Kemoterapi ve iyileşme – Yineleme riski düşük ancak koruyucu kemoterapi verilmesi gereken hastalarda 21 günde bir 4 kür (3 ay) kemoterapi uygulanır. Bu grup hastalarda sıklıkla klasık kemoterapi ilaçlarından olan siklofosfamid ve adriamisin 4 kür 14 günde bir (2 ay) veya 21 günde bir (3 ay) verilir.
Adjuvan ve neoadjuvan kemoterapi genellikle kullanılan ilaçlara bağlı olarak toplam 3 ila 6 ay arasında verilir. İlerlemiş meme kanseri tedavisinin uzunluğu, ne kadar iyi çalıştığına ve sahip olduğunuz yan etkilere bağlıdır.
Meme Kanserinde Medikal Tedavi Yöntemleri
İlaçlar damardan ya da ağızdan alınabilir. Toplamda üç ya da beş aylık bir tedavi uygulamasıdır. Ameliyat sonrası vücutta tümör kalmasa bile tümörün tekrar gelişmesini önlemek için kemoterapi uygulanabilir.
-Hastalığın geri gelme riskini azaltmak için 6 ay ara ile toplam 4 doz uygulanır.
Kemoterapi evre 3 meme kanseri için en yaygın ve sık kullanılan tedavidir. Bazı özel durumlarda cerrahi öncesi tümörü küçültmek ve cerrahi işlemi kolaylaştırmak için kullanılır. Buna “neoadjuvan” tedavi denir. Ancak genellikle kemoterapi cerrahi tedaviden sonra uygulanır.
İlgili 44 soru bulundu
Hangi Özellikteki Meme Kanseri Kemoterapi Gerektirir? Meme kanseri olan her birey kemoterapi tedavisine ihtiyaç duymayabilir. Meme kanserinde kemoterapi sadece belirli özellikteki meme kanserlerinde uygulanan bir tedavi girişimidir.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Adjuvant kemoterapiye, ameliyatınızdan sonra en kısa zamanda başlamanız gerekiyor. Eğer bir engel yoksa, ameliyat tarihinden itibaren, yaklaşık 3-6 hafta sonra başlayabilirsiniz.
Çünkü erken evre meme kanserli hastalar tamamen iyileşerek kanserden kurtulabiliyor. Hastanın yaşamının kurtulmasının yanında fiziksel görünümü de erken tanı sayesinde olumsuz etkilenmiyor.
Dolayısıyla meme kanseri erken yakalandığında yüzde yüz tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
Meme kanseri, kitle elimize gelmeden önce saptanabilirse, kişinin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür.
Eskiden, 20 yıl önce, meme kanserinde ortalama yaşam süresi yüzde 86 ise bugün yüzde 90'ın üzerinde. Elimizde çok özel ilaçlar, tedavi yöntemleri, cerrahi teknikler, ameliyatlar, onkoplastik cerrahi, radyoterapi var.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Meme kanserinde kemoterapi çoğunlukla cerrahi sonrası uygulanıyor. Bazı özel durumlar dışında cerrahi uygulanamayan lokal ileri meme kanserli veya diğer organlara yayılmış ileri evre meme kanserli hastalardaysa kemoterapi, genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemi oluyor.
Meme Kanserinde Geç Nükslere Dikkat!
Prof. Dr. Bala Başak Öven, geriye dönük çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda, 20 bin meme kanserli hastada 15 yıl sonra hastalığın tekrar etme olasılığının %9 civarında iken bu oranın 25 yıllık takip süresince olarak gösterildiğini söyledi.
Bu evredeki meme kanseri tedavilerinde evre 1 meme kanseri tedavisiyle aynı yöntemle uygulanabilir. Ancak tümör büyük ve lenf bezlerine sıçramışsa tedaviye kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi gibi tamamlayıcı tedavi yöntemleri de eklenir.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar cildin güneş ışınlarına olan hassasiyetini artırabilmektedir. Bu öneriler tüm herkes için geçerli olmakla birlikte cildi güneş ışınlarına hassas kişiler ve kemoterapi tedavisi alanlar güneşin zararlı etkilerine karşı korunma tedbirlerini alarak yazın tadını çıkarmalıdır” dedi.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Kemoterapi tedavisinde saç dökülmesi genel olarak birkaç hafta sonra görülmeye başlar, nadiren birkaç gün içinde de başlayabilmektedir... Kemoterapide saç dökülmesi en sık yan etkilerinden birisidir, ancak günümüzde bazı kemoterapi ilaçları saç dökmemektedir ya da fark edilmeyecek kadar az miktarda saç dökmektedir.
* Bulantı ve kusmanın her kemoterapi sonrası olacağı önyargısına kapılmayınız. * Kemoterapi sırasında kusma oluyorsa tedavi öncesi ve sonrası 1-2 saat bir şey yemeyiniz. * Uygulamadan 1-12 saat öncesi ve 1-24 saat sonrasında katı gıdalar yerine sıvı gıdaları tercih ediniz. * Az, sık ve yavaş yemek yiyiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri