Hüdavendigâr'dır.
Pidenin kökeni ise oldukça eskilere dayanmaktadır. Yunanca "pita" sözcüğünden türemiş olsa da bugün bildiğimiz standartlarını Osmanlı döneminde kazanmıştır. Dünyanın ilk tüketiciyi koruma kanunu olarak bilinen "Kanunname-i İhtisab-ı Bursa" adlı eserde karlımıza çıkmaktadır.
"Kapalı pide" olarak nitelendirilen Bafra usulü pide daha gevrek, "açık pide" denilen Terme usulü pidede ise hamur daha yumuşak olup yine açık olan Çarşamba pidesinde hamur daha yaygındır.
Kır pidesi veya Kastamonu pidesi, genellikle börekçi ve kendine has kır pidesi dükkanlarında satılan bir pide türüdür. Kapalı pidedir. Kıymalı, peynirli, ıspanaklı veya patatesli olabilir. Karadeniz pidesinden farklı olarak taş fırında değil, elektrikli fırında pişirilir.
Herkes de kendi yöresi hatta köyünün pidesinin 'tartışmasız' en iyi olduğunu söylüyor. “Şu ana kadar yediğim en iyi pide şuydu” diyemem. Ama Doğu Karadeniz'de özellikle Hopa ve Sürmene'de yediğim pideleri düşününce ağzım sulanıyor. Özellikle de peynirli ve açık pideleri.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Kula şekerli pidesi Manisa ili Kula ilçesinde, tahin ve şekerle yapılan pide türüdür.
Kayseri'nin develi yöresinde kuşbaşılı pideye verilen addır. develinin kültürüyle özdeşleşmiş bir yemektir.
Bursa'da tekstil, otomotiv, makine-metal imalatı, tarıma dayalı sanayi ve gıda, mobilya gibi sektörler ön plana çıkmakta ve değer üretmektedir. Öne çıkan sektörlerinin yanında Bursa, raylı sistemler, havacılık, savunma gibi yükselen sektörleri ile de yüksek teknolojili ürünler üretmeye devam etmektedir.
Bursa'da yaşayanların memleketleri (2020 yılı) 1-Bursalı: 1.571.518 kişi (51,40 %) 2-Erzurumlu: 144.675 kişi (4,73 %) 3-Muşlu: 94.468 kişi (3,09 %) 4-Samsunlu: 90.512 kişi (2,96 %) 5-Artvinli: 69.282 kişi (2,27 %) İnteraktif harita: drdatastats.com/yasadigim-ilde…
Bursa, tarihteki önemi ile olduğu kadar, eşsiz doğası ile de dikkati çeken bir kenttir. 'yeşil' rengi adeta bu kentle özdeşleşmiş, onun simgesi olmuştur. bu geçmişten bu yana bilinen bir tanımlamadır. bursaspor da yeşil beyaz rengini buradan almıştır,beyaz ise kışın bembeyaz olan uludağı temsil etmektedir.
Bir diğer lezzet unsuru ise sarımsak. Soğan kadar sarımsak da ete çok yakışan ve pidenin tadını güzelleştiren malzemelerin başında geliyor. İçerisine dilerseniz maydanoz, dereotu gibi taze yeşillikler de ilave edebilirsiniz.
Karabiber, kırmızı biber, tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri