Meme kanseri evreleri 0'dan 4'e kadar sınıflandırılır. Bu evreleme tümörün büyüklüğü, koltuk altı lenf bezlerinin tutulumu, meme derisinin tutulumu ve uzak organ yayılımının (metastaz) olup olmadığına göre evreleme yapılır. Meme kanseri evrelemesi, klinik ve patolojik evreleme olarak değerlendirilir.
Meme kanserinde 4 evreleme vardır. Bunlar;
Çevre dokulara yayılmamıştır. Oluşmaya başladığı alan ile sınırlıdır.
Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır. Yani her yüz hastadan 72'si 5 yıldan daha uzun yaşamaktadır.
İleri evre meme kanseri kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Cerrahi genellikle gerekmez. Tedavinin amacı yıkımları düzeltmek ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu evredeki hastaların çoğu normale yakın bir yaşam sürebilirler.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
"Meme kanseri tedavisinde başarı oranı % 100'e yaklaştı"
Hasta kemoterapi almaz. Radyoterapi ise tedaviye eklenebilir. Evre 1 ve 2: meme kanserinde cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 5 yıl yaşam şansı %1'dir.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Meme kanseri olan bir kadın erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalığı tamamen yenebiliyor. Bu yüzden kadınların adet dönemlerinden bir hafta sonra kendilerini muayene etmeleri önemlidir.
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Evre I: Tümör 2 cm'den küçük ve henüz lenf nodlarına sıçramamıştır. Evre II: Tümör 2- 5 cm arasında bir büyüklükte olup çevredeki lenf nodlarına sıçramış ya da sıçramamamış olabilir. Evre III: Çevredeki lenf bezlerine daha fazla yayılmış demektir.
3. evre meme kanserinde, memede tümör 5 cm'i aşmış veya tümör daha küçük olabilir ve etraf dokular ile koltuk altı lenf bezlerinin yapışıklıkları gözlenebilir. Ayrıca bu evrede tümör herhangi bir büyüklükte olup meme derisine, göğüs duvarına, etraf kaslara, meme içi ve koltuk altı lenf nodlarına yayılım gözlenebilir.
Meme Kanseri Evre 1: Tümör boyutu 2 cm' den küçüktür. Meme Kanseri Evre 2: Tümör boyutu 2-5 cm arasındadır ve/veya lenf bezlerine kanser hücreleri sıçramıştır / yayılmıştır. Meme Kanseri Evre 3: Tümör boyutu 5 cm' den büyüktür ve/veya Meme Kanser hücreleri lenf bezlerine sıçramıştır / yayılmıştır.
Metastazlar genellikle, meme kanseri tanısı konulduktan birkaç yıl sonra ortaya çıkmaktadır.
Toplam tedavi süresi
Eğer tedavi sonrasında hormon terapisi (endokrin terapi) alacaksanız, belki 5 yıl ve üzeri hastalığın tekrarlama ( nüks etme ) riskine karşın ilaç kullanmanız gerekebilir. Genel olarak erken evre meme kanseri tanı-teşhis konması, ikinci görüş almak ve tedavi süresi toplamda 1 yılı alır.
Öyle ki bu gelişmeler sayesinde meme kanserine yakalanıp yaşayanların sayısı her geçen gün artmaktadır; 1. evreden 4. evreye kadar tüm evreler dikkate alındığında 5 yıllık sağkalım oranı %89'a ulaşmıştır (erken evrede bu oran %95).
Meme kanserinde kemoterapi çoğunlukla cerrahi sonrası uygulanıyor. Bazı özel durumlar dışında cerrahi uygulanamayan lokal ileri meme kanserli veya diğer organlara yayılmış ileri evre meme kanserli hastalardaysa kemoterapi, genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemi oluyor.
Meme kanseri cerrahisi her ameliyatta olduğu gibi anestezi ve ameliyata bağlı olan riskleri içerir. Ancak en doğru tekniğin uygulanması bu riskleri en aza indirir. Nadir de olsa her cerrahi tedavide görülebilecek komplikasyonlar enfeksiyon, kanama, yaranın iyileşme problemleri şeklindedir.
Onun için Türk toplumunda bu testin yararlılığı, Amerikan toplumu seviyesinde olmayacaktır. Ancak yüksek risk grubundaki kadınların mastektomi yaptırmaları, ameliyatın kalitesine de bağlı olmakla birlikte, eğer ameliyat doğru yapılırsa, yüzde 99'a yakın bir ihtimalle meme kanseri riskini ortadan kaldırır" diye konuştu.
Onkolojide 5, 10 yıllık sağ kalım oranlarından söz edilir. 4'üncü evre pankreas kanserinde 5 yıllık yaşam şansı yüzde 5'lerde, meme kanserinde 10 yıllık sağ kalım oranı yüzde 90'lardadır. Meme kanserinde 4'üncü evrede 5 yıllık yaşam şansı yüzde 70- 80'leri bulmaktadır. Bunlar onkolojide çok yüksek başarı oranlarıdır.
Dolayısıyla meme kanseri riskine karşı 20 yaşından sonra her kadının, âdet döneminin sona ermesinin ardından geçen ilk haftada elle meme muayenesi yapması gerekir. 40 ila 69 yaş aralığındaki kişilerin ise meme kanseri kontrolü için yılda bir kez mamografi çektirmeleri önerilir.
Meme kanseri kaç evreden oluşur? Evre-1; Tümör boyutunun 2 cm.'den daha küçük olmasıdır ve tümör başka bir yere yayılmamıştır. Evre-2; Tümör boyutunun 2 ve 5 cm. arasında olmasıdır. Fakat burada bazı alt gruplarında tümör hücreleri koltuk altı bezlerine miktarı fazla olmamakla birlikte yayılım yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri