Meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süreci Ancak, yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir. Memenin alınmadığı (meme koruyucu) ameliyatlarda ise, süreç daha hızlı ilerler. Ameliyattan sonraki 10-15. günde hasta işini gücünü yapacak hale gelir.
Meme kanseri tedavisinde birçok farklı tedavi protokolü vardır. Kanserli hücre ameliyat ile alınabilir, meme dokusunun tamamen alınması için mastektomi uygulanabilir.
Meme kanseri ameliyatından sonra iyileşme süreci çok uzun sürmüyor. Gerek memeyi almama gerekse memeyi alarak yapılan ameliyatlardan sonra koyduğumuz direnleri yaklaşık 10-12 gün sonra çıkartıyoruz. Daha sonra tam olarak iyileşmesi ve hastanın işine gücüne dönmesi 15-20 gün içerisinde gerçekleşiyor.
Dolayısıyla meme kanseri erken yakalandığında yüzde yüz tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Prof. Dr. Gül Başaran anlatıyor: Ameliyat olunan memede tekrar kanser gelişir mi? Ameliyatla tümörü alınan hastalarda, aynı veya karşı memede tümör yineleyebilir ancak bu, meme kanseri olduğunda o zaman tüm meme mutlaka alınsın anlamına gelmez.
İlgili 33 soru bulundu
Hastalarda 15-20 yıl sonra bile lokal nüks olabilmektedir. Bu nedenle mastektomi sonrası hastalarda uzun dönem takip gerekmektedir. Erken dönemlerde daha sık takip yapılırken ilerki dönemlerde daha seyrek takiplerle hasta uzun dönem takipten çıkarılmamalıdır. Lokal nükslerde esas tedavi lokal olarak eksizyondur.
Meme kanseri tedaviden sonra tekrarlayabilir mi? Erken yakalanan ve çok iyi tedavi edilen meme kanserinin tekrarlama olasılığı son derece düşüktür. Bu tekrar ya meme ve bölgesel lenf bezlerinde olur (lokal tekrarlama) ya da sistemik yayılım şeklinde uzak organlara (kemik, akciğer, karaciğer, beyin vs.) olur.
Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri meme kanserinde de hayat kurtarmaktadır.
Meme kanseri, kitle elimize gelmeden önce saptanabilirse, kişinin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür.
Evre 1 ve 2: meme kanserinde cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir. Evre 3: Hastayı cerrahi müdahaleye uygun hale getirilebilmek için öncelikle kemoterapi tedavisi uygulanması gerekir.
Meme kanseri tedavisi hastanın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişir. Evre 0'da ameliyat sonrası kemoterapi tedavisine gerek duyulmayabilir. Çoğu zaman radyoterapi de tedaviye eklenir. Evre I ve II 'de kitle küçük olduğu için önce ameliyat ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Her meme cerrahi ameliyatında gözlenebilecek genel komplikasyonlar (kanama, yara iyileşme problemleri, seroma (yara yerinde sıvı birikmesi),enfeksiyon vb) yine de meme kanseri hastasının özelliklerine ve hastalıklarına bağlı olarak görülebilir. Seçilen her cerrahi tekniğin de kendine özel riskleri olabilir.
Meme kanseri cerrahisi her ameliyatta olduğu gibi anestezi ve ameliyata bağlı olan riskleri içerir. Ancak en doğru tekniğin uygulanması bu riskleri en aza indirir. Nadir de olsa her cerrahi tedavide görülebilecek komplikasyonlar enfeksiyon, kanama, yaranın iyileşme problemleri şeklindedir.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır. Yani her yüz hastadan 72'si 5 yıldan daha uzun yaşamaktadır.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Genel olarak meme kanserlerinin %80-85' i sporadik kanserdir. Yani meme kanserinin ortaya çıktığı kişide, meme dokusundaki değişikliklerden ve hücre çekirdeğindeki bozulmadan gelişmiştir. Bu tür meme kanserleri genetik geçiş göstermez ama kişinin meme kanseri riskini artırırlar.
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Erken evre meme kanseri tanısı alıp ameliyat ve koruyucu tedaviler sonrası hastalıklarında yineleme olmasına nüks meme kanseri denir.
Meme kanserinden kurtulanlar bir dizi sağlık probleminden etkilenebilir, ancak çoğu zaman büyük bir endişe kanserle tekrar karşı karşıya kalmaktır. Tedaviden sonra tekrar ortaya çıkan kansere nüks denir .
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri