Her meme cerrahi ameliyatında gözlenebilecek genel komplikasyonlar (kanama, yara iyileşme problemleri, seroma (yara yerinde sıvı birikmesi),enfeksiyon vb) yine de meme kanseri hastasının özelliklerine ve hastalıklarına bağlı olarak görülebilir. Seçilen her cerrahi tekniğin de kendine özel riskleri olabilir.
Memede kitle ameliyatı riskli mi? Meme kitleleri için yapılan ameliyatlarda bu ameliyata özel bir risk yoktur.
İşlem genellikle 100-150 dakika kadar sürer. Ameliyattan çıkışta o taraftaki kol sargıyla gövdeye yaklaştırılmış ve ön kol askıya alınmış durumdadır. Ameliyat bölgesinden dışarıya doğru uzanan bir dren (ameliyat sahasından dışarıya uzanan 3-4 mm çapında bir hortum) bulunur. Hastanede bir gece yatış yeterlidir.
Meme kanseri tedavisinde birçok farklı tedavi protokolü vardır. Kanserli hücre ameliyat ile alınabilir, meme dokusunun tamamen alınması için mastektomi uygulanabilir.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Meme kanseri ameliyatları ortalama 2 saat kadar sürer. Memenin tamamının mı yoksa sadece hastalıklı kısmın mı çıkarılacağına hasta ve hekim birlikte karar verirler.
İlgili 15 soru bulundu
Meme kanseri tedavisi hastanın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişir. Evre 0'da ameliyat sonrası kemoterapi tedavisine gerek duyulmayabilir. Çoğu zaman radyoterapi de tedaviye eklenir. Evre I ve II 'de kitle küçük olduğu için önce ameliyat ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Meme kanseri ameliyatı sonrasında, hastalar genellikle 24 ila 48 saat sonra evlerine gönderilebilir. Hastalara ağrıları için ağrı kesiciler ve gerekirse bazı antibiyotikler verilebilmektedir. Pansumanların zamanında yaptırılması, ve eğer dren konmuşsa bunların miktarlarının takip edilmesi önem taşır.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Meme Kanserinde Geç Nükslere Dikkat!
Prof. Dr. Bala Başak Öven, geriye dönük çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda, 20 bin meme kanserli hastada 15 yıl sonra hastalığın tekrar etme olasılığının %9 civarında iken bu oranın 25 yıllık takip süresince olarak gösterildiğini söyledi.
Meme kanseri ülkemizde her 8 kadından 1'inde görülüyor. Ancak erken tanı ve uygun tedaviyle tamamen iyileşme ve hastalıktan kurtulmak mümkün olabiliyor.
Meme kanseri tedavisi amacıyla yapılan operasyonlar sırasında kimi zaman sadece tümörlü doku alınırken kimi zaman da memenin tamamı ameliyat esnasında alınır. Türkiye'deki vakalara bakıldığında hastaların yüzde 80 oranında memenin tamamen alınmasına gerek yoktur.
Prof. Dr. Gül Başaran anlatıyor: Ameliyat olunan memede tekrar kanser gelişir mi? Ameliyatla tümörü alınan hastalarda, aynı veya karşı memede tümör yineleyebilir ancak bu, meme kanseri olduğunda o zaman tüm meme mutlaka alınsın anlamına gelmez.
Alkol ve sigaradan kaçınınız. Meme ameliyatı sonrası yüzme, yoga, suda aerobik ve ritmik yürüyüşler faydalıdır. Ameliyattan sonra uçak veya otobüs ile seyahat ederken mutlaka hekiminize danışınız. Gerekiyor ise mutlaka kolunuza bandaj yapınız veya kolluğunuzu kullanınız.
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Memede Kanser Evreleri
Meme kanserleri, tümör büyüklüğü, lenf bezine sıçrama (yayılma) durumu ve lenf bezinin yeri, vücutta yayılımına göre 5 evreye ayrılırlar.
Evre 1 meme kanserinde, tümör çapının 2 cm'den daha küçük olması nedeniyle bu evredeki meme kanseri tedavisinde hastalara meme koruyucu cerrahi, eş zamanlı koltuk altı lenf bezlerinin (sentinal lenf nodu biyopisi) örneklenerek, tedaviye dahil edilip, edilmeyeceği karar verilir. Daha sonrasında radyoterapi uygulanır.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
3. Evre: Tümör 5 cm'den büyüktür veya 5 cm'den küçük ancak koltuk altı bezlerine fazla sayıda yayılım göstermiş, göğüs kasları duvarı ve meme başını tutmuştur. Bu evrede meme kanseri boyundaki lenf nodlarına doğru da yayılım gösterebilmektedir. 4. Evre: Bu evrede meme kanseri başka organlara sıçramaktadır.
Inflamatuvar meme kanseri; Meme kanserinin en hızlı ve kötü seyirli tipi olarak bilinmektedir.
Sonuç olarak meme kanseri kadınlar arasında sık görülen ve oldukça ölümcül bir kanserdir. Her ne kadar tedavisinde büyük ilerlemeler katedilmiş olsa da, elimizdeki en iyi silah erken tanıdır. Ülkemizde hala meme kanseri yeterince erken teşhis edilememektedir.
Günümüzde her 8 kadından 1'inin yakalanma riskinin olduğu meme kanseri, dünya genelinde en fazla ölümle sonuçlanan kanser türlerinden biridir.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
Meme kanseri tedaviden sonra tekrarlayabilir mi? Erken yakalanan ve çok iyi tedavi edilen meme kanserinin tekrarlama olasılığı son derece düşüktür. Bu tekrar ya meme ve bölgesel lenf bezlerinde olur (lokal tekrarlama) ya da sistemik yayılım şeklinde uzak organlara (kemik, akciğer, karaciğer, beyin vs.) olur.
Meme kanseri ameliyatından sonra iyileşme süreci çok uzun sürmüyor. Gerek memeyi almama gerekse memeyi alarak yapılan ameliyatlardan sonra koyduğumuz direnleri yaklaşık 10-12 gün sonra çıkartıyoruz. Daha sonra tam olarak iyileşmesi ve hastanın işine gücüne dönmesi 15-20 gün içerisinde gerçekleşiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri