Ancak meme ameliyatı sonrasında meydana gelecek olan ödem ve şişkinlik kalıcı değildir. Ortalama olarak 3 veya 4 gün içerisinde ödem kendiliğinden iyileşecektir.
Özellikle, ameliyattan sonra ilk 2-3 günde, birkaç saat arayla, ameliyat bölgelerine soğuk uygulanması hem hastanın ağrı kontrolüne yardımcı olur, hem de ameliyat bölgesindeki ödemin azalmasına katkı sağlar.
Bu şişliğin asıl nedenlerinden biri ameliyat sırasında sadece kanser dokusunun değil, yayılmasının önüne geçebilmek için önlem amaçlı koltuk altındaki lenf düğümlerine ve lenf damarlarına müdahale edilmesidir. Lenfler vasıtasıyla vücuttan atılan sıvı lenfler alınınca dışarı atılamaz ve birikmeye başlar.
5-7 gün içinde ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek kadar iyileşme olur. 7 gün sonra araba kullanabilir. Kullanılan dikişler eriyen dikişse alınmasına gerek yoktur. Erimeyen dikiş kullanıldıysa 12.-14. günde ince bantla birlikte alınır.
Göğüs Dikleştirme Ameliyatı Sonrası Duş, Banyo, Havuz ve Deniz. Göğüs pansumanınızın açıldığı 4. gün doktorunuz izin verir ise duş alıp banyo yapabilirisiniz. Meme dikleştirme estetiği sonrası cilt yarasının tam iyileşip koruyucu özellik kazanması iki haftayı bulur.
İlgili 34 soru bulundu
Ancak meme ameliyatı sonrasında meydana gelecek olan ödem ve şişkinlik kalıcı değildir. Ortalama olarak 3 veya 4 gün içerisinde ödem kendiliğinden iyileşecektir. Bu süreçte düzenli olarak ile göğüs bölgenize buz uygulaması yapmanız süreci hızlandırabilir.
Yan yatma konusunda sıkıntı yok, ameliyattan birkaç gün sonra kendinizi daha konforlu hissetmeye başlayınca yan yatmak mümkün. Yüzüstü yatmak için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Genelde ilk birkaç ayda yüzüstü yatınca ağrı olabilir. Bu yüzden ben hastalarıma 5-6 ay beklemelerini öneririm.
Meme büyütme ameliyatı sonrası sütyenin ne kadar süre giyilmesi gerekir? Göğüs büyütme ameliyatlarından sonra özel cerrahi sütyen her hastaya giydirilir. Bu sütyeni hastalarımızın 3-4 hafta giymelerini isteriz. Bu süre içinde 5-7 gün arayla doktorunuzun önerisi doğrultusunda sütyeniniz yıkanabilir.
Memeyi etkileyen hormonların kan düzeyindeki değişiklikler memede fibrokistik yapılara neden olmaktadır. Bunlara hemen her kadının yaşamının bir döneminde rastlanmaktadır. Memede şişkinlik, ödem, acıma ve sınırları tam olarak belli olmayan bir kitle ile ortaya çıkabilir ve 30-50 yaş arası kadınlarda daha sık görülür.
Hasta ağrı hissetmesinin yanı sıra iki hafta boyunca meme uçlarında yanma, ani ve keskin sancı ve batma da hissedebilir. Bu şikayetler doktorun reçete ettiği ilaçlarla kolay bir şekilde atlatılacaktır.
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
İlk 24 saat boyunca, cerrahi uygulanan bölgeyi dışarıdan buz torbası (15 dakika uygulanıp, 3 dakika uygulamaya ara verilir) ile soğuk uygulaması, şişliği azaltmaya yardım eder ve cerrahi sonrası dönemin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir.
Meme estetiği sonrasında ortalama olarak 3 haftalık süreçte korse veya sporcu sütyeni giydirilmektedir. Doktorunuza danışarak, meme estetiği sonrası yaklaşık 3 gün içerisinde duş alabilirsiniz.
Meme için estetik cerrahide uygulamalardan kaynaklanan farklılıklar olmasına karşın, genellikle operasyondan sonraki ilk 6 haftada göğsün büyük oranda yumuşadığını söyleyebiliriz. Tam olarak, göğsün rahatlaması, doğal salınımına kavuşması ise yaklaşık 3 ayı bulmaktadır.
Özellikle meme implantıyla göğüs büyütme operasyonlarında başlarda his kaybı oluşur. Ortalama 3 ay içinde iyileşerek geri gelmesi beklenir.
Memede görülen şişlik, ağrı, gerginlik genellikle memenin üst dış bölümünde hissedilir. Menopoz döneminde ise bu şikayetler azalır ve zamanla yok olur.
Vücut sakinleşip şişlikler inince ya da bir süre vermek gerekirse ameliyattan sonra bir hafta geçince beden ve göğüslerde değişim gözlemlenir. Birinci ayın sonunda silikonlar oturmaya başlar ve 4-6. ayda tam olarak oturur.
Meme kanseri tanısı ile ameliyat edilen hastalarda koltuk altı lenf bezlerinden bir kaçı veya tamamı alındığında o taraftaki el, kol ve ön kolda lenfödem gelişme riski olmaktadır.
Medikal sütyen, cerrahi müdahale geçirmiş kadınlar için tasarlanmış özel bir sütyen türüdür. Bu sütyenler, cerrahi sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için kullanılır. Ayrıca, cerrahi sonrası dönemde meme'nin daha hızlı iyileşmesini sağlamak ve görünümünü iyileştirmek için de kullanılabilir.
SGK, tüm protezler için 5 yılda bir kez protez ödemesi yapmaktadır.
Uyurken takacağınız sütyen, özellikle de beden ölçünüze uygun olmayan bir sütyen rahatsızlığa ve uykunun bozulmasına neden olarak uyku kalitenizi düşürür. Bunun yanında sirkadiyen ritimlerinizi etkileyerek hasara yol açtığı da kanıtlanmış.
Hastaların yüzüstü yatmaları için ise en az birkaç ay beklenilmesi gerekmektedir. Yüzüstü yatış yan yatış pozisyonuyla kıyaslandığında daha ağrılı olabileceğinden doktorların genellikle hastaların bu yatış pozisyonunu tercih etmeleri için beklemelerini önerdiği süre 5-6 aydır.
Meme dikleştirme operasyonlarında genellikle kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından, sonrasında dikişleri aldırmak gerekmez. Dikişlerin alınması gerekirse; bu işlem genellikle 7-10 gün sonra yapılır.
Ameliyatı yapan hekimler arasında net bir görüş birliği olmasa da genellikle 24-48 saat sonra bile alanın suya teması mümkündür. Yara iyileşmesi açısından bakıldığında, iyi kapatılmış bir yarada işlemden 48 saat sonra epitelizsayon örtüsü gerçekleşmiştir. Bu aşamadan sonra yaranın sudan etkilenmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri